понедељак, 11. април 2022.

Stojanoviću nejasno što opozicija razgovara tek sad, Milivojević pita – a Dačić

Politikolog Boban Stojanović izjavio je u Novom danu da mu je nepojmljivo što opozicija u Beogradu razgovara tek - posle izbora. "Da li je iko očekivao da će Moramo, Ujedinjeni moći bez ovih desnih da prave beogradsku vlast i obrnuto. Dolazimo u situaciju da oni prvi put razgovaraju posle izbora", kaže on. Politikolog Cvijetin Milivojević, s druge strane, postavlja pitanje "zašto je sad problem opoziciji, da može da na primer razgovara Đilas sa Vučićem, a ne može sa Dačićem" i dodaje da je pobednik ovih izbora - SPS.
Prema rečima Milivojevića, „sem predsedničkih izbora, koji manje više nisu sporni ni iz ugla opozicije, sve ostalo je pod znakom upitnika“.
„Čini mi se da smo suviše stavili u stranu rezultate izbora u Srbiji, kao da je fokus samo na Beogradu, ja moram da podsetim da je SNS izgubila te izbore, ima relativnu većinu, bez tradicionalnog partnera SPS, ona ne može formirati vlast, čini mi se da na tome ne insistira dovoljno opozicija“, kaže on.
Stojanović smatra da je "Vučić platio ozbiljnu cenu svog egzibicionizma sa cenzusom od tri odsto".
"Mislim da će prvi korak Skupština kad bude formirana možda biti vraćanje tog cenzusa od pet, ili neko stepenovanje", kaže.
Ipak, njemu je najupečatljivije što opozicija u Beogradu razgovara tek - posle izbora.
"Da li je iko očekivao da će Moramo, Ujedinjeni moći bez ovih desnih da prave beogradsku vlast i obrnuto. Dolazimo u situaciju da oni prvi put razgovaraju posle izbora. Meni je to nepojmljivo, ja to nisam mogao da procesuiram u svom mozgu", kaže.
Milivojević ističe da je pobednik ovih izbora SPS.
"Ja to moram da kažem, jer sam ja mislio da neće preći cenzus u Beogradu. Zašto je sad problem opoziciji, da može da na primer razgovara Đilas sa Vučićem, a ne može sa Dačićem, zahvaljujući kome je njegova vlast u Beogradu opstala još skoro godinu i po dana nakon 2012. godine", kaže.
Dodao je da "može da nađe opravdanje za Đilasa zašto je prihvatio taj susret".
"Ali je besmislen dok traje brojanje glasova, dok sud ne da svoju konačnu reč, tajming je ovde suština", kaže on.
Stojanović citira Milivojevića i kaže da je Vučić "predsednik i GIK i RIK i Upravnog suda".
"Svi pričaju o tom formalizmu, dok se broji, meni to recimo nije problem. Da Đilas ide u svoje ime i ime svih saradnika, poruka bi bila - mi imamo čoveka koji ide da pregovara da se zaštiti izborna volja. Ostavljam mali prostor da zaista nešto dobro može da izađe iz toga. On je izgubio u ovih par dana dok se ovo samo najavljuje", kaže Stojanović.
Milivojević je ponovio pitanje "zašto se opozicija fokusira sve vreme na Beograd".
"Gde su ti kontrolori, nisu uspeli da iskontrolišu ni Beograd, a kamoli nešto drugo", kaže on.
Stojanović naglašava da ne treba zanemariti reći Miloša Vučevića, koji je "pozvao na nove izbore".
Milivojević je upitao "šta znači ponavljanje izbora".
"Ono ima smisla jedino ako se formira, Vlada je ta koja formira prinudnu upravu, to je van mandata tehničke vlade, ima smisla novi ponovljeni izbori na svim biračkim mestima, samo u slučaju da vlada, na osnovu dogovora na primer Đilasa i Vučića fomira privremeni organ koji upravlja Beogradom, koji će činiti predstavnici svih lista koje su išle na izbore. Sve ostalo je besmisleno, jer će ista vlast organizovati izbore", kaže on. (www.rs.n1info.com, TV N1, voditeljka Nataša Miljković, 11.4.2022)
https://rs.n1info.com/izbori-2022/stojanovicu-nejasno-sto-opozicija-razgovara-tek-sad-milivojevic-pita-a-dacic/

Нема коментара:

Постави коментар