понедељак, 19. октобар 2020.

Milivojević: Za Srbiju primerenije ministarstvo za monolog i da ga vodi Vučić

 "Ja sam predlagao da se uvede ministarstvo sreće. Šta će nam ministarstvo za dijalog? Politika funkcioniše na nivou dijaloga vlasti i opozicije, a kod nas je primerenije da se uvede ministarstvo za monolog i da ministar bude Aleksandar Vučić", smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Na pitanje gde je "zapelo" pa se još čeka na novu Vladu Srbije, Milivojević kaže da je zapelo jer se SNS nije ni pojavila na izborima, već je tamo, kako kaže, protivustavno učestvovao Vučić.

"Lista se nije ni zvala SNS, bio je Vučić, prema tome Vučić će imati predsedništvo samog sebe. Jedino je Vučić unutar te armije svestan da je 21. juna imao nelegalne izbore. Sve ovo što se dešava formiranjem oktroisane vlade, parlament koji je posledica lične volje, ako imate nelegalne izbore ne možete da imate rezultate koji su legalni. Možda je bolje da nemamo oktroisanu vladu i parlament, ovako nema opozicija šta da ruši, ona je pasivizirana i isterana na ulicu. Jedina legalna institucija je predsednik, sve ostalo je nelegalno. Brnabić se predstavljala kao predsednica nekakve vlade. Kakva premijerka u tehničkom mandatau, ona je tek od pre neki dan mandatar buduće oktorisane vlade. Skupština je vrhovno zakonodavno i predssavničko telo, ona formira vladu. Kod nas je obrnuto, jer se u paketu dele pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti", smatra Milivojević.

Podsetio je na izveštaj Evropske komisije u kome se navodi da izbori u Srbiji na vode u izborni pluralizam.

"To je presuda Vučiću i njegovoj politici. Vučić je požurio brže bolje da se pridruži Deklaraciji o predsedničkim izborima Belorusiji, tamo je jasno da je pobedio Lukašenko, on ovde nije pobedio na izborima. Imamo grupe u EP koje su rekle da izbori nisu bili demokratski, pa nijedno poglavlje nije otvoreno ove godine. Sve što se odnosi na izbore, a napisala je EK je negativno. Neko je namerno želeo da ima nelegalne izbore i ja mislim da je predsednik to hteo. On voli da svoje nabliže saradnike drži u vanrednom stanju", kaže Milivojević.

Kaže i da od 250 poslanika, 247 u vlasti ili žele u vlast, dok jedino tri poslanika Sulejmana Ugljanina ne žele da budu deo nove vlasti.

"Vulin se u smislu šlihtare dokazao Vučiću. Vučić je pre tri godine za Brnabić rekao da je ekspert, a danas kaže da je odana. Jel to kriterijum za predsednicu vlade? To može ako formirate kvislinške vlade".

"Opozicija je institucija u ozbiljnom demokratskom političkom sistemu, ne može se opozicija isterati na ulicu", kaže on.

Za mandatarku Anu Brnabić kaže da bi udruženje humorista moglo da joj da počasnu ulogu.

"Jasno je da će pročitati ono što Vučić napiše, oni će se dogovoriti da prihvate to. Da li vi mislite da će članovi Predsedništva SNS reći nešto protiv, biće usvojeno ono što je Vučić napisao. Nije bilo nikakvog razloga za ovo odugovlačenje. Kad imate mandatarku koja se provlači kroz mnedije da je neko iz njene porodice u ozbiljnim koruptivnim radnjama, onda je u najmanju ruku bilo moralno povlačenje, ne sa mesta predsednice, nego iz politike dok ne dokažete da je taj nevin. Bilo bi moralno da se privremeno povuče, a vi sad očekujete da ona bude Vučićev naslednik u stranci".

Za SNS kaže da je "stranka 750 hiljada ćutača" koji su zadovoljni malim privilegijama.

"Nema tu više od pedesetak funkcionera koji su alavi, neki su imali po tri ministarstva. Svi oni zavise od dobre volje Vučića, dve trećine su preletači, koji su bili alavi u uniformama SPS, G17, radikala.. Imate zamenika gradonačelnika koji je bio funkcioner DS, Vučić u poređenju s njima izgleda moralnije", rekao je Milivojević. (TV N1, www.rs.n1info.com, emisija "Novo jutro", voditelj Nataša Miljković, 19.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар