петак, 2. октобар 2020.

"Insistiranje na unitarnoj BiH vodi ka raspadu"

Hrvati gube strpljenje s bošnjačkim političarima
Lider SDA Bakir Izetbegović svojom posetom Zagrebu samo je još više produbio jaz između Hrvata i Bošnjaka, te naterao hrvatski državni vrh da se u budućnosti još jače angažuje u BiH.
Na ovo upućuju brojne rakcije hrvatskih političara, koji poručuju kako bošnjački političari rade na štetu Bošnjaka, te da bi, ukoliko tako nastave, upravo oni mogli biti najveći gubitnici, piše Srpskainfo.
Poslanik u Hrvatskom saboru i nekadašnji šef hrvatskih obaveštajnih službi Miroslav Tuđman rekao je za hrvatske medije da je u bošnjačkoj politici već 30 godina prisutna linija koja zagovara unitarnu BiH, što je po njemu ravno samoubistvu.
– Sve višenacionalne države raspale su se devedesetih godina, odnosno one koje nisu osigurale demokratski razvoj svojim konstitutivnim narodima i "prema tome – takva unitarna BiH nema budućnost" – istakao je Tuđman za hrvatske medije.
Dodaje da je zagovaranje unitarne BiH u suprotnosti sa interesima druga dva konstitutivna naroda, pogotovo s interesima Hrvata, koji nemaju svoj entitet, odnosno svoje političko okruženje gde mogu ravnopravno participirati u vlasti i donošenju odluka.
Tuđman upozorava Izetbegovića da "brani poziciju koja je direktno na štetu Hrvata, a koja će, posledično, biti i na štetu Bošnjaka".
– Hrvatska kao članica EU ne samo da može, već ima obavezu da insistira na promenama Izbornog zakona kako bi se uspostavili demokratski odnosi u BiH, te kako bi Hrvati kao konstitutivni narod mogli ostvarivati svoja konstitutivna prava – poručio je Tuđman.
I politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević smatra da bošnjački političari radeći na štetu Srba i Hrvata ustvari najviše štete Bošnjacima.
– Bošnjački političari su trenutno u gubitničkoj poziciji zahvaljujući činjenici da mimo volje hrvatskog i srpskog rukovodstva guraju neku unitarnu priču. Njihova današnja pozicija podseća na poziciju srpske političke elite u SFRJ. Kada ste većinski narod, kao što su Srbi bili u SFRJ, onda sebi dozvolite nešto što može da povredi prava i osećanja malobrojnijih naroda – ističe Milivojević.
Dodaje da bošnjački političari pokušavaju da naprave malu Jugoslaviju u kojoj će Bošnjaci biti dominantan narod. Iz tog razloga, kako dodaje Milivojević, uporno guraju priču o građanskoj BiH, iako tako nešto nije moguće s obzirom na to da BiH nije nastala na takav način.
– BiH funkcioniše na principu konstitutivnosti naroda. Ne možete da pravite silom građansku državu samo zato što ste svesni da bi bili većina u njoj. Ako je to dobar koncept, zašto su onda izašli iz Jugoslavije u kojoj je neki drugi narod bio većina – upitao je Milivojević.
On ističe da su hrvatski političari u BiH danas u poziciji da pomoć moraju da traže od predstavnika srpskog naroda kako bi zaštitili svoja prava koja im Ustav i Dejton garantuju.
Milivojević kaže da izjave koje daje Izetbegović i veći deo bošnjačkih političara u kojima Srbiju i Hrvatsku nazivaju agresorima samo još više zbližava Srbe i Hrvate u odbrani svojih prava.
– Oni zapravo teraju Hrvate u zagrljaj srpskog političkog rukovodstva u BiH. Sama činjenica da se Hrvatima već tri mandata nameće član Predsedništva koji se bira voljom bošnjačkog naroda, dovoljno govori o ugroženosti Hrvata u BiH – napominje Milivojević. (Blic, www.blic.rswww.srpskainfo.com, Snježana Karić, 1.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар