петак, 15. септембар 2023.

Cvijetin Milivojević u Markeru: Nema vremena za poboljšanje uslova, šanse opozicije skromne ako svi izbori budu održani u istom danu (VIDEO)


Analitičar Cvijetin Milivojević, gostujući u emisiji Marker na Insajder televiziji, rekao je da je jedna od opcija je da izbori u Srbiji budu održani do kraja godine, a druga u vreme kada se po zakonu moraju održati redovni lokalni, gradski, pokrajinski i opštinski izbori u skoro svim gradovima Srbije, krajem proleća.

Što se tiče samog raspisivanja izbora, Milivojević smatra da “ulazimo u tesnace zakonskog tipa“.

“Ako se vojvođanski izbori raspišu pre vremena, oni moraju biti raspisani do 24. septembra, a vanredni beogradski i redovni lokalni izbori se moraju raspisati do 8. oktobra. Ako se radi o vanrednim parlamentarnim izborima, oni bi morali da budu raspisani do 8. novembra. U sledećih 15 dana ćemo, dakle, znati da li će biti izbora do kraja godine“, kaže Cvijetin Milivojević.

Milivojević napominje da Srbija ne sme ostati poslednja crna rupa u Evropi u kojoj se namerno, a to su radile i ova i bivša vlast, lokalni izbori koji su najvažniji za građane svih lokalnih zajednica na svetu, natkriljuju nekakvim velikim političkim izborima.

“Umesto da građani odlučuju o tome ko će im asfaltirati ulicu i napraviti kanalizaciju, oni odlučuju o tome ko će voditi visoku politiku. Očigledno je da se pokušava da se to učini i ovaj put“, dodaje on.

Milivojević je rekao da misli da se vlast zaigrala nudeći vanredne izbore, a onda se preračunala da to i nije dobra opcija osim ako u istom danu ne budemo imali sve izbore.

“Još jedna bitna stvar je da smo došli do ustavne pozicije predsednika Republike. On se 26. maja povukao sa mesta predsednika stranke, što povlači niz drugih reperkusija – na primer dolazimo do problema nosioca liste, ako bi pozajmio svoje ime nekoj stranci, što dovodi u pitanje njegov status kao predsednika svih građana“, kaže on.

Milivojević smatra da nema vremena za popravljanje izbornih uslova, jer se oni, u principu, ne menjaju u godini u kojoj se izbori održavaju.

“Kažu da televizije sa nacionalnom frekvencijom treba da poprave svoj odnos prema opoziciji tokom izborne kampanje, a njih u stvari zakon obavezuje na to. Oni nemaju šta da popravljaju. Svi učesnici moraju da imaju jednak prostor, tako da to nije nikakvo izlaženje u susret zahtevima opozicije, već izlaženje u susret zakonu. Sve ostalo bi bilo kršenje zakona“, dodao je Milivojević.

“Ukoliko vanredni beogradski izbori, kao što su obećali gospoda Vučić i Đilas, budu održani sami, bez nekih velikih izbora, što znači da se na njima kandiduju lokalne beogradske politike vlasti i opozicije, onda će opozicija dobiti te izbore. Ukoliko bilo koji izbori, recimo vanredni parlamentarni, budu održani u istom danu, mislim da su šanse opozicije skromne“, zaključio je Cvijetin Milivojević u emisiji Marker. (www.insajder.net, TV Insajder, voditelj Branko Veselinović, 15.9.2023)

https://insajder.net/teme/cvijetin-milivojevic-u-markeru-nema-vremena-za-poboljsanje-uslova-sanse-opozicije-skromne-ako-svi-izbori-budu-odrzani-u-istom-danu-video

Нема коментара:

Постави коментар