понедељак, 2. октобар 2023.

Vučić se sprema da ponovo izvede dobro poznatu izbornu prevaru

Sudeći prema onome što je rekao u poslednjem gostovanju na RTS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić opet će “pozajmiti ime” Srpskoj naprednoj stranci za sve one izbore koji nas čekaju u decembru. I tako će se sa pozicije predsednika države naći na listi naprednjaka za republiku, Beograd, pokrajinu i neke lokalne izbore. A to je prema mišljenju sagovornika Nova.rs obmanjivanje i manipulacija birača.

Upitan da li će biti na listi SNS-a na izborima koji će u Srbiji biti održani 17. decembra, Aleksandar Vučić je u sredu uveče na RTS-u rekao da će biti ako to od njega budu tražili.

“Ako budu tražili to od mene, prihvatiću sa najvećim zadovoljstvom i najvećom čašću. Ako im moje ime nešto znači. Ako im moje ime ne znači ništa, skloniću se, radostan što sam nekada mogao toj stranci da pomognem. Ta stranka je donela velike promene i pokazala kako se zemlja vodi”, rekao je Vučić.

I tako se ponavlja situacija u kojoj se ime jednog čoveka koristi na takav način, kao da je istovremeno predsednik, kandidat za premijera, gradonačelnika i predsednika opštine…

“On bi sad na to mogao reči – “A što da ne?”, kaže politikolog Cvijetin Milivojević za Nova.rs, komentarišući još jedan krug izbora u Srbiji koje će natkriliti ime Aleksandra Vučića.

“Iako je i posle prošlih i posle pretprošlih izbora rekao da više neće “pozajmljivati” stranci svoje ime, to će očigledno opet prekršiti. Pored toga, tu ima i krivice opozicije, koja mu je opet dozvolila da uradi ono što se ne radi nigde u Evropskoj uniji, niti u zemljama regiona, da u istom danu spoji sve izbore, parlamentarne, beogradske, pokrajinske i neke lokalne. Tako će njegovo ime biti na svim tim listama, pa bi slogan sad mogao da bude “Aleksandar Vučić – Zato što volim Vučića”, kad smo već ranije imali “AV – Za svu našu decu” i “AV – Zajedno možemo sve”. Ovim je još jednom obesmislio izbore koji bi trebalo da budu demokratski”, kaže Milivojević.

Odgovarajući na pitanje zašto je za SNS važno da upravo Vučićevo ime bude na svim listama, od lokala do republike, kaže:

“Zato što je njegov rejting neuporediv s rejtingom SNS, vladajuće koalicije, bilo koje opozicione stranke i opozicionih lidera. I zato ćemo imati situaciju da će Vučić biti kandidat na svim ovim izborima i to dok je na funkciji predsednika države. I onda ćemo na kraju imati situaciju kao i svakog puta, da će Vučić posle toga mesecima držati u neizvesnosti sve iz vlasti ko će biti izabran na koju funkciju. Dakle, građani biraju njega, a on bira sve ostale. To je manipulacija i obesmišljavanje izbora”, zaključuje Milivojević.

Dovođenje birača u zabludu

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov kaže da su oni godinama predlagali da se ovako nešto onemogući odredbom zakona, ali da to nije prihvaćeno.

“Ono što znamo do sad jeste da je već godinama jedna od naših glavnih preporuka za ravnopravnije i fer izbore to da neko ko nije kandidat ne može da bude nosilac liste. Naš stav je da situacija u kojoj izbornu listu predvodi neko ko nije kanndidat za tu funkciju dovodi glasače u zabludu. Pošto taj naš predlog nije usvojen u Predlogu izmena Zakona o izborima, koji je usvojen prošle godine, zaključak je da stranama koje su na vlasti tako nešto ne odgovara”, rekao je Nedeljkov za Nova.rs. (www.nova.rs, portal i list „Nova“, Jelena Jelovac, 1.10.2023)

Нема коментара:

Постави коментар