четвртак, 28. септембар 2023.

Milivojević: Dve nove stvari koje smo sinoć saznali od Vučića


Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je da jedino novo što je u sinoćnjem obraćanju na RTS-u izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste da je predsednik potvrdio da on donosi odluku o svemu. Saznali smo, dodaje Milivojević, posle tri godine, i da Vučić dobro poznaje nekog Milana Radoičića. "To je nova stvar", kaže...

Pitanje je, kaže Milivojević za N1, gde su u nedelju bili predsednica vlade, ministar unutrašnjih poslova i šef kancelarije za KiM. Za predsednika se, dodaje, znalo da vraćao iz Njujorka i da zaista nije bio tu kada se dešavala kriza na Kosovu.

„Za mene je ovo pitanje svih pitanja, pitanje koje ključni akteri politike i ne postavljaju. To je pitanje jesmo li demokratska država, postoji li Vlada i parlament“, rekao je Milivojević.

On je istakao da je novo za njega da Vučić priznaje da o Kosovu odlučuje o svemu u važnoj emisiji na javnom servisu, budući da je više puta rekao – „Štagod da odlučim ja ću biti kriv“.

„Jedino novo što je saopštio je da je priznao da on donosi sve te odluke“, dodaje.

Sagovornik N1 ukazuje i na bitnu činjenicu koja se zaboravlja:

„Do 2013. godine na Kosovu je postojala takoreći legalna civilna zaštita, na severu Kosova pogotovo, postojale su pravosudne institucije Republike Srbije, Telekom, Elektorpriveda su bili u nadležnosti Srbije, a gospodin Vučić izručio je to tzv. Republici Kosovo, ne Tadić, ne Koštunica, ne Milošević, ne Đinđić…“.

Dodaje i da mu je žao što Vučić ne može da uteši građane na severu Kosova, da im obeća mir, da će ostati tamo.

„Srbi tamo kažu da se jednako plaše Kurtijevih specijalaca, kao i nekih predstavnika Srba koji diriguju na Kosovu. Tamo postoji samo jedna politička opcija i to je ogranak SNS. Ako niste za Srpsku listu, prokuženi ste kao neprijatelj Srba“, navodi sagovornik N1 i dodaje:

„Tužno je, tužno da sinoć nismo dobili nikakav plan, bila je to apsolutna improvizacija. Vučić nema odgovor ni na šta. Vadi se iz kriznog menadžmenta na taj način što se slika sa ruskim ambasadorom, a ond – trk na poklonjenje ambasadorima Kvinte, jer od njih zavisi, a sa Rusima se slika zbog onog što sledi 17. decembra, ako bude“.

Kako predsednik republike može da donosi odluke o izborima?

Milivojević kaže i da je čuo da je osim ključne teme – krizne situacije na Kosovu, Vučić pominjao i izbore. I tu se postavlja pitanje nadležnosti…

„Kako predsednik republike može da donosi odluke o izborima? Kako može da odlučuje kada će biti izbori u Beogradu i Nišu, pa istovremeno u Vojvodini, pa istovremeno vanredni parlamentarni, pa na kraju krajeva, možda i još neki“, pita analitičar.

Navodeći da ne zna tačno ko na RTS-u postavlja pitanja „kolektivni mozak“, „veštačka inteligencija“ ili „pomoć sa strane iz kabineta predsednika“, Milivojević ocenjuje da se RTS „ponaša kao slugeranjska ekipa ljudi kojima je bitno da sačuvaju fotelje –  i uredničke i novinarske“.

Milivojević kaže i da najavom izbora Vučić zloupotrebljava poziciju nekog ko je član SNS-a.

„Koja to zemlja u EU istog dana održava lokalne izbore gde se odlučuje hoće li biti kanalizacije zajedno sa izborima na kojim se raspravlja o visokoj politici“, pita analitičar.

On kaže i da „deo opozicije koji je Vučiću pisao nije znao da napiše zahtev“ i da u zahtevu piše da Vučić raspiše izbore do kraja godine. „Nema šta da se vade, dali su mu šlagvort da ih zeza“.

„Deo opozicije i to deo koji je obećao Srbiji vanredne beogradske izbore u roku od šest meseci, govorim o Đilasu, potpisuje nekakav plan da se održe istog dana vanredni beogradski i vanredni parlamentarni izbori. Onaj ko iole ima gram mozga u glavi bi rekao da tu nešto nije normalno, da taj deo opozicije očigledno radi za Vučića i njegovu stranku“, dodaje Milivojević. (www.rs.n1info.com, TV N1, „Novi dan“, voditeljka Nataša Miljković, 28.9.2023)

https://n1info.rs/vesti/milivojevic-dve-nove-stvari-koje-smo-sinoc-saznali-od-vucica/

Нема коментара:

Постави коментар