петак, 29. септембар 2023.

Milivojević u Markeru: Izborni uslovi za opoziciju sada možda i gori nego pre


Kada su u pitanju uslovi pod kojima opozicija izlazi na izbore koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za 17. decembar 2023. godine, Cvijetin Milivojević, politikolog i konsultant za odnose s javnošću, smatra da su oni sada "možda čak i gori".

"Kampanja će biti izuzetno kratka, 45 do 60 dana, nemoguće je popraviti te uslove", kaže Milivojević za Marker i dodaje da su u prethodnim izborima vođeni razgovori između vlasti i opozicije pod patronatom evroparlamentaraca, a da sada za to nema vremena.

Na pitanje da li je pomeranje termina kada bi izbori mogli da se održe nekakva kalkulacija predsednika, Milivojević smatra da jeste.

"Predsednik se vodi rejtingom stranke čiji je član, gleda kada je najbolje za tu stranku“, smatra Milivojevć.

On dodaje da u prethodnim lokalnim izborima nigde nije bilo autentičnih predstavnika liste tj, kako kaže, imena ljudi koji će sutra biti gradonačelnici tih opština.

"Oni su izabrani tako što je voljom Beograda tj. centrale SNS-a, faktički su delegirani kao gradonačelnici ili predstavnici opština u tim svojim sredinama", kaže Milivojević za Marker.

Kako kaže, tako je sada stigla i direktiva da se ti predstavnici povuku jer je to, smatra, u interesu stranke.

"SNS inače stoji loše u Beogradu, ali time što će se u istom danu održati izbori u mnogim lokalnim sredinama i time što će se održati i parlamentarni izbori, ceo pogon SNS-a je u mobilnom stanju, time će se i popraviti rezultat u Beogradu", objašnjava Milivojević.

Na pitanje u kojoj meri su dešavanja na severu Kosova doprinela odluci da se najavljuju izbori,Milivojević smatra da nisu.

"Imate onu kinesku poslovicu 'kriza je šansa', danas se pokazalo da Vučić upravlja tom kriznom situacijom i to veoma dobro upravlja", smatra Milivojević.

On objašnjava da će predsednik, kako kaže, najverovatnije pojačati nacionalnu retoriku.

Kada je u pitanju propaganda, na pitanje da li građani pamte samo jednu informaciju, Milivojević kaže da se smatra uglavnom da je to do tri informacije.

"Propaganda je samo jedna od manipulativnih vrsta komunikacije, veština komunikacije, mi danas uglavnom prisustvujemo spinovanju. To je jedna međufaza između propagande i onoga što treba da bude klasičan PR", objašnjava Milivojević.

Na pitanje kako da znamo šta je to što vlast pokušava da sakrije plasiranjem neke informacije, odnosno sa čega pokušava da skrene pažnju Milivojević navodi upravo primer da par dana nakon događaja na Kosovu mi pričamo o izborima.

"Ne morate vi biti mnogo medijski pismeni da to znate", objašnjava Milivojević u Markeru.

On kaže da smo mogli da zaključimo da će izbori biti krajem godine navodeći primere povećanja penzija i drugih finansijskih davanja čiji je cilj, kako smatra, bolji rezultat na izborima.

Na pitanje da li postoji granica kada propagandni trikovi gube efekat Milivojević kaže da postoje "verovatno kada građani udare glavom kroz zid".

"Da bi građani progledali i shvatili da je ovde užasna propaganda ili makar spin na delu oni moraju i da lupe glavom o zid, očigledno da većina građana nije lupila glavom o zid. To pokazuju rezultati izbora 2022. godine", objašnjava Milivojević. (www.insajder.net, TV Insajder, emisija “Marker”, voditelj Branko Veselinović, 29.9.2023)

https://insajder.net/teme/milivojevic-u-markeru-izborni-uslovi-za-opoziciju-sada-mozda-i-gori-nego-pre-video

Нема коментара:

Постави коментар