субота, 19. септембар 2020.

Politika zahtijeva teške kompromise

Sagovornici “Vijesti” o pregovorima za formiranje Vlade: "Treba birati stručnjake sa ugledom i integritetom, ali tu moraju biti i politički akteri koji će imati političku podršku"
Za formiranje nove vlasti potrebno je vremena i strpljenja, a kombinacija stručnosti i iskustva političara mogla bi biti dobra, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković.
Sličan stav ima i politički analitičar Cvijetin Milivojević koji je izrazio nadu i da će se partije izdići iznad partijskih interesa.
Razgovori o tome kako bi funkcionisala nova vlast, te ukupnom paketu podjele resora, počeli su u srijedu i na samom startu zapeli oko načelnih stvari. Od toga da li je procenat osvojenih glasova ključan za dogovor, da li vlada treba da bude politička ili ekpertska, da li su pregovarači nosioci izbornih listi ili predsjednici partija...
Sagovornici “Vijesti” svjedoci su formiranja prve opozicione vlasti i vlade u Beogradu, nakon pobjede šarenolike koalicije DOS.
Upitani da li je zabrinjavajuće to što početak pregovora tri koalicije koje su dobile skupštinsku većinu na parlamenatrnim izborima u Crnoj Gori obilježava spor napredak i nerazumijevanje, oni navode da su prve poruke iz Podgorice ohrabrujuće, da treba imati razumijevanja i za političare koji su više decenija u opoziciji.
“Iz pogodnosti opozicionog djelovanja oni sami moraju da uđu u ozbiljne političke cipele. Politika zahtijeva teške kompromise, posebno u ovakvim situacijama koje treba da vode nekom pozitivnom izlasku i promjeni”, rekao je Stojiljković za “Vijesti”.
Milivojević podsjeća da je prva Vlada koja je u Srbiji formirana poslije republičkih izbora 2000. bila ekspertska, kao posljedica dogovora unutar DOS-a... Većinu ministarskih mjesta, podsjeća, imali su stručnjaci koji navodno nisu bili stranački aktivisti ali su biliu bliski pojedinim strankama te koalicije.
Podsjetio je da je tadašnji mandatar Zoran Đinđić pristao na kompropise, dozvolivši da male stranke dobiju mjesta potpredsjednika Vlade, stranka Vojislava Koštunice nekoliko ministarskih mjesta, dok su ključne pozicije - ekonomija, finansija i slično dobili eksperti.
“Eksperti su došli iz Amerike, Njemačke... ali potpredsjednička mjesta u toj vladi su držali političari - lideri tih malih stranaka iz tadašnjeg DOS-a. To je ta vrsta kombinacije klasične ekspertske vlade i onoga što će se desiti u Crnoj Gori, da ćemo imati ekspertsku vladu u kojoj će biti i političara”, kazao je on.
Na pitanje da li očekuje da će biti problema pri formiranju vlasti u Crnoj Gori, istakao je da se nada da će se partije izdići iznad partijskih interesa.
“Oni su za razliku od pomenutog DOS-a potpisali Sporazum koji ih obavezuje. Taj Sporazum je upravo mjera, ja ga zovem ‘najmanji zajednički sadržalac’ - ono što zapravo spaja ta tri opoziciona bloka unutar mega opozicionog bloka koji broji 41 poslanika, a ne ono što ih razdavaja... Takođe je bitno što su oni sami sebe oročili - nazvali su to prelaznom vladom koja će potrajati dvije godine”, kazao je Milivojević.
Istakao je da je logično da se u eskpertskoj vladi nađu i političari: “Ne mora ništa da bude loše u tome. Bitno je da čovjek koji vodi vladu, na primjer ako je to (Zdravko) Krivokapić ili neko drugi, nije stranačka ličnost, pogotovo kad je riječ o njemu što je za malo vremena stekao mnogo autoriteta i jednu vrstu harizme iako iza njega ne stoji snaga neke političke stranke”.
Zoran Stojiljković je rekao da su potezi koji su lideri tri koalicije povukli ohrabrujući, ali da stvari neće ići brzo i da “političari imaju svoje apetite”.
On kaže da je ekspertska vlada utopija i da je u Srbiiji 2000. godine bila oročena kroz frazu tadašnjeg stručnjaka Mlađana Dinkića ”struka iznad politike”. Dinkić je kasnije i sam zaplivao političkim vodama.
“Praktično, kombinacija političko ekspertske vlade je bolje rješenje pošto stoje poruke da treba birati stručne ljude sa ugledom i integritetom, ali tu moraju biti i politički akteri koji će imati političku podršku. Ne možete političke vukove koji su dvije ili tri decenije u politici, sada držati po strani. To nije realno i može biti kontraproduktivno”, rekao je Stojiljković.
Razgovori o formiranju nove vlasti nastavljaju se danas, a u srijedu je konstitutivna sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo biti izabran predsjednik parlamenta.
Članovi pregovaračkog tima imaju puni legitimitet, Krivokapić im potpuno vjeruje
Partije su delegeirale predstavnike u pregovarački tim Koalicije “Za budućnost Crne Gore” iskazujući potpuno povjerenje u njihove pregovaračke sposobnosti.
Radi se o ljudima sa ogromnim političkim iskustvom, između ostalog i u sferi međustranačkih pregovora – ne zaboravimo da je svako od njih dio najužeg partijskog rukovodstva – a svi stavovi koje oni iznose jesu i stavovi stranaka koje predstavljaju, navodi se u odgovoru iz tima Zdravka Krivokapića.
Njega i ostale partije “Vijesti” su pitale zašto o paketu nove vlasti ne razgovaraju lideri partija.
U odgovoru se navodi da lideri Nove, Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije podržavaju njegove napore, a i sami aktivno djeluju u pravcu stvaranja uslova za što skorije postizanje dogovora:
"Pregovarači koji nastupaju u ime tih partija imaju puni legitimitet, te njihovo prisustvo smatram potvrdom posvećenosti lidera NSD, PzP i DNP zajedničkom cilju“.
Iz PzP-a je odgovoreno da lider Nebojša Medojević ima puno povjerenje u pregovarački tim koalicije:
"Ako u toku pregovora bude nekih otvorenih pitanja i dilema, uključiće se i lideri stranaka. To je uobičajena praksa pregovora. Koalicija oko DF-a je stožer nove vlasti i mi imamo veliki izbor kadrova koji mogu odgovorno i profesionalno da vode pregovore u ovoj fazi“, navode iz te partije.
Iz SNP-a potvrđuju da ih zastupa potpredsjednik Dragan Ivanović.
"SNP najiskrenije podržava sporazum koji su nedavno potpisali lideri tri koalicije i smatra da je ključni i najvažniji cilj nove vlasti demontaža odnarođenog DPS režima do posljednjeg šrafa. Profesor Krivokapić ima punu podršku SNP-a u svim dosadašnjim, a imaće je i u narednim aktivnostima“.(Vijesti, Podgorica, www.vijesti.me, Ž. Vučinić i M. Radulović, 19.9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар