среда, 30. септембар 2020.

20 godina od 5. oktobra: Gledamo propast Demokratske stranke

Uoči obeležavanja 20 godina od 5. oktobra Demokratska stranka, kao okosnica tadašnjih promena, bukvalno je pred urušavanjem, čemu svedoči svakodnevno čerupanje njenih delova u dva tabora, praćeno višemesečnim mučnim scenama, međusobnim uvredama i podmetanjima dojučerašnjih kolega, zaključno sa jučerašnjim izbacivanjem više od 50 članova.
Većini građana i nekada vernih glasača ove stranke bez sumnje je teško da gledaju ove scene, makar iz pijeteta prema onome što je DS nekada značila, a prema oceni analitičara tužno je i pomisliti da iz političkog života Srbije nestane stranka sa takvom istorijom i političkim iskustvom.
Idemo li ka tome da DS nestane sa političke scene, pitanje je koje se logički nameće poslednjih meseci.
Sinoć je iz nje izbačeno još 53 članova, zbog toga što su podržali i glasali za novo rukovodstvo na čelu sa Branislavom Lečićem,
Nakon sinoćne telefonske sednice na kojoj je doneta odluka o njihovom isključenju, izbačeni članovi su svoju ogorčenost ispoljavali na društvenim mrežama, apelujući ponovo na nelegitimnost takvih odluka.
Tako da sledi nova tura međusobnih prepucavanja među demokratama.
Lutovac: ovo je samoodbrana
Predsednik DS Zoran Lutovac za Nova.rs kaže da je odluku o isključenju doneo nadležni organ i za svakog pojedinačno su navedeni razlozi za isključenje.
 “Sve su to proverljive informacije. Odluka nije laka, ali je jedina moguća u situaciji kada organizatori lažnih izbora ne odustaju od namere da nelegalno i nelegitimno preotmu stranku i kada ne pristaju ni na šta drugo, pa ni na to da organizujemo prave, legalne i legitimne unutarstranačke izbore. U takvoj situaciji nema drugog rešenja. Svaka politička organizacija bi uradila ovo što je uradio naš Izvršni odbor. To je nužna samoodbrana stranke”, kaže Lutovac i dodaje da je sve urađeno po propisima.
” Dakle, formalno im je konstatovan prestanak članstva zato što su u čestvovali u izbornim radnjama koje nije organizovala, niti u njima učestvovala DS”.
Lečić: Histerična reakcija malog Nerona
Sa druge strane, Branislav Lečić kojeg je “anti Lutovac” deo stranke 26. septembra izabrao za novog predsednika DS, u svom maniru komentariše najnoviji sled događaja.
 “To je čistka, ali i jedna nepostojeća priča. Izbori su završeni, a ovo je histerična reakcija malog Nerona koji hoće da spali Rim. Da izbaci sve stare članove i ubaci nove koji će da sačuvaju njegovu funkciju. On je jedan lutajući duh koji ide sam u suicid. DS je spasena, mi smo je spasili, raspustili smo taj izvršni odbor”, rekao je Lečić za Nova.rs.
Milivojević: DS je urušena do besmisla
Politički analitičar Cvijetin Milivojević, međutim, smatra da DS ne da nije spasena, već je urušena do besmisla i u smislu podrške koju ima među glasačima dovedena na nivo statističke greške.
 “Takva stranka treba Srbiji, sa obzirom na celu njenu političku istoriju. To je stranka koja postoji od 1919. godine i poslednja je odolela komunističkom režimu. To je jedna od naših najstarijih stranaka, to je stranka kontinuiteta i tužno je da na ovaj način bude dovedena do besmisla. Pa tragikomično je to da na prošlim beogradskim izborima nije mogla da dođe do cenzusa, sad je situacija sigurno još gora”, objašnjava Milivojević.
On smatra da je ono što se dešava u DS proteklih meseci samo dodatno urušava, iako se i jedna i druga strana pozivaju na spasavanje stranke.
“Ne mislim da je Lutovac fantastično radio svoj posao, ali on je legitimni predsednik, ma šta ovi drugi pričali. Sa druge strane, jasno je i da ne može na ovaj način isključivati ljude iz stranke i optužiti tolike ljude da su Vučićevi. To ne priliči stranci koja ima i jednu edukativno političku ulogu u našem društvu. Razgovor je bio neophodan i ključan, ovo nikome nije trebalo, pogotovu kad uzmemo u obzir da će odluku o tome ko je pravi predsednik DS, 20 godina posle petooktobarskih promena, donositi socijalista Branko Ružić i njegovo ministarstvo”, zaključuje Milivojević. (www.nova.rs, J. Jelovac, 30.9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар