среда, 6. април 2022.

Cvijetin Milivojević: Izgledalo je kao da Vučića podržavaju i Zapad i Rusija

Politikolog Cvijetin Milivojević u razgovoru za BUKU analizirajući izbore u Srbiji kaže da je najveće iznenađene izbora rast SPS-a. Vjeruje da se razlog u jačanju SPS-a Ivice Dačića krije u njegovoj otvorenoj rusofiliji. Pobjeda Aleksandra Vučića u prvom krugu je, kako kaže, bila očekivana.
„Opozicija je imala skroman cilj - ne da neko od opozicionih kandidata pobijedi Vučića nego eventualno da ga odguraju u drugi krug izbora. To je očigledno taktika koja nije urodila plodom. Na takvim izborima je potrebno imati što više kvalitetnih kandidata koji bi smanjili šansu Aleksandru Vučiću da pobedi u prvom krugu“, ocjenjuje Milivojević.
On smatra da nije bilo dovoljno takvih protivkandidata Vučiću, te da je pobjedu obezbjedio dogovorom sa Ivicom Dačićem i Vojislavom Šešeljom da se ne kandiduju.
„Jer da se kandidovao Dačić čija je stranka osvojila 13% glasova na parlamentarnim izborima i Šešelj čija je stranka osvojila 2%, to bi značilo 15% manje za Vučića. Time bi vrlo izvesno bilo drugog kruga“, smatra Milivojević.
On rezultate izbora tumači i kao dokaz dramatičnog pada povjerenja u Srpsku naprednu stranku na nivou izbora za Skupštinu Srbije.
„Oni su osvojili 10% manje od prognoziranog, a čak 15% manje nego što je osvojio Vučić kao kandidat za predsjednika. Vučić nije zadovoljan izborima i on neće imati većinu kao što je imao do sada. Sada mora tražiti partnere za formiranje Vlade. SPS se sam nudi“, dodaje Milivojević.
Neizvjesnosti nije bilo, a jedina neizvjesnost su izbori za Skupštinu Grada Beograda. Socijalisti Ivice Dačića sada su ključni tas na vagi. U ovom trenutku najizglednije je da stanu na stranu aktuelnog partnera Vučića, ali kada je u pitanju „najpoželjnija politička udavača“, ništa ne bi bilo iznenađujuće. Ne treba zaboraviti da je Dačić dva puta mijenjao kurs za 180 stepeni.
„To je stranka koja je već dva puta umesto očekivanih koalicija birala druge strane. 2008. kada je umesto očekivane koalicije sa DSS Vojislava Koštunice i strankom radikala koji su vodili Vučić i Nikolić dok je Šešelj bio u Hagu izabrala drugačije. Umesto da bude sa njima u koaliciji i sa njima formira vladu ona je prešla na stranu Borisa Tadića i Demokratske stranke. Dačić je četiri godine bio potpredsednik te Vlade, a onda je 2012, iako su i on i njegova stranka podržali kandidaturu Borisa Tadića, kada je Tadić izgubio predsedničke izbore , prešao na stranu naprednjaka - Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića“, rekao je Milivojević za BUKU te podsjetio da je Dačić tada dobio mjesto premijera.
SPS najbolja udavača
Milivojević naglašava kako je SPS najbolja udavača i na državnom i na beogradskom nivou jer su pažljivo slušali osjećaje biračkog tijela i u skladu s tim gradili kampanju.
 
„Dačić je u posljednjih mesec i po dana potpuno zaoštrio retoriku i on je bio veći rusofil, barem verbalno, nego ove stranke desnice i umerene desnice koje su po prirodi stvari rusofilski orijentisane. On je to dobro iskoristio.“
Vučić je, zbog predsjedničke funkcije, morao da taktizira i igra toplo-hladno. Potezi koje je povlačio na međunarodnom planu su bili usmjeri na zadovoljenje dvije strane. Zapadne i ruske.
„On je povukao dva poteza koja mu je sugerisao Zapad i jedan potez koji je od njega očekivala Moskva. Za sada mu je to uspelo. On je faktični nastavio da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, a na drugoj strani dva puta je Srbija u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasao za osudu Rusije. Na zahtev Moskve on je odbio da uvede sankcije Rusiji koje je uvela EU i Vašington. Ta igra je njemu očigledno prošla. Izgubio je 10% glasova koji su otišli SPS-u i strankama desnice“, kaže naš sagovornik.
Odnos prema BiH se neće mijenjati
Odnos prema BiH Srbija neće mijenjati jer sve stranke u Srbiji, ocjenjuje Milivojević, poštuju teritorijalni integritet, ali uvijek imaju „ali“ BiH je zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Kada je riječ u odnosu prema BiH, tu zaista ne postoji razlika.
„Ne možete naći nijednu relevantnu stranku koja misli da BiH treba biti unitarna država. Ne vidim da će se bilo šta promijeniti.“
Takođe, nema nijedne političke opcije koja se javno zalaže za prihvatanje nezavisnosti Kosova pa promjene ni o ovom pitanju neće biti.
Vučiću su na izboru čestitali svi
Igranje na dvije karte je za Vučića bila dobra politika. Iako je stranka koju vodi imala manje glasova, uspio je zadržati simpatije najbitnijih geopolitičkih aktera.
„Vučiću su na izborima čestitali svi; od Evropske unije do Putina. On je uspio da oni koji predstavljaju zvaničnu Moskvu, Peking, i Vašington i EU budu na njegovoj strani. Izgledalo je, ako smem da tako kažem, kao da svi spolja podržavaju Aleksandra Vučića, a ne nekoga ko se bori za ideje koje su bliže idejama EU ili idejama Rusije, Pekinga“, zaključuje Milivojević.
Igra na dvije stolice za Vučića je već godinama dobitna kombinacija. Očigledno je da to godi i biračima. (www.buka.ba, Slađan Tomić, 6.4.2022)


Нема коментара:

Постави коментар