петак, 22. септембар 2023.

Аналитичари сагласни: Комшић покушава да политички преживи

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић својим наступом у Генералној скупштини Уједињених нација (УН) само продубљује кризу у БиХ. Оптужујући Србију и Хрватску за тешко стање у земљи он покушава да политички преживи уз подршку радикалног дијела бошњачког бирачког тијела.

Оцијенили су то аналитичари коментаришући обраћање Комшића у Генералној скупштини УН у којем је оптужио Србију и Хрватску да врше удар на суверенитет БиХ те да им у подјели БиХ помажу и поједини чланови међународне заједнице.

Стручњак за међународно право Срђан Перишић наводи да је Комшић узурпирао говорницу УН јер је изнио ставове који нису усаглашени у Предсједништву БиХ.

- Његов наступ није само неодговоран већ је и конфликтан. Оптужити сусједне земље за стање у БиХ је ван сваке памети, јер су за такву ситуацију у БиХ криви Комшићеви ментори, односно Вашингтон и амерички амбасадор у Сарајеву - казао је “Гласу” Перишић.

Својим наступом у УН, наглашава Перишић, Комшић покушава да заштити правог кривца за тешко стање у БиХ, односно сарајевску политику и Вашингтон.

- Сам Комшић је изабран на конфликтан начин и тако наставља да дјелује. Оптужујући Србију и Хрватску пред цијелим свијетом он само ствара нову кризу - рекао је Перишић.

Навео је да Комшић и њему слични користе то што БиХ нема дефинисану и усаглашену спољну политику.

- Сарајевске политичке странке не желе да БиХ створи јединствену спољну политичку платформу. Па, у УН су били само Бошњаци и Комшић који њима припада. Они су узурпирали спољну политику - закључио је Перишић.

Истог става је и аналитичар Цвијетин Миливојевић из Србије који наводи да Комшић покушава да говором у Њујорку изведе забаву за цијели свијет.

- Оптужити Хрватску и Србију, које су матице српског и хрватског народа, да се брину за свој народ у БиХ је смијешно. Комшић са својим изјавама и политикама личи на Бењамина Калаја који је прије више од 120 година као странац у БиХ мислио да може направити неки наднарод. То сада покушава и Комшић - рекао је “Гласу” Миливојевић.

Аналитичар из Мостара Данијел Видовић наводи да Комшић, који је остао без озбиљног саговорника на међународној сцени, само продубљује кризу и радикализује ситуацију у БиХ.

- На тај начин покушава политички преживјети уз подршку радикалног дијела бошњачког бирачког тијела. Он је изнио политички говор који неће донијети ништа добро БиХ нити ће омогућити њен напредак на било којем пољу, али ће евентуално донијети њему неке ситне бодове код радикализованих припадника бошњачког народа - рекао је “Гласу” Видовић.

Нагласио је да је говор Комшића тешка злоупотреба говорнице УН јер на таквим међународним форумима треба да буде изнесен усаглашен став Предсједништва БиХ, а никако свој лични. (www.glassrpske.com, Глас Српске, Бањалука, Маријана Миљић Бјеловук, 22.9.2023)

Нема коментара:

Постави коментар