петак, 16. октобар 2020.

DVOUMLJE u Srbiji: ĐUKIĆ veruje da PUTIN NE DOLAZI ZBOG KORONE, MIILIVOJEVIĆ da su NAČETI DIPLOMATSKI ODNOSI POZADINA otkazivanja susreta

Domaći mediji špekulišu danima šta je stvarni razlog otkazivanja posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu. U izjavama za „Glas javnosti“ naši sagovornici iznose različita tumačenja otkazivanja ove, još u junu, najavljene posete.
Jedni veruju da je u pitanju pandemija koja hara svetom, te da ruski predsednik neće da rizikuje zarazu putovanjem po svetu i dolaskom u Beograd, dok  drugi smtaraju  da se iza cele priče krije „remećenje“ rusko-srpskih odnosa posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.
Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za „Glas javnosti“ kaže da je uveren da nedolazak Putina u oktobru, u Beograd ima direktno veze sa širenjem pandemije korona virusa u celom svetu.
- Pažljivo pratim aktivnosti Vladimira Vladimiroviča od početka pandemije. I ono što svako ko ih prati može da uoči je da je on vidno smanjio svoje aktivnosti. Nema direktnih susreta, sve što je potrebno obavlja preko onliine platformi Skajpa i Zuma- naveo je Đukić.
On je rekao da je u ovim uslovima bilo „nelogično očekivati posetu takvog državnika Srbiji“ i dodao da ni „razlozi nisu dovoljno jaki“.
- Proslava oslobođenja Beograda i osveštanje Hrama Svetog Save nisu baš neki veliki razlozi da bi predsednik Rusije došao u Beograd. Nije to neka važna godišnjica ili jubilej. Ne slavi se svetski dan pobede nad fašizmom, to je samo proslava oslobođenja jednog grada - ocenio je Đukić.
On je dodao da su dvojica bliskih ljudi iz okruženja ruskog predsednika preležali kovid od kojih je jedan njegov portparol Dimitrij Peskov, a drugi šef ruske vlade Mihajl Mišustin.
- Ko prati Putinove aktivnosti vidi da se on od početka pandemije vrlo malo pojhavljuje, da je izolovan u Podmoskovlju ili Kremlju, a da najviše vremena provodi u Sočiju. Znam da bi za većinu medija bilo zanimljivije da se radi o nekim drugim stvarima, ali kao diplomata dužan sam da govorim istinu i mislim zaista da je samo u ovoj situaciji razlog korona – rekao je Đukić.
On je ocenio da je verovatno postaojao neki dogovor Putina i Vučića o poseti ruskog predsednika Beogradu, ali da je to rađeno mimo standardnog diplomatskog protokola, što je dovelo do zabune u javnosti i vrlo oprečnih informacija.
Analitičar Cvijetin Milivojević nije saglasan sa  bivšim ambasadorom Đukićem i on smatra da se iza otkazivanja posete ruskog predsednika Beogradu krije „nešto drugo“ .
Milivojević kaže za „Glas javnosti“ da nema nikakve "insajderske informacije“, ali da je u srpskoj javnosti "prisutna pojava da je Putin neka vrsta igračke vladajućih struktura i da ga uvek izvuku iz ormara kada osete da im slabi popularnost među rusofilskim biračima“.
- Skoro tri četvrtine biračkog tela SNS su rusofili i vide Rusiju kao jedinog garanta u očuvanju Kosova unutar Srbije. A pošto vlast stalno radi ispitivanje javnog mnjenja, moja pretpostavka je da im je rejting uzdrman među tim biračkim telom posle Vašingtonskog sporazuma , pa su izvukli dolazak Putina kao propagandnu poruku- smatra Milivojević.
On navodi da je malo poznato da su "izbori 21. juna bili prvi izbori posle tri izborna ciklusa pred koje predsednik Srbije nije primljen u Kremlj, a nije stigla ni čestitka iz Kremlja posle ubedljive pobede“.
- Onda je vlast u Srbiji potrčala u suret događajima. Ne znam da li Putinova poseta ima veze sa korona virusom ili što se mesec dana kasni sa završetkom radova oko Hrama. A uveren sam da je problematično i to što je srpska delegacija u Vašington otišla, a o tome nije obavestila Rusiju i tamo potpisla stvari koje se kose sa ruskim interesima i strategijom za Kosovo- rekao  je Milivojević.
On je naveo da ni u rasporedu putovanja i poseta, zapadnog Balkana, ruskog minsitra inostranih poslova Sergeja Lavrova za sada "nema Beograd, a ima Banja Luke“.
- Ne isključujem da možda Beograd dopišu negde usput, ali ga za sada nema. I to ne čudi s obzirom da je glavni ruski igrač Ivica Dačić, a da njegovi partneri iz dosadašnje vlasti sa njim brišu pod. To Rusima nije prijatno. Uz sve loše što je Dačić uradio, ipak, se mora priznati da su njegova povlačenja priznanja nezavinosti Kosova bila uspeh- rekao je Milivojević.
On je ocenio da se "Rusima ne dolazi u Srbiju ni zbog formiranja vlade“.
- Neće da dozvole da se čeka da prođe Putinova poseta, pa da formiraju vladu u koju će da ubace zapadne igrače, a gde će ruski igrači da izvise. Rusi su nekoliko puta slagani za diplomatski status koji su zatražili za Humanitarni centar u Nišu. Izvesno je da srpske vlasti to nisu smele da omoguće Rusima zbog pritiska Brisela i Vašingtona. To što Rusi to nisu kometarisali, ne znači da zbog toga nisu ljuti“, zaključio je Milivojević. (www.glas-javnosti.rs, O.M, 16.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар