субота, 23. септембар 2023.

Milivojević: Rešenje za Kosovo sporazum sličan Dejtonu

Koliko se sadašnja vlast u Srbiji više hvali kako je protiv zamrznutog konflikta na Kosovu, mi smo sve dublje u tom stanju, mada je i to bolje od rešenja koje podrazumeva da Srbija ostane bez 15 odsto svoje teritorije, ocenio je politikolog Cvijetin Milivojević.

On je podsetio da na Kipru postoji zamrznuti konflikt od 1974. godine, a da je ta zemlja danas članica Evropske unije, iako ne kontroliše 39 odsto svoje teritorije.

Milivojević smatra da je format za nalaženje rešenja za Kosovo međunarodna konferencija, sporazum koji bi ličio na Dejtonski za Bosnu i Hercegovinu, kao i da se „dobre usluge“ posrednika vrate u Savet bezbednosti UN.

Komentarišući francusko-nemački predlog rešenja za Kosovo, on je naglasio da taj dokument nije ratifikovan u Skupštini Srbije, pa zato ni ne proizvodi bilo kakve obaveze za zemlju.

Kako je ocenio, predsednik Republike Aleksandar Vučić je, pre odlaska na razgovore o tom sporazumu u Brisel i Ohrid, morao da ima mandat Skupštine, ili makar Vlade.

Prema njegovom objašnjenju, u pitanju su bili pregovori u vezi sa teritorijalnim integritetom zemlje – „da li je Srbija od Horgoša do Dragaša, ili samo od Horgoša do Merdara“.

Upitan o izboru Kosovo ili EU, Milivojević je uzvratio da tu nema dileme, jer sva istraživanja pokazuju da je između 80 i 85 odsto građana protiv ulaska u EU ako je uslov za to odricanje od Kosova.

Članstvo Kosova u UN, prema njegovom mišljenju, pitanje je koje ne zavisi od Srbije, „na našu sreću“, jer postoje najmanje dve članice Saveta bezbednosti koje to neće dozvoliti.

A takođe hoću da verujem da i ova i bilo koja druga vlast neće posegnuti za takvom vrstom suicidnog rešenja, naglasio je Milivojević.

On je istakao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) dobra ideja, ukoliko se razmišlja na način da Kosovo ima najširu moguću autonomiju u okviru Srbije.

Ukoliko je ZSO utešna stvar za Srbe da bi sutra priznali da je Kosovo defakto nezavisno, onda takva zajednice nije neophodna, poručio je Milivojević.

Prema njegovom viđenju, referendum u Srbiji o Kosovu je nepotreban, jer naše krivično zakonodavstvo, sadašnji i svi prethodni ustavi govore da niko nema pravo da potpiše bilo kakvu vrstu odricanja od teritorijalnog integriteta zemlje, ali bi, kao u Severnoj Makedoniji, mogao da bude neko izlazno rešenje.

Upitan o mogućnosti sukoba, on je predočio da ne može biti sukob „između Srbije i Srbije, jer Kosovo, prema relevantnim dokumentima UN, nema pravo na vojsku, nego na policiju, „a policija je karakteristika pokrajina ili republika u sastavu nekih država“.

 

Milivojević je podsetio da godinama unazad pita šta bi od Vučićevih reči da ima usmena obećanja iz NATO da neće biti ni kosovske vojske, niti mogućnosti da policijski specijalci mogu da dođu na sever Kosova, bez odobrenja srpske strane.

On u vezi s tim od predsednika vrlo brzo očekuje odgovor. (Fonet, www.fonet.rs, www.rs.n1info.com, 23.9.2023)

Нема коментара:

Постави коментар