недеља, 11. октобар 2020.

Tek završeni izbori, o sledećim se već priča

Srbija još nije dobila Vladu, ali već uveliko priča o vanrednim parlamentarnim izborima. O njima ne priča samo opozicija već i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji tvrdi da ćemo za nekoliko dana saznati ko će to biti opozicija u parlamentu.
Dok mandatarka Ana Brnabić radi na sastavu kabineta u Nemanjinoj 11, predsednik Srbije već govori o novom glasanju.
"Da li ćemo da imamo neke druge izbore, to ćemo da vidimo ko će da ih bojkotuje ili neće, to ćemo isto da vidimo", kaže Aleksandar Vučić.
Priča o novim izborima postaje intezivna posle izveštaja Evropske komisije. U njemu piše da je velika prednost u kampanji data vladajućoj stranci u većini glavnih medija.
"Oni su bili nelegalni i nelegitimni, sve institucije posle toga, a još nismo dobili ni skupštinu, oktroisane su, a pogotovo Vlada, ona nije plod izborne volje građana nego plod lične partijske volje građanina Aleksandra Vučića", kaže analitičar Cvijetin Milivojević.
Stranke koje su bojkotovale izbore u najavama novih, vide svoju pobedu.
"To znači da je bojkot uspeo i da je Aleksandar Vučić svestan da ima jednopartijsku, jednorežimsku skupštinu koja je suštinski Glavni Odbor Srpske napredne stranke i to vidi Srbija i to vidi cela Evropa", smatra Borko Stefanović.
"Njemu je vrlo jasno da zbog bojkota izbora danas u parlamentu nema opozicije i takav parlament ogoljava njegovu autokratiju", rekao je Stefan Jovanović iz Narodne stranke.
N1: Kao opozicija oštro ste kritikovali vlast, evo već skoro devet godina ste vlast, oštro kritikujete opoziciju, pa je li Vama čudan taj parlament koji gotovo da neće imati opoziciju?
"Ko će biti, ja verujem da ćete u najkraćem vremenskom roku moći da vidite, a možda ste vi i u pravu, možda i ne bude opozicije, moje pitanje je samo kako vi to znate", odgovorio je Vučić.
Pre samo nekoliko dana u susretu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, Vučić je rekao da je spreman da snosi posledice za ono šta mu Evropa zamera.
"A to je da je gospodin Vučić zloupotrebljavajući svoju funkciju predsednika Republike namicao glasove svojoj stranci i to vam je odprilike dijagnoza", ocenjuje Milivojević.
Sa kim će naprednjaci biti u koaliciji trebalo bi zvanično da bude saopšteno za nekoliko dana.
"Vrlo je jasno da je opozicija ostala van parlamenta, oni koji se danas nalaze u parlamentu biće deo vlasti. bilo na nivou republike. bičo na lokalu", smatra Jovanović.
"Niko ne može da nas ubedi da je Šapićeva stranka opozicija koja je sa SNS-om u koaliciji širom Srbije, a naročito u gradu Beogradu u svim opštinama", kaže Stefanović.
Predsednik Srbije ima i najnovija istraživanja sa terena od, kako kaže, pre četiri dana i po tome bi u parlamentu sve bilo isto i danas.
"Ni jedna od tih stranaka, koja se busa da su veliki politički protivnici, ne bi ušla u parlament, ni jedna od svih njih koji imaju više medijskog prostora nego svi mi zajedno", kaže predsednik.
Redovni termin održavanja beogradskih i predsedničkih izbora je 2022. godina. (TV N1, www.rs.n1info.com, Žaklina Tatalović, 11.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар