уторак, 5. април 2022.

Politolog Milivojević: Jačanje desnice u Srbiji je posljedica ruske invazije na Ukrajinu

U nedjelju su u Srbiji održani izbori na kojima je ponovno pobijedio Aleksandar Vučić. HRT-ov reporter Dragan Nikolić rekao  je kako je tvrda desnica osvojila svoj mali trijumf i to nakon što je otkinula dio birača SNS-u, a priznao je to u sinoćnjem pobjedničkom govoru i Vučić.
- Vučić je rekao da on snosi dio odgovornosti za to. Zanimljivo je vidjeti novi savez srbijanske Skupštine u kojem je najmanje 40-ak zastupnika koji su pupčanom vrpcom vezani uz Kremlj i uz pitanje Kosova, koji ne žele pregovarati na koji način će njihovo prisustvo otežati donošenje nekih bitnih vanjsko-političkih odluka Vučiću u dogledno vrijeme. S druge strane, kažu da je Vučić zaslužan za njihov nastanak i djelovanje, rekao je Nikolić.
Politolog Cvijetin Milivojević komentirao je za Dnevnik HTV-a izbore u Srbiji.
- Jačanje desnice u Srbiji je posljedica ruske invazije na Ukrajinu. Najveći dobitnik je u partijskom smislu stranka Aleksandra Vučića, 2/3 njegovih birača su "rusoljubi". Najviše govori njegov predsjednički rezultat gdje je on došao do pobjede u prvom krugu od 58%. Usputni dobitnici su tri liste stranaka desnice. To su stranke umivene desnice. Ekstremni kandidati desnice nisu ušli u parlament, rekao je Milivojević. 
Rekao je da naprednjaci igraju na način - "catch all".
- Situacija da imate od ekstremne ljevice do ekstremne desnice. Imate od eurofanatika do rusofanatika. Njima je to uspijevalo na prijašnjim izborima. Ovo su prvi izbori gdje neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, nego će to morati dijeliti s nekim političkim subjektima. Postoje dvije grupacije opozicije - zeleno-lijeva, druga je koalicija umjerenog lijevog centra, rekao je.
Naglasio je da su izbori za grad Beograd, jedini izbori u kojima je na neki način posljednjih deset godina ozbiljno načeta Vučićeva vlast.
- Očigledno je da opozicija ima veći broj glasova u relativnom, nominalnom iznosu, postocima, dodao je.
Milivojević je naglasio da je tragikomično što je Vučić i na ovim izborima bio prvi favorit, ne samo Moskve i Pekinga, nego istovremeno Washingtona i Bruxellesa.
- To je spoljna politika Srbije, sjedenja na četiri stolca ili dva stolca, kako netko kaže, i ona je kontinuitet od 2000. godine. Vučić sada čini dva ustupka, jedan Zapadu, a jedan Rusima. Priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ne priznaje odcjepljenje Krima, aneksiju Krima ili Donbasa na jednoj strani, a na drugoj strani glasa za Rezoluciju na generalnoj skupštini UN-a protiv Rusije, a istovremeno ne uvodi sankcije Rusiji. Ta njihova politika bit će dozvoljiva sa svih strana, zato što će biti potrebno neko vrijeme za formiranje nove izvršne vlasti. Po srpskim zakonima to može trajati četiri mjeseca. On se na neki način oslobodio direktnog pritiska. Zasad su zadovoljni Bruxelles, Washington i Moskva, rekao je Milivojević.
Dragan Nikolić zaključio je da Srbija nastavlja po starom s novim-starim vladarom. (www.vijesti.hrt.hr, Hrvatska-radio televizija, autor: Dragan Nikolić/T.D./Dnevnik/HRT, 4.4.2022)
https://vijesti.hrt.hr/svijet/uzivo-iz-beograda-srbija-nastavlja-po-starom-s-novim-starim-vladarom-6557018

Нема коментара:

Постави коментар