понедељак, 4. април 2022.

Milivojević: Dačić u poziciji ‘najpoželjnije udavače’

Bez predsjednika SPS-a se ne može napraviti vlast, osim ako Aleksandar Vučić ne napravi veliki zaokret – bilo prema proevropskoj, bilo prema desnoj Srbiji, kaže politolog iz Beograda.
Dominacija vladajuće koalicije u Skupštini Srbije prema do sada dostupnim rezultatima izbora trebala bi biti manja u odnosu na prethodni saziv.
Politikolog iz Beograda Cvijetin Milivojević kaže da su tri bitne stvari koje posljednje izbore u Srbiji čini posebnima.
“Na parlmanentarnim izborima Srpska nepredna stranka [SNS] je prvi put u ovih 10 godina osvojila samo relativnu većinu – fali joj najmanje pet do šest poslanika da bi obezbedila prostu većinu. Druga stvar, Aleksandar Vučić je ubedljivo pobedio na predsjedničkim izborima, ali to je skoro dva procenta ispod onog što je on sebi zacrtao, a to je 60 posto. Treća stvar – kako stvari trenutno stoje – Beograd, kao najveća lokalna zajednica u Srbiji, zapravo je egal varijanta – sa većom izvesnoću da je opozicija osvojila više glasova. Dakle, tri su stvari zbog kojih su ovi izbori zaista posebni.”
Kaže da opozicija na parlamentarnim izborima “nije prošla tako loše”.
Smatra da su Dačić i njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) u poziciji “najpoželjnije udavače – i na republičkom nivou, i na nivou lokalne uprave u Beogradu – bez njega se ne može napraviti vlast, osim ako Vučić ne napravi veliki zaokret – bilo prema proevropskoj, bilo prema desnoj Srbiji. (www.balkans.aljazeera.net, TV Balkans Al Jazeera, 4.4.2022)
https://balkans.aljazeera.net/videos/2022/4/4/milivojevic-dacic-u-poziciji-najbolje-udavace

Нема коментара:

Постави коментар