уторак, 5. април 2022.

Ostaje li Beograd u rukama vlasti: Kakva je Vučićeva postizborna kombinatorika

Ukoliko opstane koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, Beograd ostaje u rukama aktuelne vlasti. Rezultati beogradskih izbora i postizborna kombinatorika za sad idu na ruku samo SNS i Aleksandru Vučiću. Stoga, ako ne dođe do nekih velikih iznenađenja, mogućnosti da opozicija preuzme glavni grad u ovom trenutku su gotovo nepostojeće.
U toku izborne večeri čuli smo rezultate i predsedničkih i parlamentarnih izbora. Beogradski su, pak, ostali u tajnosti. Nije ih saopštavala vlast, a ni opozicija. Kako će se znatno kasnije pokazati, upravo zato jer su odlučivali mali procenti.
Govoreći rečnikom lidera SNS Aleksandra Vučića njegova stranka je izgubila Beograd, jer je više nego jednom rekao da svaki rezultat manji od 40 odsto smatra porazom. A u Beogradu je ovog puta, pokazuju rezultati Ipsosa i CeSida, a potvrđuju podaci Crte, SNS osvojila 38,1 odsto glasova. Shodno tome projektovano im je 48 od 110 odborničkih mesta u Beogradu.
Na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, utvrđeno je i da će lista “Ujedinjeni za pobedu Beograda” koju je vodio Vladeta Janković imati 26 mandata, lista “Moramo” 13, SPS osam, NADA sedam i Zavetnici i Dveri Boška Obradovića po četiri mandata. Ostale liste nisu prešle cenzus.
Ili sa SPS ili sa Zavetnicom i Jovanovićem
Imajući u vidu dugogodišnju koaliciju Srpske napredne stranke i SPS Ivice Dačića, Aleksandar Vučić u Beogradu bez obzira na svoj rezultat nema razloga za brigu. Ove dve stranke u zbiru imaju 56 odborničkih mesta u Skupštini grada - dakle većinu.
Ukoliko se nešto, ipak, promeni u odnosima SNS i SPS, Vučić bi u Beogradu morao da traži ne jednog, već dva koaliciona partnera. Kako sada stoje stvari, u tom slučaju mogao bi da pregovara samo sa Zavetnicima Milice Đurđević Stamenkovski i Milošem Jovanovićem ispred koalicije NADA.
Đurđević Stamenkovski je rekla da ne bi odbila poziv za sastanak sa Vučićem, dok je Miloš Jovanović nakon prvih rezultata koji su pokazali da bi mogao biti “tas na vagi” rekao da će prvo razgovarati sa opozicijom.
“Na stranu politika u Beogradu, dela i nedela u Beogradu, ima nešto što se tiče šireg konteksta, prevelika moć, očigledno SNS ne ume da se nosi sa ovolikom koncentacijom moći, mislim da bi za sve nas bilo bolje da se to uravnoteži“, rekao je Jovanović.
Dačić uvek odlučuje
Politikolog Cvijetin Milivojević za list Nova kaže da nema razloga da se Jovanoviću ne veruje.
“Bez obzira šta mislili o politici Miloša Jovanovića, ja mu zaista verujem da bi prvo pregovarao sa opozicijom, pa tek onda s vlašću. S druge strane Zavetnici su rekli da bi pregovarali, to ne znači da bi i prihvatili. Kad je SPS u pitanju, oni su postali bitni i na beogradskim izborima, a Ivica Dačić je iskusan političar i poslao je jasnu poruku onim “Dačić za premijera”. Ne verujem da bi mu Vučić dao baš mesto premijera, ali nije nemoguće da mu u zamenu za saradnju u glavnom gradu pokloni recimo mesto gradonačelnika Beograda”, navodi Milivojević.
Zato je, kaže dalje, upravo Ivica Dačić trebalo da bude prva adresa za opoziciju.
“Izborne večeri sam bio fasciniran činjenicom da se opozicija koja je postigla izuzetan rezultat na beogradskim izborima, ne oglašava. Jer, svi smo videli brojne nepravilnosti, gužve na biračkim mestima, znamo da je opozicija uoči izbora govorila da će se boriti za svaki glas i onda kad je došlo do toga da bukvalno mali broj glasova odlučuje, oni ćute. Jedino što mogu da razumem jeste da su se u međuvremenu sasatali svi zajedno i da nešto pripremaju. Po mom mišljenju, logično bi bilo da su se sastali isto veče, obratili se svojim biračima i pošalju poruku Dačiću da su spremni da razgovaraju sa SPS. U tom slučaju SNS bi mogao da ide samo u opoziciju, gde joj je prema rezultatu i mesto. A to kažem zato što je Vučić nekoliko puta rekao da je izgubio svake izbore na kojima dobije manje od 40 odsto”, zaključuje Milivojević.
I na ovu i na onu stranu
Novinar Ljubodrag Stojadinović kaže da čisto sumnja da opozicija može da formira vlast u Beogradu.
“Postoji bar desetak različitih mehanizama koji će Vučiću omogućiti da to uradi i da ta dva ili tri odbornika koliko mu nedostaje prevede na svoju stranu. Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da ni sa kim neće razgovarati, a ujutro je rekla da će razgovarati. Meni je tu klimava pozicija i Miloša Jovanovića, koji je prvo rekao da se oseća dobro zato što je jezičak na vagi. Jezičak na vagi može na ovu i na onu stranu”, navodi Stojadinović. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 5.4.2022)

Нема коментара:

Постави коментар