петак, 8. септембар 2023.

Ko je pobedio u skupštini?

Nakon dva dana nadvikivanja, vlast uspela da donese zakone, a opozicija da skrene pažnju na sebe: Izbori će pokazati ko je bio uspešniji u svojoj nameri

Nakon dvodnevnog zasedanja, ili bolje reći zviždanja i nadvikivanja u Skupštini Srbije, i vlast i opozicija su uradili ono što su hteli. Vlast je uspela da donese zakone i usvoji rebalans budžeta i pored haotične atmosfere zbog pokušaja dela opozicije da blokira parlament. S druge strane, opozicija je zviždanjem uspela da skrene pažnju na svoje zahteve za vanrednim izborima kojih će najverovatnije biti do kraja godine. Analitičari ocenjuju posle svega u skupštini da nema pobednika ni gubitnika i da će izbori pokazati ko je pobedio, a ko izgubio.

Deo opozicije je pokušao da blokira sednicu skupštine u utorak i sredu

Vladajuća koalicija u nezapamćenim uslovima u novijoj istoriji srpskog parlamentarizma donela je praktično bez rasprave 25 važnih odluka, a opozicija će, po svemu sudeći, dobiti izbore do kraja godine, što je bio razlog zbog kojeg je pokušala da blokira parlament. Naizgled, čini se win-win situacija i za jedne i za druge? Ili možda nije?

"Svako se obraćao svojim biračima"

Cvijetin Milivojević, politički analitičar, ističe za "Blic" da u utorak i sredu u skupštini nisu pobedili ni vlast ni opozicija.

- Svako se obraćao svojim biračima. Sve i da se opozicija ponašala po poslovniku i učestvovala u raspravi sa amandmanima glasači vladajuće koalicije bi bili uvereni da je vlast najzaslužnija za podizanje plata i penzija i pomoć roditeljima sa decom - analizira Milivojević.

Cvijetin Milivojević smatra da su se i vlast i opozicija obraćali svojim biračima u skupštini

Kako kaže, opozicija je pokušajem blokade "zakovala" glasove svojih birača.

- Ipak, da bi opozicija mogla da pobedi na izborima ona mora da se obrati i glasačima SNS-a i da ih svojim idejama i akcijama natera da se pokolebaju i promene stav - poručuje Milivojević.

"Blokada bila netaktična u trenutku donošenja rebalansa budžeta"

Naš sagovornik dodaje da "nije sporno da je opozicija pokušajima blokade na vrlo dobar način skrenula pažnju na neispunjene zahteve na protestima".

-Ali, mislim da je ta blokada bila netaktična u trenutku kada je na dnevnom redu rebalans budžeta i povećanje penzija i plata jer je vlast to iskoristila za slanje populističkih poruka. S druge strane, vlast kada je čula za blokadu skupštine, mogla je da zakaže konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa, a ne silom da usvaja rebalans budžeta bez ikakve rasprave. Vlast je mogla i prvog dana odmah da prekine sednicu i pokuša da nađe rešenje - ocenjuje Milivojević.

I pored zviždanja i protestovanja poslanika dela opozicije vladajuća koalicija donela je 25 odluka u skupštini

Politički analitičar vidi još jedan mogući razlog za sve što se dogodilo u skupštini.

- Ako se sve to radilo zbog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora onda sve ima smisla. Sličnu situaciju smo imali 1993. godine kada je vlada SPS-a ostala bez podrške radikala pa je Tomislav Nikolić držao govor da bi u jednom trenutku Slobodan Milošević presekao, raspisao vanredne izbore uz poruku da Srbija i Srbi zaslužuju pristojniji parlament - zaključuje Milivojević.

"Izraz ravnoteže moći ili nemoći"

Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka, poslednje događaje u skupštini definiše kao "izraz ravnoteže moći ili nemoći"

- Vlast je verovatno u određenoj prednosti jer joj odgovara da izbori budu što pre. Ako budu što pre imaće izbore u istim uslovima kao ranije i izbeći će bilo kakve promene u tom pogledu. Sa druge strane, na opoziciji je da pokaže da je relevantan činilac u kontroli izbora. Tvrdila je da to jeste i na prethodnim izborima pa se ispostavila i da nije bilo baš tako - ocenjuje za "Blic" Stojiljković.

Kako kaže, opozicija će biti na velikom testu na izborima.

- Ako stranke koje organizuju proteste ne izađu zajedno na izbore sigurno će biti velika razočaranost njihovih birača. Ulazimo u jedan period gde će se tačno videti ko kako stoji - navodi Stojiljković.

"Politička kultura pada sve niže"

Naš sagovornik primećuje i negativne strane ponašanja vlasti i opozicije u skupštini u utorak i sredu.

- Biračko telo opozicije pokušaje blokade verovatno delom vidi i kao očajnički potez da se ubrzaju procesi. S druge strane, uvrede koje su predstavnici vlasti uputili poslanicima opozicije ukazuju da nam politička kultura pada sve niže - zaključuje Stojiljković.

"Najveći gubitnik su građani"

Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA, smatra da su posle svega što se dogodilo u skupštini najveći gubitnik građani.

- Parlament je odavno izgubio funkcionalnu ulogu kontrole vlasti. Ne postoji jasna podela na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Vladajuća koalicija bez rasprave je usvojila 25 važnih odluka. U suštini u skupštini je generisano nasilje, a kada se tako nešto dogodi najveća odgovornost je uvek na onima koji imaju većinu - analizira za "Blic" Nedeljkov.

Nedeljkov navodi da su najveći gubitnici građani zbog svega što se dešavalo u skupštini.

Kako kaže, postojala je mogućnost da se izbegnu neprijatne scene u skupštini.

- Predsednik Skupštine je morao, kada je video šta se dešava da prekine zasedanje, napravi pauzu i sazove kolegijum - navodi Nedeljkov. (www.blic.rs, Blic, Marko Tašković, 8.9.2023)

Нема коментара:

Постави коментар