четвртак, 21. септембар 2023.

Cvijetin Milivojević: Da li neko normalan može da prihvati objedinjene izbore?


Dnevnu štampu prelistavali smo u društvu Cvijetina Milivojevića, političkog analitičara. On se osvrnuo na to kako izgledaju svi potezi vlasti o kojima svedočimo poslednjih dana i da li je sada već izvesno da su svi zakoračili u predizbornu kampanju.

– Način na koji se opozicija priprema za izbore izgleda kao ono zec u šumi, a opozicija priprema ražanj. Sada se priča da li jedna ili dve kolone, da li treba da se ujedinjuju ili ne, to su priče koje se 33 godine bez obzira koja je vlast i koja opozicija bila ponavljaju u ovoj zemlji, ali pre svega toga postoji valjda neka metodologija. Bojim se da ni građani, a ni opozicija ne znaju kojih će izbora biti, ni da li će samo biti vanrednih beogradskih ili vanrednih beogradskih i parlamentarnih ili će sve biti spojeno i kada će biti spojeno, da li će izbori biri raspisani do kraja godine ili održani do kraja godine ili pak neće biti ni raspisani ni održani – rekao je Milivojević i zapitao se zašto je na dnevnim redu danas bila tema ujedinjenja opozicije.

Analitičar smatra da su početak i kraj to da vidimo šta su posle prošlih izbora obećali predsednik najjače stranke i predsednik najjače opozicione stranke građanima Beograda.

– Jedina normalna opcija odgovorne opozicije prema građanima koji su glasali jeste da insistira na vanrednim beogradskim izborima do kraja godine. Kad pominjemo vanredne parlamenarne, vlast ima lagodnu većinu i tu je stvarno stvar dobre volje Vučića hoće li raspisati ili neće. On je čak obećao svojim biračima da će biti vanrednih parlamentarnih izbora nakon dve godine mandata ove Skupštine i Vlade. Oni redovni lokalni izbori slede pa slede i od njih se ne može pobeći –  rekao je Milivojević i dodao: da li neko normalan može da prihvati da beogradski i parlamentarni izbori budu isti dan?

Milivojević smatra da je za beogradske izbore bolja jedna opoziciona lista, ali ako su neki od opozicinara bili tehnički organizatori protesta, nisu svojim strankama obezbedili „miraz“.

– Opozicija nije nametnula nijednu temu, ali nije ni u toj poziciji. Na palramentarnim izborima je dobro ići u više kolona –  zaključio je Milivojević. (www.nova.rs, TV Nova S, emisija „Probudi se“, voditeljka Nevena Madžarević, 21.9.2023)

https://www.youtube.com/watch?v=6lf7Psotkl8

Нема коментара:

Постави коментар