петак, 22. септембар 2023.

Šta nam je otkrio Vučićev govor iz UN

Predsednik Srbije pričao kao da je iz BRIKS-a, a ne iz srca Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je govor u debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koji je bio u potpunosti prebojen kritikama na račun međunarodne zajednice. Akcenat na tome da bi poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine trebalo da važi i za Kosovo, oštrije reči na račun američkog predsednika i šefice nemačke diplomatije, prema ocenama sagovornika novina “Nova” odavali su utisak da se srpski predsednik kandiduje za novog lidera BRIKS.

Govor predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama u domaćoj javnosti najavljen je kao istorijski.

Aleksandar Vučić je, zaista, održao upečatljiv govor, ali je prema mišljenju nekih kritičara, pa i dojučerašnjih kolega “preterao”.

Vučić je istakao kako „nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica“.

On je ocenio da je pokušaj rasparčavanja Srbije, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova još nije završen.

„Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je on.

Vučić je istakao da je „gore od svega to što svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da Srbija ne podržava integritet Ukrajine, a podržava ga i podržavaće“.

Zatim je “pecnuo” američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačku šeficu diplomatije Analenu Berbok.

“Podržao sam izlaganje američkog predsednika o poštovanju teritorijalnog integriteta i ljudskim pravima, ali gotovo sve zapadne zemlje prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244“, rekao je Vučić i dodao:

“Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenim oduševljenjem sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Republike Srbije. Istovremeno, samo nekoliko metara daleko od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito“, izjavio je Vučić.

Listom su predstavnici vlasti čestitali predsedniku na ovakvom govoru, međutim, nekadašnji funkcioner SNS i dugogodišnji šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz napisao je sledeće:

 “Rekao si da Bajden i Šolc rade isto što i Putin! Ti si zalutao … šteta za Srbiju koju sve više izoluješ! Sraman i impotentan govor”, napisao je Šormaz na Tviteru.

 

Da li je zaista bilo tako?

Kandidat za lidera globalnog juga

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da je Vučić nastupio kao kandidat za novog lidera BRIKS.

 “Vučićev govor je i prošle godine bio svojevrsna kritika hegemonije Zapada u globalnim odnosima. On se praktično pridružio Rusiji i Kini, koje predvode front globalnog juga za stvaranje novog svetskog poretka, kojem ne bi dominirala SAD. To što je prošle godine održao lekciju čitavom svetu, ne samo Zapadu, već i drugim zemljama da sede, ćute i ne reaguju, izgledalo je kao da se kandiduje za jednog od lidera globalnog juga. To je potvrdio i ove godine. Kad se pojedinačno analiziraju njegove izjave Vučić jeste u pravu, pogotovu kad pita zašto je teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine važniji od teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije” navodi Jakšić za novine “Nova”.

Međutim, kaže dalje, politika se menja.

“Političke okolnosti se menjaju, pa ono što je važilo 1999. godine, ne važi 2023. Svet se u međuvremenu mnogo promenio. Dakle, koliko god je Vučić u pravu, to što je rekao zvuči anahrono u odnosu na svet u kojem sad živimo. Osim ukoliko se na ovaj način Vučić ne kandiduje da menja svet u kojem živimo. Sve to nažaost ima malo veze sa realnošću”, kaže Jakšić i dodaje da držati takve lekcije znači podmetati se kritikama Zapada.

“To je njegova lična politička procena ako želi da podmetne sebe, ali nema prava da podmeće Srbiju. To znači ponavljanje politike Slobodana Miloševića. Ne bih voleo da Srbija bude kažnjena zbog Vučićevih ličnih globalističkih ambicija. Ovim govorom se Vučić definitivno pridružio novoj BRIKS retorici, kandidovao se za novog lidera BRIKS. Međutim, veliko je pitanje kako će taj BRIKS izgledati u budućnosti. Pridruživanjem Irana, Argentine, Egipta, Etiopije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, to više nije onaj BRIKS u kojem su Rusija i Kina vodile glavnu reč”.

Njegove reči neće zaboleti one kojima su namenjene

Politikolog Cvijetin Milivojević smatra da je Vučićeva reakcija zakasnela.

 “To je svakako jedan od konkretnijih Vučićevih govora. On je osvojio jedan korak od kojeg beži evo već 11 godina – da kaže da Kosovo ni pod kojim uslovima ne može biti nezavisna država. Ako se nešto može nazvati dobrim u tom govoru to je to. Međutim, on je ozbiljno zakasnio i nisam siguran da će njegove reči zaboleti ili naterati one koje misle da je Kosovo drugačije od Ukrajine, da promene mišljenje. Tako je Vučić pokazao još jednom da nije nikakav strateg niti državnik”, navodi Milivojević.

On podseća da je predsednik Srbije na početku ruske agresije na Ukrajinu “verbalno zaratio s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekavši da je agresija na Ukrajinu izbila argument iz ruku Srbije u vezi sa Kosovom”.

“Iako su pametni ljudi govorili drugačije, a videli smo na početku rata da Rusi koriste istu argumentaciju čak i iste jezičke forme koje su u vezi Kosova svojevremeno koristile SAD i NATO. On u UN sad jeste koristio tu argumentaciju, pitao je šta razlikuje situaciju u Ukrajini od one na Kosovu, ali ni to nije znao da kaže na pravi način. Ni tamo gde govori, ni u pratećoj priči preko režimskih medija. Šta ima srpska spoljna politika od toga što je neki tabloid objavio da je Vučić “razvalio” Ameriku i NATO”, zaključuje Milivojević. (www.nova.rs, portal, novine Nova, Jelena Jelovac , 22.9.2023)

Нема коментара:

Постави коментар