среда, 21. октобар 2020.

Razdvajanje izbora, oslobađanje RTS, kontrola izbornog procesa - sledeći zadatak opozicije!

Parlamentarni, beogradski i predsednički izbori moraju da se razdvoje, kao i da se oslobode RTS i Pink. To je bilo moguće i prošle godine da je bilo dobre volje od strane vlasti i da je bilo mudrost,i makar na onom prvom dijalogu na FPN-u - rekao je politički analitičar Cvijetin Milivojević osvrćući se na činjenicu da je predsednik Srbije u sinoćnjem gostovanju najavio da će vanredni parlamentarni izbori biti održani zajedno sa predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine.
Imajući u vidu sve činjenice, samo od sebe nameće se pitanje koji su pravi potezi koje opozicija mora da povuče? S obzirom na najavu svih izbora koji bi trebalo da se održe 2022, da li opozicija treba da se izbori da se parlamentarni izbori odvoje od gradskih i predsedničkih, da se uradi sve kako bi se obezbedio proces kontrole izbora od strane evroparlamentaraca, ali i da se obezbede gostovanja opozicionih političara na RTS.
Dakle, pitanje svih pitanja je - da li je sve ovo zaista moguće u Srbiji, a ako jeste na koji način?
Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je sve moguće ako ima volje i snage u opoziciji i među građanima da se bore za svoja prava i legitimne interese.
- Autokratska vlast u Srbiji sigurno neće svojom voljom obezbediti nijedan od pomenutih preduslova za poštene izbore i obnovu demokratije koju tražimo. Lokalni i parlamentarni izbori će biti razdvojeni, RTS će postati pravi medijski servis građana i evroparlamentarci će ozbiljno kontrolisati čitav izborni proces ako opozicija i građani zajednički pokažu odlučnost i istrajnost u borbi za svoja prava - rekao je Lutovac.
"Vanredni izbori potvrda uspeha bojkota"
Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Direktno.rs kaže da je to bilo moguće i prošle godine da je bilo volje od strane vlasti, ali i da je bilo mudrosti na onom prvom krugu dijaloga na FPN-u.
- Ne moraju čak da se oslobode svi mediji, dovoljno je RTS i Pink. Treba da se razdvoje parlamentarni, BG i predsednički izbori. Moguće je ako postoji dobra volja, ali kod vlasti postoji samo dobra volja ako je od nekoga pritisnuta. Taj autoritet koji bi oni eventualno poslušali jeste Evropska unija, da li EU ima želju da to učini, to je veliko pitanje. EU se prošle godine, kada smo imali dva lažna dijaloga vlasti i opozicije ponašala licemerno, prioritet im je bilo da obezbedi stabilokratiju - jedan od najomiljenijih termina za vreme vlasti gospodina Vučića. To je sistem u kome je vlast nesmenjiva. Demokratija nije bitna, nije bitno šta građani kažu, bitno je da onaj ko je kooperativan, u ovom slučaju o pregovorima o Kosovu, ostane na vlasti. Zato i nije bilo ozbiljnih razgovora - rekao je Milivojević.
Kako je dodao, Vučić je ovo za izbore rekao, ne zato što želi da ode s vlasti, nego zato što je shvatio da je imao nelegalne i nelegitimne izbore.
- To je ono što, nažalost, nije iskoristila opozicija, koja je pričala da ima svoj odgovor za dan posle izbora, ona ga i dan danas nema, ona indirektno priznaje rezultate izbora koji su održani 21. juna. Vučić juče u prostorijama SNS, iza su slogani SNS i liste koju je Vučić vodio na parlamentarnim izborima, koja je uslovno rečeno nelegalna, protivzakonita, Vučić kao predsednik Republike nije smeo da se kandiduje za parlament, za Skupštinu, za odbornika, on je listi podario svoje ime, tamo nikakve stranke SNS nije bilo i on sada u stranačkim prostorijama, navodno iz funkcije predsednika Republike govori o sastavu Vlade, koju zapravo on kao predsednik stranke sastavlja i daje nekoj Ani Brnabić. To je neverovatan skandal, pa onda, opet u funkciji predsednika republike, opet iz SN, pre nego je konstituisana Vlada, raspisuje faktički vanredne parlamentarne izbore i oročava ih za 3. april. Da li je to ikada viđeno, nikada nije ni u Evropi, a ne kod nas - rekao je Milivojević.
Lider Dveri Boško Obradović kaže za Direktno.rs da je vlast zakazivanjem vanrednih parlamentarnih izbora za godinu i po dana priznala da je bojkot uspeo i da je ovakav saziv Narodne skupštine bez opozicije nedemokratski, nelegitiman i neodrživ.
- Parlament posebno gubi svaki smisao jer će sve parlamentarne stranke ući u Vladu i neće imati ko da kontroliše rad izvršne vlasti. To što već pet meseci nema Vlade i Skupštine i što se pre njihovog formiranja već najavljuju vanredni izbori najbolje govori da je bojkot izbora uspeo. Jer, zašto bi bilo vanrednih izbora ako su izbori bili demokratski, bojkot propao, a vlast ima apsolutnu većinu - rekao je Obradović. i dodao:
- Za demokratiju je najbolje da predsednički, parlamentarni i lokalni izbori budu u odvojenim terminima. Takođe je nedopustivo da predsednik države, kao predsednik svih građana po Ustavu koji ne može imati bilo kakvu drugu javnu funkciju, bude nosilac izbornih listi na izborima za Narodnu skupštinu, lokalne skupštine i savete mesnih zajednica. Naravno da vlast želi da ponovi nedemokratske i protivustavne izbore kao što su bili 21. juna, ali to nije realno. Pre bilo kakvih sledećih izbora treba nam prelazna Vlada stručnjaka koja bi omogućila uslove za slobodne i poštene izbore, a pre svega slobodu medija i sprečavanje funkcionerske kampanje i pritisaka na birače - smatra Obradović, i dodaje:
- Opozicija treba da postigne zajednički stav oko toga i ispostavi uslove vlastima. Ako ti minimalni uslovi ne budu ispunjeni - nemamo drugog izbora već da krenemo putem građanske neposlušnosti i uličnih protesta do ispunjenja uslova. Druga opcija je da Evropski parlament pošalje posredničku misiju koja će naterati jednu nedemokratsku vlast na prelaznu Vladu i demokratske izbore kao u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina, ali je to veoma neizvesno. Bolje je da se za slobodu, pravdu i demokratiju izborimo sami i nakon toga nikome ništa ne dugujemo - smatra Obradović, i ističe da je Srpski pokret Dveri juče organizovao okrugli sto na temu obnove demokratije i promene izbornog sistema i traži da se o tome otvori javna rasprava, jer je, kako kaže, postojeći izborni sistem najgori u Evropi i mora da se menja. (www.direktno.rs, 21.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар