субота, 30. април 2022.

Abazovićev ples na tankoj žici: Vlada oročenog trajanja ili nove reforme

Novoizabrana manjinska Vlada Crne Gore, na čijem je čelu predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ima oročeno trajanje, verovatno do narednih parlamentarnih izbora. Po svim pravilima, ona bi trebalo da bude nestabilna, ali prilika da se situacija preokrene je nastavak borbe protiv organizovanog kriminala koju je Abazović započeo kao vicepremijer u sada bivšoj vladi, ocenjuju za "Novu" profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić i politički analitičar Cvijetin Milivojević.
Nakon skoro tri meseca opstrukcija i krize izvršne i zakonodavne vlasti, crnogorski poslanici izabrali su 43. vladu. Nju čine manjinske partije, Građanski pokret URA, Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijalistička narodna partija (SNP), dok će joj podršku u parlamentu pružati Demokratska partija socijalista (DPS), na čijem je čelu crnogorski predsednik Milo Đukanović.
Zbog političke situacije u zemlji i činjenice da rad parlamenta trenutno blokiraju Demokratski front (DF), Demokrate, Ujedinjena i Prava Crna Gora, postavlja se pitanje može li ova vlada da opstane na duži vremenski period.
"Čini mi se da je ova vlada oročena. Najlogičnije je da potraje do narednih izbora, ali se u međuvremenu dešavaju neki lokalni izbori, pa me ne bi začudilo da potraje i kraće. Ona ima smisla ako ima jasan cilj, kao što je imala prošla vlada uprkos tome što su je mnogi kritikovali iz raznih razloga", kaže za "Novu" Cvijetin Milivojević.
Prema njegovom mišljenju, sada opozicioni DPS pretrpeo je gubitke na lokalnim izborima, zbog čega sada želi da stvori bolju poziciju za naredne parlamentarne izbore. To će, smatra Milivojević, učiniti putem podrške manjinskoj vladi. Da li će nova izvršna vlast opstati, u velikoj meri zavisi od premijera Abazovića.
"Da se ne lažemo, izborna volja građana nije ova vlada, a nije bila u punom smislu ni prethodna. Ovo je ples na tankoj žici Dritana Abazovića. Ako stane sa borbom protiv korupcije, on i URA nemaju šta da traže na sledećim izborima. Zato mislim da će pokušavati da nastavi sa misijom. Postoji i treća mogućnost, da sam Abazović odustane od te vlade i da se ide na vanredne izbore", kaže politički analitičar.
Moguć preokret
Istog mišljenja je i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić, koji smatra da ovoj vladi nije suđeno da bude dugovečna i snažna.
DF i Demokrate će osporavati vladu
Kada je reč o čelnicima Demokratskof fronta i Demokrata, doskorašnjim partnerima Dritana Abazovića i njegovog pokreta URA, Bešić ističe da će oni u narednom periodu učiniti sve da ospore legitimitet manjinske vlade.
"Oni će nastaviti sa osporavanjem, naročito Demokrate, njihove poteze nije teško predvideti. Na svim frontovima će proglašavati pokreta URA za izdajničku strukturu koja je na krilima borbe protiv DPS-a došla do podrške te partije. Učiniće sve da vlada traje što kraće, a pitanje je koliko će biti uspešni", smatra profesor FPN-a.
"Atmosfera koja je pratila fomiranje ove vlade nije prijatna zbog podrške DPS-a, zbog toga što njen legitimitet osporavaju DF i Demokrate, jer je njeno fomiranje dugo trajalo, a delom i jer se u njoj nalaze SNP i SDP. Sva je prilika da nema naročite izglede da bude dugovečna i snažna", smatra Bešić.
Međutim, postoje dve stvari koje mogu da preokrenu ove prognoze i dovedu do dužeg trajanja vlade. Reč je o nastavku sa reformama koje idu na štetu DPS-a, kao i ubrzanju procesa evropskih integracija, što, prema Bešićevom mišljenju, nije nemoguće obzirom na podršku stranih ambasada.
Pitanje nad pitanjima
Jedno pitanje u vooj situaciji nameće se kao najvažnije, ocenjuje profesor na FPN-u, a tiče se premijera Abazovića.
"Pitanje svih pitanja je kako će Abazović nastaviti borbu sa kriminalnom uz DPS u parlamentu. Na prvi pogled to izgleda nemoguće, njihovi funkcioneri bili bi prvi na udaru u tom slučaju. Ali, kada se zagrebe ispod površine, ja sam duboko uveren da je Abazović dobio dve garancije", kaže Bešić.
Jedna garancija je da će Milo Đukanović uskoro da se povuče sa poltičke scene u Crnoj Gori, a drugo je da će DPS u parlamentu morati da pruži podršku svim zakonima.
"Ako pogledate Abazovićeve izjave, mislim da se vidi da je dobio obećanje stranih ambasada da će to da se desi. Abazović je u ove garancije poverovao, a da li će se to zaista desiti, ostaje da vidimo. Često dobijete obećanje, a u stvarnosti se desi nešto drugo", zaključuje Bešić. (portal www.nova.rs, Anđela Krstović, 30.4.2022)

Нема коментара:

Постави коментар