четвртак, 7. април 2022.

Samo da formiram Vladu: Vučić 16 puta najavio da će se povući sa čela SNS

Ukupno 16 puta je predsednik SNS Aleksandar Vučić najavio da će se povući sa čela stranke. Na svečanoj akademiji SNS povodom 13 godina od osnivanja stranke Vučić je rekao da se više neće kandidovati za ovu funkciju i da će ostati na čelu stranke do izbora. Četiri meseca kasnije u intervjuu za Politiku pomerio je rok do formiranja nove Vlade. I tako u nedogled…
“Na sledećoj skupštini neću se kandidovati za predsednika stranke, ali se nikada neću odvojiti od ove stranke. Zajedno ćemo se boriti za pobedu na izborima 3. aprila, a od vas tažim da ta pobeda bude najjača do sad. Nema povlačenja pred onima koji bi da pljačkaju našu zemlju i vaš novac stavljaju u džepove“, rekao je Vučić na svečanoj akademiji SNS prošlog novembra.
Uoči izbora Vučić je u intervjuu za Politiku rekao:
“Biću tu pri izboru vlade i svakako ću, koliko je to moguće, uticati na izgled vlade, a onda ću se pomeriti sa čela stranke”, rekao je Vučić.
To, svakako, nije prvi put da Vučić daje slična obećanja.
Prvi put predsednik Srbije je najavio da će otići sa čela SNS u julu 2017. godine, nakon pobede na predsedničkim izborima. On je tada u emisiji Ćirlica na TV Hepi rekao da će u januaru 2019. predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.
“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019, kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić, a preneo je Istinomer.
U feruaru 2018. Vučić je rekao da je maksimalno još godinu dana predsednik SNS“.
O ovome je govorio i u maju 2021. kada je rekao da želi da ostane još malo.
“Želim da bar do skupštine stranke u oktobru doprinesem borbi protiv kriminalaca i tajkuna. To je jedan od snažnih motiva koji me drži na tom mestu, da pružim otpor onima koji su uništili i opljačkali Srbiju i kojima sam opsesija“, rekao je Vučić.
I tako ukupno 16 puta, prema evidenciji politikologa Cvijetina Milivojevića.
“Za pet godina Vučić je obećao da će se povući sa čela SNS 16 puta i to računam samo kad se oročavao na maj, novembar, možda decembar… A istina je da Vučić krši članove 111 i 115 Ustava Republike Srbije jer je istovremeno predsednik vladajuće stranke i države”, kaže Milivojević.
Komentarišući novo odlaganje za period nakon konstituisanja Vlade Milivojević kaže:
“To je logično. Bilo da se formira Vlada do kraja njegovog aktuelnog mandata koji ističe u maju ili u toku novog mandata koji sledi nakon toga Vučić kao predsednik republike procenjuje na osnovu dokaza da li neko može da obezbedi većinu i formira Vladu. Najlogičnije je da pregovore sa predsednikom stranke koja je ostvarila najbolji rezultat na izborima, što bi značilo da će primiti samog sebe. Zatim bi trebalo nekome poveri i mandat za formiranje Vlade, pa bi logično bilo zaključiti i da će taj mandat poveriti sebi”, kaže Milivojević.
Napominje da Vučić krši i statut sopstvene stranke.
“U Statutu SNS piše da se predsednik stranke bira na četiri godine, a to bi značilo da je Vučić i to prekršio jer je dve godine duže od predviđenog na ovoj funkciji”, zaključuje Milivojević. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 6.4.2022)

Нема коментара:

Постави коментар