петак, 22. септембар 2023.

Cvijetin Milivojević: Pozdravljam udruživanje opozicije, ali mnogo toga nije jasno

Svako ko želi da Srbija ima ozbiljan i bogat parlamentarni život raduje se pokušaju opozicije da se objedini oko nekih zahteva i to je ono što je načelno pozitivno, kaže za N1 politički analitičar Cvijetin Milivojević, komentarišući sporazum pod nazivom "Dogovor za pobedu" koji su u četvrtak potpisali tehnički organizatori protesta "Srbija protiv nasilja".

Sagovornik N1 smatra da je sa stanovišta građana dobro da se opozicija ukrupnjava, ali dodaje da „možda ovo nije pravi način“.

 „Ako bih ušao u razlaganje onoga što je potpisano, tu ima niz nekih nedovoljno jasnih kriterijuma. Pravi se neka osnova zajedničkog nastupa na izborima, a ja sad pitam na kojim izborima. Opozicija nema odgovor na to pitanje, ali ga nema ni vlast jer je sve u rukama Aleksandra Vučića. Da li se sada opozicija sprema za izbore koje je tražila, dakle vanredne beogradske i parlamentarne, ili se možda sprema za redovne lokalne i pokrajinske izbore, pa u tom danu i verovatno spojene vanredne parlamentarne i beogradske“, pita se Milivojević.

Kao drugi skup dilema Milivojević navodi „pitanje male pretencioznosti“.

„To što se ovaj deo građanskih opozicionih stranaka izjašnjava kao proevropska opozicija ne znači da se još neko ne oseća proevropski. Na kraju krajeva, jednu od tih stranaka vodi i čovek koji je bio kandidat objedinjene opozicije na predsedničkim izborima i osvojio ozbiljan broj glasova. Zašto njega nema tu? Ili bivšeg predsednika države koji ima stranku. I još važnije pitanje je šta tu je sa stranakama nacionalne opozicije. Da li to znači da iz ugla potpisnika ovog dokumenta oni nisu opozicija“, postavlja pitanje Milivojević.

„Zašto opozicija ne bi mogla na jednoj listi u Beogradu?“

Ocenjuje da je svaki korak opozicije u pravcu makar tehničkog ukrupnjavanja dobar, ali podseća i na to da je opozicija sve vreme tražila razdvajanje izbora.

„Šta je sa pričom o odvojenim izborima, hoćete li sada vanredne beogradske izbore da spojite sa parlamentarnim? Evo, mogu da potpišem da ukoliko budu održani u istom danu opozicija nema nikakve šanse na parlamentarnim izborima, a i beogradski su vrlo upitni. Ali ukoliko bi bili održani samo beogradski izbori, opozicija i ovakva kakva je ima šansu da pobedi u Beogradu“, ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, neko se namerno igra i sa ingerencijama lokalne i republičke vlasti, navodeći kao primer stavove da proevropske i suverenističke stranke ne mogu da budu u istoj koloni čak i na beogradskim izborima.

„Kao građanin koji glasa za opoziciju pitam da li se možda na beogradskim izborima odlučuje da li će biti uvedene sankcije Rusiji i da li ćemo ući u NATO. Na tom nivou se odlučuje kada će biti završena kanalizacija za 150.000 ljudi koji žive na levoj obali Dunava. Pa, zašto onda ne može da bude jedinstvena opoziciona lista? Jer ni u Beogradu ni u Nišu, Novom Sadu ili bilo kom drugom gradu tema nije visoka politika. I umesto da se svim silama bore protiv toga da Vučić za isti dan raspiše i beogradske i parlamentarne izbore, oni zapravo prizivaju da on to uradi“, primećuje Milivojević.

„Besmisleno je zaklinjati se da neće biti saradnje sa SPS“

Komentarišući deo dokumenta pod nazivom Dogovor o pobedi kojim se „isključuje bilo kakva mogućnost koalicija, davanja prećutne ili manjinske podrške i saradnja sa vladajućim stankama (SNS i SPS), Milivojević kaže da je to politički netaktičan potez.

„Besmisleno je tako nešto napisati jer znamo da je Socijalistička partija Srbije vrlo često bila tas na vagi koji je prevagnuo na jednu ili drugu stranu, pa je tako 2008. otišao na stranu takozvane evropske Srbije, a 2012. na stranu preobučenih radikala, odnosno naprednjaka. Ne bi me začudilo da socijalisti ponovo budu ta vrsta klackalice, tako da to zaklinjanje opozicije ništa ne znači“, zaključuje Milivojević. (www.rs.n1info.com, portal N1, Nikola Kojić, 21.9.2023)

Нема коментара:

Постави коментар