уторак, 27. октобар 2020.

Utisak nedelje: Milivojević, Šapić i Antonijević

Pogledajte novo izdanje emisije "Utisak Nedelje" u kome je autorka Olja Bećković razgovrala sa liderom SPAS-a Aleksandrom Šapićem, direktorom Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milanom Antonijevićem i Cvjetinom Milivojevićem, direktorom agencije "Pragma" o novoj Vladi, čiji će deo biti i Šapićev SPAS, ali i političkoj situaciji u Srbiji generalno.
Emisiju je, između ostalog, obeležio niz debata na relaciji Milivojević-Šapić. Šapić je u jednom trenutku otvoreno pitao Milivojevića čime se bavi i sa koje pozicije nastupa Milivojević.
Povod je bila optužba Milivojevića koju je uputio Šapiću, da je prećutno učestvovao na izborima 21. juna, na kojima se Aleksandar Vučić kandidovao za predsednike svih opština i gradonačelnike svih gradova u Srbiji, prihvatajući to kao da je normalno iako je Vučić time prekršio Ustav.
 “Vi ste dopustili, svi vi koji ste izašli na lokalne izbore, a niste SNS, da se Vučić kandiduje za predsednike svih opština i gradonačelnike svih gradova”, istakao je Milivojević u “Utisku nedelje”. (TV Nova S, “Utisak nedelje”, 25.10.2020, autorka Olja Bećković, www.nova.rs, 27.10.2020)
Cvijetin Šapiću: Treniram aktiviste da ne plagiraju doktorate
Čime se bavi i sa koje pozicije nastupa u javnosti Cvijetin Milivojević bilo je pitanje koje je večeras u "Utisku nedelje" zanimalo lidera SPAS-a Aleksandra Šapića.
Povod je bila optužba Milivojevića koju je uputio Šapiću, da je prećutno učestvovao na izborima 21. juna, na kojima se Aleksandar Vučić kandidovao za predsednike svih opština i gradonačelnike svih gradova u Srbiji, prihvatajući to kao da je normalno iako je Vučić time prekršio Ustav.
“Vi ste dopustili, svi vi koji ste izašli na lokalne izbore, a niste SNS, da se Vučić kandiduje za predsednike svih opština i gradonačelnike svih gradova”, istakao je Milivojević u “Utisku nedelje”.
Na pitanje Šapića ko je doneo taj zakon da se predsednici opština biraju na način na koji se biraju, odnosno da nema više neposrednog biranja, Milivojević ga je podsetio da je to donela njegova bivša stranka – DS, SRS i DSS. 2004. godine.
Šapić je rekao da je više puta bio protiv tog zakona i kada je bio u DS da je tražio da se promeni smatrajući da na lokalnom nivou treba da se zna koga će građani birati.
Pošto je Milivojević još jednom ukazao na činjenicu da je Šapić učestvovao na izborima na kojima je dozvolio da se predsednik Srbije kandiduje, iako zakon kaže da ne može obavljati drugu javnu delatnost, to ga je izritiralo pa je upitao Milivojevića “sa kojih pozicija sada razgovara, kao politički savetnik, kao analitičar, političar, kao šta…”
“Ako ste čitali novine nekada ja sam bio novinar od 1989. do 2000., radio sam od Politike, Borbe, Blica, Naše borbe. Pratio sam kao hroničar formiranje svih političkih stranaka, pa i vaše bivše i sadašnje, osam godina sam bio predavač na Fakultetu političkih nauka, gde sam predavao predmet Odnosi sa javnošću i imam Agenciju za odnose sa javnošću od 2000 godine“, izneo je Milivojević svoju biografiju.
 “Nisam se nikada predstavljao kao politički analitičar. Ja sam po zanimanju politikolog, koji se bavi novinarstvom, komunikolog i nikad nisam bio član ni jedne stranke”, dodao je Milivojević uz opasku “da nije doktorirao” aludirajući na Šapićev plagirani doktorat na Union univerzitetu.
“Sve to znam ali vas nisam to pitao. Pitao sam šta ste na današnji dan, kao šta..vi ste politički savetnik”, konstatovao je Šapić, a na pitanje “Čiji?”, odgovorio da je pročitao na sajtu Milivojevićeve agencije da je radio za SPO, Rasima Ljajića, SPS, DS, kao i za prvog potpredsednika vlade 2012.
“Pogrešno ste Vi to pročitali”, odgovorio mu je Milivojević.
Na pitanje da li je, kada je radio sa strankama, tada delio njihove političke stavove, Milivojević je rekao da postoji njegov politički stav kao građanina, a kada radi kao politički konsultant svetuje klijentima ono sto misli da je dobro za njih sa pozicije njihovog programa i političke ambicije i da je o tome Šapić mogao da se informiše.
“Znači, vi imate jednu stvar koju radite za novac. Predstvljate se kao neko ko je politički veoma moralan, postavlja stvari kao da ste jedinica mere i ispravnosti, a onda mi kažete da ste paralelno radili za deset stranaka i uzimali novac”, rekao je Šapić.
Radio sam obuku njihovih aktivista, odgovorio mu je Milivojević dodajući da ne vidi u čemu je tu problem.
“Oni se treniraju moralu u politici, što je vrlo bitna stvar. Treniraju se da sutra završe regularne fakultete, da ne plagiraju doktorate, da ne pokušavaju da prečicom dođu do neke moći”, istakao je Milivojević.
Šapić: Dmitrović je apsolutno referentan za to ministarstvo
Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio Srpskom patriotskom savezu (SPAS) jedno ministarstvo u novoj vladi, ja sam predložio da to bude Ministarstvo za demografiju jer smo porodici posvetili dosta pažnje u našem programu, rekao je večeras u “Utisku nedelje” lider SPAS-a Aleksandar Šapić, dodajući da je on odlučio da budući ministar bude upravo Ratko Dmitrović jer je "apsolutno referentan da vodi to ministarstvo".
“Porodica i briga o populacionoj politici je nešto čemu smo mi posvetili dosta pažnje u programu i to ministarstvo je bilo prilično važno za nas. Nije Vučić rekao da Ratko Dmitrović bude ministar nego sam to učinio ja i niko u našoj stranci neće odlučivati umesto mene i stranačkih organa”, rekao je Šapić
Na pitanje Olje Bećković šta ga je preporučilo za taj resor, Šapić je rekao da se Dmitrović već 15 godina bavi demografijom i populacionom politikom.
 “Dmitrović je čovek širokog obrazovanja, koji se tokom cele svoje karijere trudio da zaštiti srpski narod. Mislim da je on neko ko je u ovom momentu apsolutno referentan da vodi to ministarstvo”, istakao je on, dodajući da je siguran da će Dmitrović u narednom periodu pokazati i implementirati neke stvari koje su naša programska načela.
Šapić je napomenuo da mu se ipak ne dopadaju neki njegovi stavovi koje iznosi na društvenim mrežama.
Šapić je još jednom ponovio da ništa nije tražio od Aleksandra Vučića i da je na osnovu glasova koje je SPAS osvojio, a to je 15 puta manje od SNS, bilo nepristojno i politički nerealno da ima bilo kakve zahteve kada je reč o vladi.
Međutim, Vučić  je, kako je rekao, smatrao da ono što je radio poslednjih godina ima neku težinu, da su njihovi politički stavovi bliski SNS  i da mogu da naprave neki dogovor.
Upitan da li će se saradnja sa SNS biti nastavljena u na narednim izborima i da li će Aleksandra Vučića podržati na predsedničkim izborima, a naprednjaci zauzvrat njega podržati u kandidaturi za gradonačelnika Beograda, Šapić je rekao da o tome nije razgovarao sa Vučićem.
“Nismo razgovarali o beogradskim i predsedničkim izborima. Oni su za godinu i po dana, ne kažem da nećemo razgovarati o tome”, rekao je on, ističući da je SNS mogao bez SPAS-a i u Vladi i na Novom Beogradu.
Ja njima nisam bio potreban, da li ćemo razgovarati o budućim izborima, videćemo, rekao je Šapić.
Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, smatra da izbor Ratka Dmitrovića za ministra za brigu o porodici i demografiju nije logičan izbor.
 “Treba voditi računa o razlozima za demografsko opadanje u Srbiji, a neke od Dmitrovićevih poruka na Tviteru su upravo doprinele da mladi odlaze iz zemlje”, rekao je Antonijević u “Utisku nedelje”.
On je ukazao i na negativne poruke koje je Dmitrović upućivao ne samo povodom dešavanja u Crnoj Gori, već i Hrvatskoj i da to malo uznemiruje, napominjujući da svako mora imati odgovornost za javno izgovorenu reč.
Na pitanje kako komentariše predlog Gordane Čomić za ministarku za dijalog on je rekao da joj, iako su već danas krenuli sa napadima na nju, treba dati 100 dana da bi mogli da procenimo da li ima političke volje za rešavanje problema  i kako će se neki od njih rešavati.
“Mogu da razumem njenu ličnu odluku da se baci u to, ali teško je objašnjivo to ljudima koji su pratili njen dosadašnji rad, ali sačekajmo 100 dana”, rekao je Antonijević.
Komentarišući predlog da Gordana Čomić postane ministar, politikolog Cvijetin Milivojević je rekao da je njegova prva asocijacija bilo njeno predsedavanje Skupštinom Srbije, kao potpredsednik iz redova Demokratske stranke, kada se prema opoziciji ponašala gore nego sada Maja Gojković.
Dodaje da je ona bila jedna od glavnih aktera kada je od Srpske radikalne stranke “oteto” 20 mandata, odnosno da je prihvatila argument da se mandate zagubili tadašnji lideri SNS-a i Tomislav Nikolić Vučić.
“Ona je inicijator urnisanja izbornog političkog sistema u Srbiji”, ocenio je on, dodajući da ovoj vladi treba dati šansu da uz pomoć Ministarstva za dijalog pripremi ozbiljne uslove za naredne izbore. (www.nova.rs, 26.10.2020)
Koncentraciona ili oktroisana Vlada? Svakako KRATKOROČNA!
U večerašnjoj emisiji "Utisak nedelje" gosti su bili predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS), izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, kao i politički analitičar Cvijetin Milivojević, a tema je bila formiranje nove Vlade, o kojoj su gosti imali različite stavove.
Šapić, koji će biti deo izvršne vlasti, na početku emisije je kazao da od Vučića ništa nije tražio i da to ne bi bilo korektno, imajući u vidu da je osvojio daleko manje glasova od SNS.
- Vučić je rekao istinu da mu nisam ništa tražio. Smatrao sam da smo uzeli mnogo manje glasova od SNS, da je politički nerealno i nepristojno da ulazimo u Vladu kad SNS može sama da je formira. Meni je jasno zašto je napravljena ova Vlada, iako vi kažete da nije. Inače, ne bih ni ulazio u Vladu da mi nije jasno. Smatrali smo da su neki naši stavovi bliski stavovima SNS, tako da mi je Vučić predložio ministarstvo, koja sam potom ja prihvatio - rekao je Šapić, dodavši da na parlament ne gleda na taj način da je faktički bez opozicije, već da je sve ovo posledica koronavirusa.
- Nisam ja shvatio da je ova Vlada formirana da ne bi bilo opozicije, već zbog okolnosti u kojima se nalazi ceo svet, pa i mi. Imamo nezapamćenu situaciju da je svet stao i da postoje neki interesi koji su bitniji od partijskih interesa. Ovo sam ja razumeo kao neku koncentracionu Vladu gde je interes države najvažniji i da treba da se održi barem još jedno godinu dana dok ne prođe koronavirus.
Ministarstvo je, kaže on, bilo važno po SPAS, iako smatra da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji ne spada u prvu kategoriju ministarstva.
- Ratko Dmitrović se bavi populacionom politikom i demografijom već 15 godina. On je mnogo govorio o problemima srpskog naroda već 20 godina. Dugo se bavi novinarstvom, uvek je bio vezan za politiku, treudio se da zaštiti srpski narod koliko god je mogao. Danas kad ponekad nešto tvitne, ja ga pitam: "Šta će ti ovo, šta ti znači", ali ne sumnjam da će on implementirati sve ono što su naša partijska načela.
Šapić ističe i da bi u borbi protiv kriminala podržao ne samo Vučića, već i bilo kog drugog predsednika koji se bori protiv toga.
Antonijević smatra da nije dobro to što će Dmitrović biti ministar za demografiju i da on gaji stavove koji su suprotni interesima građana Srbije i pomirenju u regionu.
- Poruke koje je Ratko Dmitrović slao u poslednjih 20 godina jeste to da mladi ljudi odlučuju da odu iz zemlje. Njegove poruke često idu prilično negativno ka Hrvatskoj, pomalo uznemiruju. Svi pamtimo te ratove, kako je to izgledalo i ne treba takve poruke slati. Ne znam da li će prestati sa tim, ali svakako treba da doprinosi pomirenju među narodima, a ne da radi ovo što radi.
Što se tiče Gordane Čomić, ne vidi nikakav problem da ona bude ministarka u novoj Vladi.
- Imali smo ministre, Krstić čini mi se, koji su dolazili iz inostranstva, nisu bili u političkom životu i dobijali su šansu. Bitno je kako će izgledati taj tim, koliko će biti političke volje da se nešto dobro uradi. Teško objašnjivo je to što je Čomić u Vladi, imajući u vidu njenu prošlost, ali hajde da dočekamo tih 100 dana, pa onda da bacamo kamenje na nekog. Mada, sumnjam da bi neko imao toliko čiste ruke da baca kamenje - kazao je Antonijević.
Cvijetin Milivojević kaže da mu je prva asocijacija na Gordanu Čomić knjiga "1984", koju je pročitao u Samoboru, baš te 1984. godine.
- Iz te knjige sam tada izvukao tri pouke: mir je rat, ropstvo je sloboda, treću neću da pominjem... Prva asocijacija na Gordanu Čomić mi je kada je bila zamenik predsednika Skupštine kada je predsednica bila Slavica Đukić Dejanović, neverovatno je kako se tada okrutno ponašala prema tadašnjoj opoziciji. Ja sam već jednom rekao da posle nelegitimnih i nelegalnih izbora sledi oktroisana Vlada i oktroisani parlament, ali mislim da ovoj Vladi treba dati šansu ako ju je Vučić zamislio kao prelaznu, odnosno tehničku kako bi se pripremili uslovi za demokratske izbore, a ne da vlada svojomličnom voljom gde bismo ponovo imali nelegalne izbore - istakao je on i dodao:
- Posle 30 godina EU šalje poruku Aleksandru Vučiću da u Srbiji nema osnova za pluralizam. Zatim dolazi Varhelji u Srbiju, nakon čega Vučić kaže da prihvata odgovornost i da je spreman da popravi sve te uslove. Ima li većeg šamara za zemlju nego taj potez EU? A onda mu opet daju šansu da vlada zahvaljujući nelegitimnim izborima. Jasno je da nam je nametnuta stabilokratija gde je bitno da neko ostane na vlasti jer će taj neko odraditi posao koji im je potreban.
Milivojević je prokomentarisao i izbor Maje Gojković za ministarku kulture i informisanja, kao i rokadu Vulina i Stefanovića.
- Maja Gojković nikad nije bila u kulturi i možete da joj date šansu. Ali, Gordana Čomić je već bila u ovom sektoru koji će ubuduće obavljati i nije ostavila dobar utisak. Što se rokade Vulina i Stefanovića tiče, Vulin je bio ministar odbrane, a nije odslužio vojni rok. Pa taj posao bi onda obavljala bolje neka žena koja je bila pri vojsci nego on. Sa druge strane, Stefanović je bar odslužio vojsku - smatra Milivojević. (www.direktno.rs, 25.10.2020)
Šapić: Bilo bi nepristojno da nismo ušli u Vladu, Dmitrović se bavi demografijom
Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić kazao je da bi bilo "nepristojno i politički nerealno" da je politička opcija koju predvodi odbila da učestvuje u novoj Vladi Srbije.
On je, gostujući u Utisku nedelje, naveo da je SPAS osvojio 15 puta manje od Srpske napredne stranke, da mu je jasno zašto se formira koncentraciona vlada, i da ne bi ni prihvatio ponudu da mu to nije jasno.
Dodao je i da je briga o porodici, resor koji će voditi bivši urednik Večernjih novosti Ratko Dmitrović, bliska SPAS-u i da Vučić nije predložio Dmitrovića na tu poziciju, već da je to bila odluka koalicije.
"Imaju ljude koji mogu nešto dobro da urade, a mislim i da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić prepoznao ono što sam radio na Novom Beogradu, i to je imalo neku političku težinu", rekao je Šapić.
On je ocenio i da se formira koncentraciona vlada zbog vanredne situacije u kojoj se Srbija nalazi, odnosno zbog pandemije korona virusa.
Da su normalne okolnosti i SPAS i Socijalistička partija Srbije bi verovatno ostale van vladajuće većine, ocenio je Šapić.
Rekao je da se Dmitrović već 15 godina bavi demografijom i populacionom politikom i da je "apsolutno referentan za to ministarstvo". Kaže da je dosta govorio o problemima srpskog naroda. "On je čovek širokog spektra obrazovanja, dugo se bavi novinarstvo, indikretno je uvek vezan za politiku, trudio se uvek da zaštiti srpski narod", kazao je i dodao da stalno nešto tvituje.
Upitan da li će se saradnja sa SNS biti nastavljena u na narednim izborima i da li će Aleksandra Vučića podržati na predsedničkim izborima, a naprednjaci zauzvrat njega podržati u kandidaturi za gradonačelnika Beograda, Šapić je rekao da o tome nije razgovarao sa Vučićem. "Nismo razgovarali o beogradskim i predsedničkim izborima. Oni su za godinu i po dana, ne kažem da nećemo razgovarati o tome", rekao je on, ističući da je SNS mogao bez SPAS-a i u Vladi i na Novom Beogradu. Ja njima nisam bio potreban, da li ćemo razgovarati o budućim izborima, videćemo, rekao je Šapić.
Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević je kazao da Dmitrović nije logičan izbor za novo ministarsko mesto, te da je trebalo voditi računa koji su razlozi ne samo demografskog opadanja i odlaska mladih.
"Čini mi se da je (Dmitrović) više doprinosi proteklih 20 godina iseljavanju mladih... To je taj način nekog zastupanja stavova, ne samo nastupa na društvenim mrežama. Tu ima dosta i tekstova, a treba posmatrati i region, njegove poruke koje idu ka Hrvatskoj, na primer, su često negativne", kaže Antonijević.
Primećuje da je Dmitrović slao negativne poruke prema Hrvatskoj, da ima čudne tvitove i da se nada da će prestati sa tim, jer svako mora da ima odgovornost za javno izgovorenu reč javno. Trebalo bi doprinositi nečemu što je pomirenje, meni je jako teško zamisliti da će Dmitrović to da radi, ali možda iznenadi, istakao je gost Utiska.
On je rekao i da za svakog člana nove vlade može da se kaže nešto pozitivno i negativno, te da da je tu važno koliko će biti političke volje da se omogući novim predstavnicima izvršne vlasti da rade.
Analitičar Cvijetin Milivojević navodi da se, kada je video da će se formirati ministarstvo za društveni dijalog i da Gordana Čomić figurira da ga vodi, setio romana "1984".
"Ja sam se naježio, mislim da je primerenije da se to nazove 'Ministarstvo za monolog'. Svaka komunikacija se bazira na dijalogu, inače bi bilo (relevantno) i pitanje da li treba da jedete. Vi imate zatvorena vrata prema opoziciji, Čomić se brutalno ponašala dok je bila na poziciji šefa parlamenta i bila je zastupnik (narušavanja) političkog sistema u Srbiji", smatra Milivojević, navodeći da se ponašala gore nego Maja Gojković u poslednjem sazivu parlamenta.
Dodaje da je ona bila jedna od glavnih aktera i simbol priče kada je od Srpske radikalne stranke "oteto" 20 mandata nakon izbora 2008, i poklonjeno Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću.
 
Milivojević dodaje da je odmah posle izbora ocenio da sledi stvaranje "oktroisanog parlamenta i vlade", a da se Vučić složio sa njim kada je rekao da će nova vlada biti oročena i da će da podnese ostavku na čelu SNS-a, na šta ga "Ustav obavezuje".
Antonijević: Održavanje fer izbora za godinu i po je moguće
"(Oročena) vlada će biti pozitivna ako Vučić iskoristi vreme da pripremi ozbiljne uslove za jedne ozbiljne demokratske izbore", naveo je Milivojević.
Direktor Fondacije za otvoreno društvo rekao je da je moguće održavanje fer i poštenih izbora za godinu i po dana, sa jako mnogo posla svih na političkoj sceni, uz nekoga ko bi mogao da posreduje u celom procesu, konkretno sa saradnjom Evropskog parlamenta.
On je naveo da nije razgovarao sa predsednikom Srbije o obnavljanju pregovora o održavanju regularnijih izbora. "Mi govorimo o tome šta su suštinski problemi (kao što su) ravnopravni pristup medijima, nesrazmerno (učestvovanje) na medijskom nebu.
Kao drugo, važno je pitanje ;zloupotreba javne funkcije tokom političke kampanje... a treće je pitanje pritiska na birače", kazao je on.
Antonijević je rekao da se još uvek čeka ko će postati direktor javnog servisa, te da se 80 odsto gradjana ;informiše putem televizija sa nacionalnim frekvencijama.
Milivojević je ocenio da je održavanje najavljenih prevremenih izbora u regularnim uslovima ipak moguće, ali kao jedan od preduslova navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kongresu Srpske napredne stranke u martu podnese ostavku.
"Ja očekujem da će tada Vučić tada podenti ostavku... Predsednik republike ne može pobediti na predstojećim izborima ako ne razdvoji lokalne i parlamnentarne izbore", rekao je Milivojević i dodao da očekuje izlive građanske neposlušnosti, za koje predsednik Vučić ne mora nužno biti kriv. (www.rs.n1info.com, 25.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар