уторак, 13. октобар 2020.

Opozicija kao močvara gladnih aligatora

Kako je Zelenovićev predlog za ujedinjenje odmah raskomadan na komade

 Opozicija i dalje ne može da se dogovori ni o ujedinjenju ni o delovanju u nekoliko kolona, a pritom se već ponaša kao da je duboko podeljena, pre svega, u vezi sa Kosovom i Metohijom. Najbolji primer za to je najnoviji predlog lidera ZZS-a Nebojše Zelenovića o tri tačke ujedinjenja građanske opozicije koji je, odmah, bez razgovora, dobio tri negativna odgovora.
Nakon predsednika SDS-a Borisa Tadić, koji je sazivao sada već neuspešne sastanke opozicije, i lider "Zajedno za Srbiju" izneo je svoju ideju o ukrupnjavanju protivnika aktuelne vlasti. Kako je je rekao, tragično je da Vašington i Brisel imaju uverenje da Aleksandar Vučić bolje razume interese Srbije od prodemokratske opozicije.
- Moj predlog za ujedinjenje građanske opozicije ima tri tačke. Prvo, novi ljudi u središtu politike. Drugo, jedan stub spoljne politike, a to je zapad. Zapad su i Brisel i Vašington. Tamo leži partnerstvo za dobar život građana Srbije. Treće, zahtev da se uključimo u rešavanje kosovskog pitanja. Mi smatramo da zastupamo veliki deo društva. Nedozvoljivo je da taj deo društva bude isključen iz ovog procesa, koji predstavlja najvažnije državno pitanje. Moj stav je da je državni interes da ovo pitanje bude rešeno što pre - rekao je Zelenović.
Mlađan Đorđević momentalno napao Zelenovića
Tek što se našao u javnosti, predlog još aktuelnog gradonačelnika Šapca naišao je na osude pojedinih opozicionih lidera bez mogućnosti dijaloga. Prvi je reagovao lider pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević, najpre, na Tviteru, a onda i saopštenjem u kome je Zelenovića nazvao "vratolomnim".
- Zelenović nema pravo da se, tražeći alibi za vlastitu izdaju, prodaju i predaju Šapca naprednjačkoj mafiji, vadi tako što se nudi Vučiću da mu pripomogne i u predaji Kosova i Metohije - naveo je Đorđević i upitao lidera ZZS da li je rešenje za Kosovo priznanje njegove nezavisnosti, ulazak Srbije u NATO i uvođenje sankcija Rusiji.
I predsednik "Pokreta za preokret" Janko Veselinović nije štedeo reči na Zelenovićev račun.
- Srpska politička gimnastika. Korak prvi: junačiš se bojkotom. Korak drugi: pred izbore pogaziš potpisani sporazum sa narodom i izađeš na izbore. Korak treći: na lažnim izborima krahiraš. Korak četvrti: nudiš se EU da budeš V. podobna opozicija i da im rešiš KiM. Solidno ljigavo - napisao je na Tviteru Veselinović.
Treći, najblaže rečeno, negativni odgovor stigao je od bivšeg narodnog poslanika Đorđa Vukadinovića koji je istakao da ovakvi Zelenovićevi stavovi prijaju "ušima međunarodnih faktora u Briselu i Vašingtonu", ali kako kaže, veoma odgovaraju i vlasti.
- Kada govorim o jednom opozicionom frontu ili, eventualno, jednoj koloni, to se ne odnosi na one koji misle da nas je trebalo bombardovati, da treba priznati Kosovo, ukinuti Republiku Srpsku i slično. I nemojmo se igrati scena iz "Tri karte za Holivud". Nije ovde pitanje da li si za SAD, EU, Rusiju ili nesvrstanost, već da li si - ili ne - za poštovanje teritorijalnog integriteta, elementarnog dostojanstva i ustava svoje zemlje. Makar onoliko koliko Priština poštuje svoj - naglasio je Vukadinović.
Živković oštro odbrusio Đorđeviću
S druge strane, Zoran Živković bio je jedini od još aktivnih opozicionih političara koji je stao u odbranu Zelenovića. Donedavni lider Nove stranke žestoko je odgovorio Đorđeviću.
- Ne lupetaj, bud... to što si ćelav, nizak i drčan - to ne znači da si Putin... - poručio je Živković lideru pokreta "Oslobođenje".
U svetlu najnovijih raskola među protivnicima vlasti, politikolog Cvijetin Milivojević ističe da svaka ideja o preraspodeli i pregrupisavanju može doneti samo dobro opoziciji.
- Savez za Srbiju ili, kako ga zovem, Savez za bojkot nije ušao tako žestoko u konfrontaciju sa Zelenovićem i Sašom Paunovićem kada su odlučili da izađu na izbore iako je bilo jasno da na tim izborima nemaju šanse. Ali zato jeste ušao u konfrontaciju sa Milanom Stamatovićem, koji je jedini ubedljivo pobedio vlast u svojoj opštini. Jasno je i da je tu neko nekoga izdao, za šta se sada međusobno optužuju - podvlači za "Blic" Milivojević.
Doktor političkih nauka Dušan Spasojević smatra da se trenutno unutar opozicije odvija borba ko će biti glavni.
- Desni deo opozicije želi da iskoristi pregovore o Kosovu kao priliku za napad na Vučića, dok levi deo zna da to ne može. Zato je ideja o ukrupnjavanju opozicije bez vidljivog razloga nemoguća, ali moguć dogovor o nenapadanju, o kontroli i nadzoru izbora i pospešivanju kvaliteta demokratije. Problem je što su svi opozicioni akteri nepopularni, a svako od njih misli da je važniji od onog drugog - apostrofira Spasojević.
Milivojević: Tri kolone, u dve bojkotaši
Cvijetin Milivojević kaže da bi opoziciji, zbog mira u kući, najbolje bilo da se grupiše u najmanje tri kolone.
- Jednu kolonu bi činile građanske proevropske stranke koje su bile za bojkot, drugu nacionalne političke opcije koje nisu izašle na izbore i treću sve ostale stranke koje su izašle na izbore bez obzira na ideloške razlike. Sve te kolone bi trebalo da nađu najmanji zajednički sadržalac između sebe. Sve drugo da ostave po strani dok ne dođu na vlast. U suprotnom, ovo prepucavanje ko je čist, a ko nije samo doprinosi vlasti - zaključuje Milivojević.
(Blic, www.blic.rs, Marko Tašković,12.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар