среда, 21. октобар 2020.

Milivojević: Opozicija ne sme da pristane na spojene izbore

U vladi SPS i Spas. Šest ciljeva za jaču Srbiju. Svi ulaze u vladu. Opšti izbori u aprilu 2022. Ove i druge aktuelnosti iz današnje dnevne štampe u "Probudi se" komentariše politički analitičar, Cvijetin Milivojević.

Danas je tačno četiri meseca od izbora, a juče smo saznali konačno neke činjenice. Međutim, još uvek ne znamo sastav nove vlade, a već se najavljuju novi, vanredni parlamentarni izbori.

Na pitanje da li umesto nove vlade zapravo dobijamo novu predizbornu kampanju, odgovara da poslednji parlamentarni izbori nisu bili legitimni, zbog čega je Aleksandar Vučić primoran od strane Evropske unije da “kuca na vrata opozicije”.

Napominje da opozicija na to ne bi trebalo da pristane i da bi trebalo da insistira na razdvajanju lokalnih od parlamentarnih izbora.

“U Bosni i Hercegovani, u Makedoniji, koji su po demokratiji tu negde oko nas, znači loše stoje, su ti izbori razdvojeni dve godine”, podseća Milivojević i dodaje:

“Zašto Vučić spaja sve? Pa da bi pobedio jednim udarcem, on pobeđuje na svoje ime. Vi nemate regularne izbore ako su poklopljeni imenom Vučića, ako imate dominaciju u svim medijima, ako imate propagandu koja zastrašuje, diskredituje i linčuje svako javno mišljenje.”

Smatra da Vučić, ukoliko ne bude bio pritisnut, neće organizovati novi dijalog sa opozicijom.

Što se tiče zahteva opozicije, smatra da njih ne bi trebalo da bude puno.

“Neophodna je kontrola biračkih spiskova i oslobađanje medija, ali ne bilo kojih medija nego onih koji direktno utiču na ogromnu većinu birača u Srbiji”, tvrdi politički analitičar.

Navodi da su to RTS kao javni servis i “Pink” koji zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju.

Još jedna iznenađujuća odluka koju smo saznali je i Ivica Dačić koji prelazi u parlament i naredne godinu će provesti kao predsednik skupštine.

Milivojević to tumači kao poruku biračima da se klone glasanja za SPS, jer “ako glasaju za vlast, da glasaju za vlast”.

Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, kaže kako Vučić do sada nije nikad pokrenuo ozbiljnu istragu protiv ljudi iz svoje stranke i bliskih sebi.

“Kada se govori o tajkunima, mafijašima, reketašima, on aludira na one koji su bili bivša vlast. Pa ako su oni tu, što ih ne uhapsi svih ovih godina”,

Danas je simbolično 12. rođendan SNS a. Od tih 12, 8 godina je provela na vlasti.

Milivojević kaže da se Vučićeva politika od nastanka SNS-a sada svodi na reči “oporstite mi moju ružnu prošlost”.

“On je od jednog ratnog huškača postao huškač protiv sopstvenog naroda koji neće da te prati”, kaže on i objašnjava:

“Bili ste neko ko će ratovati za Kosovo a sad bi da pretite građanima koji misle da je Kosovo Srbija”.

Zaključije da ta vrsta zaokreta nije normalna, kao ida je opasna za društvo. (TV N1 i www.nova.rs, Nevena Madžarević, 21.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар