уторак, 20. октобар 2020.

Da li će u Vladi biti Ivica ili Marica, sasvim je svejedno

Baviti se time koga će Ana Brnabić staviti u vladu je tragikomično. To je samo još jedan medijski spin režima. Da li će u Vladi biti Ivica ili Marica, sasvim je svejedno, kaže, za Direktno.rs, politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Tačno je četiri meseca otkako su se održali parlamentarni izbori u Srbiji, a javnost će tek danas da sazna imena novih ministara, i to opet na veoma bizaran i neuobičajen način. Naime, kako prenose mediji, mandatarka za sastav nove vlade, nakon sednice Predsedništva SNS saopštiće građanima sastav njenog novog kabineta, a očekuje se i obraćanje Aleksandra Vučića. Sve ovo se dešava, a da nova Skupština, koja i bira vladu, nije do kraja konstituisana, niti je zvanično sazvana sednica za izbor nove vlade, a ni Zakon o ministarstvima nije promenjen.

Sve to je posledica činjenice da su junski izbori bili i nelegalni i nelegitimni, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.

- Mandat prethodnog saziva Skupštine Srbije, a samim tim i vlade, istekao je 3. juna, a pošto nije donet nikakav Lex specialis, sve nakon toga je ništavno u pravnom pogledu - smatra Milivojević.

On ističe da na izborima nije učestvovala SNS, već sam Aleksandar Vučić, suprotno ustavnim odredbama da se ne može kandidovati za bilo koju drugu funkciju tokom predsedničkog mandata.

- Aleksandar Vučić se kandidovao na izborima, a samim tim i za poslanika, i za odbornike po gradovima i opštinama širom Srbije, za pokrajinskog poslanika, predsednika mesnih zajednica... On je pobedio na tim izborima i treba onda sam sebe da predloži za premijera, a ne da podmeće lažnog mandatara, Anu Brnabić, kojoj je izdiktirao sastav vlade - podvlači Milivojević.

Milivojević naglašava da Srbija ima oktroisani parlament, koji je izraz volje Aleksandara Vučića, a ne izraz volje građana.

- Da sam u pravu za sve što govorim, svedoči i najava Vučića da će biti vanrednih izbora, čime je on priznao da Skupština nema legitimitet. To nema nigde u svetu. Takođe, i njegovo preuzimanje krivice, za Izveštaj Evropske komisije, u kojem stoji da junski izbori u Srbiji ne vode političkom pluralizmu - zaključuje Milivojević. (www.direktno.rs, I. Maksimović, 20.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар