уторак, 26. април 2022.

Umesto objašnjenja, saopštenje: Zašto Karen Donfrid ne sme da govori u Beogradu

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid u poseti je Beogradu, gde će se u toku dana, kako je najavjeno, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić. Za razliku od jučerašnje posete Prištini, kada se tamošnjoj javnosti Donfrid obratila dva puta, jednom nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, a zatim i posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, u Beogradu neće biti moguće postaviti pitanja. Sudeći prema najavama sa Andrićevog venca i iz Nemanjine 11, javnost će o detaljima sastanaka biti obaveštena saopštenjem. Zato se logično nameće pitanje - zašto kod nas nema pitanja?
Ako je suditi po onome što je govorila juče, Donfrid iz Prištine u Beograd donosi dve ključne poruke – priznavanje Kosova i sankcije Rusiji.
Dve za Srbiju vrlo neprijatne teme, te stoga možda i nije za čuđenje da ni predsednik Vučić ni premijerka Brnabić nakon današnjih odvojenih sastanaka sa Donfrid neće biti raspoloženi za pitanja novinara.
U najavi današnjih događaja redakcijama je poslato saopštenje u kojem piše da će snimateljima i fotoreporterima biće omogućeno snimanje početka sastanka, a da će nakon njega medijima biti prosleđeno saopštenje.
Dakle, srpska javnost će kako trenutno stoje stvari sigurno biti uskraćena za pojašnjenja predsednika i premijerke, a vrlo verovatno i same Donfrid.
Ukoliko sama ne odluči drugačije.
Prvi susret imali su sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. Nakon završenog sastanka Donfrid i Osmani su na zajedničkoj konferenciji za štampu poručili da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje.
U međuvremenu je usledio i sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
Donfrid je nakon ovog sastanka kazala da mir ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo i zatim govorila o Rusiji.
“Jedini način da se Rusiji ne ostavi prostor na Zapadnom Balkanu je privođenje kraju dijaloga Beograda i Prištine”, ocenila je Donfrid.
Kako je objasnila ove dve stvari su povezane.
„Rusija želi da uništi svako jedinstvo i demokratsku konsolidaciju u zemljama Zapadnog Balkana, da osigura da se vi i susedne zemlje ne integrišete u evropske i evroatlantske institucije. Rusija veruje da će jači Balkan sa stabilnijim demokratskim prosperitetom predstavljati pretnju njenom uticaju“, kazala je, prenosi Gazeta Express.
Ocenjuje da je lako suprotstaviti se ovakvom uticaju Kremlja.
„Kosovo i Srbija moraju da se udruže i hitno da se ponovo uključe u dijalog uz podršku EU, uz snažnu podršku SAD. Naš cilj je i vaš cilj, sporazum koji unapređuje vaš odnos, fokusiran na uzajamno priznanje. Želim da vas uverim da posvećenost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera ostaje snažna. Kosovo ima NATO sa svojom misijom KFOR“, zaključila je Donfrid.
U Beogradu po svemu sudeći neće biti ovakvih poruka. Makar javno izrečenih.
Krivično delo
Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je Donfrid u Prištini bila kao prijatelj, a da u Beograd dolazi samo da saopšti da Kosovo mora biti priznato što pre.
“U svakom slučaju, ona posle Prištine svraća u Beograd da isporuči njihove želje najvišim državnim funkcionerima, to je sramota za našu državu i institucije, a za to su krivi predstavnici naše vlasti. Jasno je da ona dolazi kao prijatelj Prištine i neko ko treba da isporuči njihove intencije i saopšti Beogradu da što pre treba da prizna Kosovo. Ostaje nejasno kako Aleksandar Vučić i Ana Brnabić mogu uopšte da pregovaraju o tako ozbiljnim pitanjima. Jer to nije među onih osam Ustavom određenih nadležnosti predsednika države, a predsednica Vlade je u tehničkom mandatu. S druge strane, kad je reč o Rusiji, Vučić mora da poštuje Ustav i spoljnopolitički stav Srbije koja nas obavezuje na političku i vojnu neutralnost, okrenutu ka sva četiri centra spoljne politike - Vašingtonu, Moskvi, Briselu i Pekingu. To je volja građana Srbije i sve ostalo bi bilo krivično delo”, kaže Milivojević. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 26.4.2022)

Нема коментара:

Постави коментар