уторак, 5. април 2022.

Milivojević: Opozicija je pobedila u Beogradu, ali formiranje vlasti nije izvesno

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da je opozicija pobedila u Beogradu, ali da to ne znači da će i formirati gradsku vlast.
Milivojević je agenciji Beta kazao da je opozicija napravila veliku grešku što u izbornoj noći nije saopštavala rezultate glasanja s biračkih mesta.
"Opozicija je osvojila većinu u Beogradu, ali nije znala da sačuva pobedu. Opozicija je ćutala 35 sati nakon zatvaranja birališta, što se nikada nije desilo od početka višepartizma 1990. godine", istakao je on.
Na pitanje Bete da li očekuje da će opozicija formirati vlast u Beogradu, Milivojević je kazao da nije optimista.
"Nedopustivo je da čitava opozicija dva dana nije imala rezultate s biračkih mesta, čak ni rezultate izlaznosti u glavnom gradu. Opozicija je morala da tokom cele izborne noći saopštava rezultate pre svega sa mesta gde je ostvarila dobre rezultate, kako bi širila optimizam kod gradjana i vršila pritisak na vlast. Da je opozicija to radila, ne bi palo na pamet predsedniku Republičke izborne komisije (RIK) da se u izbornoj noći samoraspusti i ode u karantin, a da funkciju predsednika RIK-a preuzme predsednik SNS Aleksandar Vučić", ocenio je politikolog.
Milivojević kaže da i ponašanje RIK-a ukazuje da je bilo mnogo izbornih nepravilnosti u Beogradu i da postoje objektivni razlozi za ponavljanje izbora na mnogim biračkim mestima.
"Očekujem da će opozicija uspeti da se izbori za ponovaljanje glasanja na pojedinim biračkim mestima i da će lista Borisa Tadića 'Ajmo ljudi' ući u gradski parlament, što bi u mnogome promenilo odnos mandata opozicije i vlasti", kazao je on.
Milivojević je kazao da je opozicija već u izbornoj noći morala i da pozove na saradnju Ivicu Dačića i SPS.
"Ne bi trebalo zaboraviti da je SPS dve godine podržavao gradsku vlast Demokratske stranke (DS), iako je bio u vladi sa SNS-om", naveo je politikolog.
Po njegovim rečima, ishod parlamentarnih i predsedničkih izbora nije neočekivan, ali da je na beogradskim izborima moglo da se osvoji više glasova.
"Opozicija je napravila veliku grešku u julu prošle godine kada u dijalogu s vlastima i evroparlamentarcima nije insistirala da se beogradski izbori razdvoje od predsedničkih i parlamentarnih. Takodje, jedan od zahteva je morao da bude da predsednik Republike napusti poziciju predsednika stranke. Aleksandar Vučić je na ovim izborima maksimalno zloupotrebio te dve funkcije", rekao je Milivojević.
Dodao je, da je opozicija ta dva ključna zahteva postavila na pravi način, sigurno bi dobila podršku od posrednika iz Evropskog parlamenta i rezultati nedeljnih izbora bi bili drugačiji.
Upitan da prokomentariše razloge zbog kojih je SNS dobila za skoro 380.000 manje glasova nego na prethodnim izborima, Milivojević je kazao da su birači masovno glasali za Vučića, ali da nisu hteli za stranku zbog "mangupa" u njegovim redovima.
"Vučić je svojevremeno izjavio da će smatrati za ozbiljan poraz ako njegova stranka na izborima dobije manje od 40 odsto glasova. Evo, sada je u Beogradu dobio 38 odsto i to je realan odnos gradjana prema onome što radi ova vlast. Birači su kaznili izbornu koaliciju SNS-a, ali nisu kaznili Aleksandra Vučića", zaključio je Milivojević.
Na osnovu 99 odsto obradjenog uzorka, najviše glasova u Beogradu osvojila je lista "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve", odnosno 38,1 odsto, pokazuju podaci koje je objavila CRTA.
Na drugom mestu je lista "Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa 21,3 odsto osvojenih glasova, zatim lista "Moramo" sa 10,8 odsto glasova. a na četvrtom mestu je lista "Toma Fila – gradonačelnik Beograda" sa 6,9 odsto glasova.
Koalicija NADA osvojila je 6,3 odsto glasova, Zavetnici 3,5 odsto, dok se na osmom mestu nalazi koalicija Dveri-POKS sa 3,4 procenata osvojenih glasova.
Koalicija "Ajmo ljudi" je ispod cenzusa sa 2,8 odsto osvojenih glasova, kao i Suverenisti sa 2,2 odsto, Srpska radikalna stranka sa 1,6 odsto, lista "Nemanja Šarović – za sav normalan svet" sa 0,6 odsto i Ruski manjinski savez sa 0,4 odsto osvojenih glasova.
Nevažećih listića je bilo 2,1 odsto, a izlaznost na lokalne izbore u Beogradu je 57,2 odsto, pokazuju podaci Crte. (www.beta.rs, 5.4.2022)

Нема коментара:

Постави коментар