среда, 7. октобар 2020.

ISTE SLOGANE VRTE 25 GODINA: Analiziramo sličnost predizbornih poruka u Srpskoj i Srbiji

Slogani političkih partija u Srpskoj ni za ove izbore neće se mnogo razlikovati u odnosu na one od prije deset, petnaest ili dvadeset i pet godina.
Na osnovu slogana stranaka birači teško mogu da shvate kako i na koji način političari misle da riješe njihove probleme ukoliko dođu na vlast, jer osim riječi „Srpska“ ništa drugo se ne može iščitati iz njih.
Osim što je sasvim vidljivo da će se i za ove lokalne izbore slati više poruka okrenute prošlosti nego budućnosti, jasno je i to da se manje-više u krug vrte jedni te isti slogani, koji su isti ili slični kao oni koje koriste političke partije u Srbiji.
 „Okupljanje za Srpsku“, „Srpska po mjeri svih građana“, „Bez dileme – Srpska prije svega”, „Ozbiljni ljudi”, „Udarnički za narod” – slogani su sa kojima stranke iz RS ulaze u kampanju za ovogodišnje lokalne izbore.
Kopije
I ranijih godina slogani u Srpskoj su bili slični – “Glasajmo Srpski”, „Snaga Srpske“, “Srpsko srce”, “Živjela Srpska”, “Socijalisti Srpsku grade”, “Srpska mora bolje“, „Srpska zauvijek“, „Naprijed Srpska“, “Srpska, kuća do kuće” …..
Ovogodišnji slogan SNSD “Okupljanje za Srpsku” već je podigao medijsku prašinu nakon što je objelodanjeno da je isti takav slogan 2014. godine koristio LDP i njen lider Čeda Jovanović – “Okupljanje za Srbiju”.
I slogan “Za pobjedu Srpske”, koji je SNSD koristio u izbornoj kampanji 2014. godine, sličan je onima koji su se mogli vidjeti u dva navrata u Srbiji, tačnije 2003. godine – “Pobijedi za Srbiju”, i tokom ovogodišnjih izbora “Pobjeda za Srbiju”.
SDS je prije dvije godine imao slogan „Vratimo Srpsku narodu“, a zajednička parola tadašnjeg Saveza za promjene bila je ”Dan pobjede Srpske”.
Sličnih slogana prethodnih godina je bilo i u Srbiji.
SDS je, takođe, na jednim od proteklih izbora imala slogan „Zajedno za Srpsku“, koji su 2003. godine SPO i NS koristili u Srbiji – „Zajedno za Srbiju“.
DNS je ranije imao slogan „Mi znamo kako“, a isti takav slogan je Srpska radikalna stranka u Srbiji koristila za izbore 1993. godine.
Sve isto
Da su slogani u Srpskoj i Srbiji isti ili slični, te da se u krug vrte jedne te iste parole i poruke, saglasan je i politički analitičar i vlasnik PR agencije „Pragma“ Cvijetin Milivojević iz Beograda.
On ističe da se ništa posebno ne mijenja još od prvih višestranačkih izbora na prostoru bivše Jugoslavije, pa do danas.
Milivojević podsjeća da se dobar dio glavnih izbornih poruka i slogana, koji su viđeni na teritoriji Srbije ili zemalja regiona, ponavljaju i u BiH.
– Za lokalne izbore 2004. godine u Srbiji moja agencija je radila slogan za Demokratsku stranku – „Srbija – naša kuća“. Onda je taj slogan bio primjenjiv za sve lokalne sredine, na primjer, „Beograd – naša kuća“ i slično. Četiri godine kasnije SNSD u Republici Srpskoj koristi isti taj slogan. Oni su tada izašli na izbore sa sloganom „Moja kuća Srpska“. Čak su koristili i isti simbol kampanje DS, a to je bila kuća iz koje izlazi dim – ističe Milivojević.
Manjak ideja
Dodaje da je ovo samo jedan od primjera sličnih slogana u Srbiji i Srpskoj, što pripisuje manjku kreativnih ideja, ali i činjenici da vrlo često isti ljudi ili iste agencije rade kampanje s obje strane Drine.
Milivojević kaže da se u to lično uvjerio 2014. godine kada je posjetio Banjaluku neposredno prije početka predizborne kampanje za opšte izbore.
Tada je, ističe Milivojević, zatekao iste osobe koje su prethodno radile dio kampanje Srpskoj naprednoj stranci u Srbiji, kako paralelno pregovaraju i prodaju iste ideje i dvjema strankama u Srpskoj.
– Potpuno preslikana priča, glavne poruke i slično. Riječ je o ljudima koji su se vodili kao neki veliki svjetski poznavaoci političkog marketinga. Vidjeli su valjda da se ovdje može prodati svašta za svašta i tako se i ponašaju – napominje Milivojević.
Neopredijeljeni
Dodaje da suština dobre kampanje podrazumijeva, između ostalog, i udarne slogane kako bi se privukao određen broj neopredijeljenih birača. Da bi se privukao određeni broj neopredjeljenih birača, Milivojević kaže da je potrebno da dobiju direktnu poruku, koja se razlikuje od kampanje neke druge stranke.
– Poruka mora da bude dovoljno intrigantna i provokativna pa da eventalno nekog od glasača natjera na novo razmišljanje. Svi ovi dosadašnji slogani u Srpskoj su isti, kao da su preslikani – smatra Milivojević.
Podsjeća da je na prvim izborima devedesetih godina HDZ u Hrvatskoj imao slogan „HDZ zna se“.
– Kasnije se ta varijanta „zna se“, „podrazumijeva se“ i slično koristila u stotinu raznih varijanti tokom izbora u svim republikama bivše Jugoslavije. To je samo dokaz otaljavanja posla i nedostatka kreativnosti, što krajnjim naručiocima posla, a to je stranka, ne donosi bukvalno ništa. Nijedan od slogana nije orginalan niti direktan – kaže Milivojević.
Mirosavljević: Bezlične poruke
Banjalučki profesor javnog mnijenja Mladen Mirosavljević ističe da se način političke komunikacije nije promijenio od devedesetih godina i uvođenja parlamentarizma.
Stvari su se, smatra on, mijenjale samo u tehničkom pogledu i to u zavisnosti od toga koliko su stranke postajale bogatije, pa su mogle tehnički da poboljšaju taj vid komunikacije s glasačima.
– Neki budući birači bi morali da pamte predizborne kampanje, između ostalog, i po sloganima koji su veoma bitni političkim strankama. Dakle, da se ti slogani pamte i poslije izbora. Međutim, kod nas su slogani uvijek bili neinventivni i nisu korespondirali s biračima i sa onim što stranke treba da ponude biračima, niti sa stvarnošću u kojoj se nalazimo – ističe Mirosavljević.
Dodaje da su slogani u Srpskoj uglavnom bili ili preslikavani iz zemalja regiona ili su ga osmišljavale agencije ili pojedinci koji su to radili na način kao da to rade za bilo koju stranku na bilo kojem prostoru.
– Kada bi se s plakata uklonio naziv stranke ili lider, birači apsolutno ne bi mogli prepoznati kojoj političkoj stranci pripadaju koji slogani. Drugim riječima, na osnovu slogana ne bi nikada mogli identifikovati političku stranku kojoj pripadaju. Kod nas stranke za predizborne kampanje nikada ne angažuju vrhunske dizajnere i stručnjake za političku komunikaciju. To je razlog zašto nikada nismo znali ko su autori političkih plakata i slogana – zaključuje Mirosavljević. (Euro Blic, www.srpskainfo.com, www.blic.rs, Snježana Karić, 7.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар