уторак, 13. октобар 2020.

Marketing od Vučića pravi „čudotvorca“

Predsednik Srbije obećao trafostanicu meštanima na Pešteru, kao što je ranije i deo puta u Donjim Banjanima, ali i rešenje za kuću kod Surčina

Jedan Vučićev poziv tokom posete i razgovora sa meštanima širom Srbije može da reši skoro sve njihove probleme – od izgradnje trafostanice, asfaltiranog puta, do, ne tako uspešne, eksproprijacije zemljišta.

Tako je tokom vikenda za nama predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na putu za vojnu vežbu na Pešteru, zastao i razgovarao i sa meštanima sela Doliće kod Sjenice. Od njih je čuo da imaju problema sa strujom te je, brže bolje, dok se sve uživo prenosilo na TV Pink, naredio v. d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću da se što pre izgradi trafostanica. Još je predsednik naglasio da se objekat izgradi do juna, pokazavši i dobro poznavanje vremenskih rokova potrebnih za završetak ovakvih radova.

Sličnim rešenjima problema građana na terenu Vučić je pribegavao i ranije – na taj način je Slobodan Petrić iz sela Donji Banjani dobio, posle 50 godina čekanja, asfaltiran put do svoje kuće.

„Sve je završeno za dva meseca“, priseća se Slobodan Petrić u razgovoru za Danas kako je 2018. godine završen kilometar puta za koji je molio opštinu prethodnih 50 godina.

– Predsednik je došao da otvori tunel, a ja sam bio tude, došao njega da sačekam i u tunelu smo raspravljali o svemu i svačemu. Ja sam mu rekao kako sve odlično radi, ali nas seljake nije pomenuo nikako. Pitao sam ga kad ću ja da gazim asfalt. Mislim da sam mu bio interesantan jer sam po mom rečniku, seljačkom, razgovarao sa njim. Posle je naredio Drobnjaku da se izgradi put, došli su sa 50 novinara kad je završeno da to slikaju, prepričava Petrić. On kaže i da mu to nije smetalo, da je svako kod njega dobrodošao, a na naše pitanje kako se našao u tunelu pri Vučićevoj poseti, Petrić kaže „to je malo duža priča, ne bih preko telefona“ i pozvao nas je da mi dođemo da nam ispriča ostatak.

Na sličan način je Vučić i Stojani Veljković iz Boljevaca kod Surčina obećao da će dobiti pravednu cenu za eksproprijaciju zemljišta i njene kuće radi izgradnje koridora 11. Ipak, u ovom slučaju nije mu išlo po planu te ga je vrlo brzo Stojana optužila za lažna obećanja i ucene direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka. Veljkovićeva se i dalje sudi sa državom oko naplate štete za njeno imanje.

Stojana za Danas kaže da „jedva čeka“ da dobije sudsko rešenje pa da pokaže predsedniku i javnosti kako je njen problem „rešen“.

„I mene je Vučić zvao i obećao mi da će problem biti rešen, a onda mi je poslao Drobnjaka – lažova i prevaranta, da mi sedi za stolom i priča jednu priču a kad smo otišli na sud da priča nešto drugo i da me ovako muči i ucenjuje. Na kraju je hteo da se potuče sa mnom, sram ga bilo. A sudija navija na njihovu stranu. Kad dobijem rešenje, zvaću medije da pokažem Vučiću kako se sudi u njegovoj pravnoj državi“, naglašava ogorčena Stojana Veljković.

Ovakvu Vučićevu praksu, Cvijetin Milivojević, politički analitičar i marketinški stručnjak, poredi sa religijskim i biblijskim motivima.

– To je kao biblijski momenat – kada se pojavljuje čudotvorac i pretvara vodu u vino ili razdvaja more. Tako se i Vučić ponaša na terenu. Verujem da se radi o nameštenima scenama i da je unapred dogovoreno šta će se graditi, kao što je recimo slučaj sela Donji Banjani, gde je Vučić obećao put i on je ekspresno izgrađen. Uz predsednika uvek ide neko od tih skutonoša, evet efendija kako se to zvalo na sultanovom dvoru, koji su promptno spremni da izračunaju koliko to košta i odmah to izruče. To su veliki stručnjaci kao što su Drobnjak, Grčić i slični, ističe Milivojević.

On ocenjuje i da Vučić, odnosno njegov marketinški tim, pribegavaju često ovakvim scenarijima kada su u intenzivnoj kampanji, mada je Vučić uvek u kampanji, podseća analitičar.

– Taj motiv čudotvorca pije vodu – učini da vi kao običan građanin da poželite da Vučić dođe baš u vaše selo ili vašu ulicu jer to znači da je odmah barem jedan komunalni problem rešen. Radili su to i drugi, ali ne sa toliko neukusa i providno, zaključio je on.

Stručnjak za struju

„Ima li jedna stubna trafostanica?“ – pitao je predsednik Aleksandar Vučić kada se javio na telefon koji su mu dodali saradnici prilikom posete seoskom domaćinstvu. „Imaš li to? To je negde oko milion, milion i po. Možeš li da staviš za početak sledeće godine u budžet pa da to uradimo“, upitao je Grčića na drugoj strani i „stručno“ konstatovao da je stanica od 35 kV više nego i dovoljna za ovo selo. „Može li do juna? Pitam te, može li do juna? Prvog juna, ajde“ – zapovedio je predsednik. „Ali nemoj manje da stavljaš. Daj im da mogu ljudi da muzu krave“, poručio je on. (Danas, www.danas.rs, Aleksandra Popović,13.11.2020)

Нема коментара:

Постави коментар