четвртак, 3. септембар 2020.

Milov i Vučićev spin: Ja te kao napadnem, ti se kao braniš

Izjava Mila Đukanovića da se Aleksandar Vučić direktno mešao u unutrašnja pitanja Crne Gore i tek završene izbore, te da je sprovodio jaku medijsko - političku agresiju, što su neki protumačili kao stavljanje mete na čelo predsedniku Srbije, prema mišljenju poznavaoca političkih, ali i privatnih odnosa dvojice predsednika, samo je još jedan spin. Zaključak je da Vučić i Đukanović ostaju prijatelji povezani mnogim zajedničkim projektima, a Srbija i Crna Gora ubuduće će biti sve bliže.

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović nije se libio teških reči u ekskluzivnom intervjuu za Newsmax Adria, pa je izjavio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna politika Srbije “pokazali vrlo problematične intencije” prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, “od svih” pa i od njega lično.

 “Govorim, kada kažem svi, o manje-više svim medijima i svim značajnim političkim akterima u Srbiji”, rekao je Đukanović, a na pitanje da li misli na Vučića odgovorio je – naravno.

“Predsednik Vučić i aktuelna politika Srbije pokazali su dve vrlo problematične intencije. Prva je da žele da se mešaju u unutrašnji politički život drugih država, a drugi je da se mešaju na način da pokušavaju da revitalizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu. I jedno i drugo je veoma pogrešno i veoma pogubno”, naglasio je Đukanović i dodao da je u svim javnim nastupima i u razgovorima sa pojedinim ljudima sa političke scene Srbije upozoravao da je to “neodgovorno poigravanje sa duhom iz boce”.

Stari prijatelji

Jedini duh iz boce koji se ovde pušta, po svemu sudeći, je političko spinovanje karakteristično za srpsku i crnogorsku vlast bezmalo 30 godina unazad.

Objašnjavajući novi zaokret na relaciji Vučić – Đukanović Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da svedočimo čitavom nizu paradoksa.

 “Tu se sad dešavaju paradoksi kad je reč o Vučićevom i Đukanovićevom odnosu. Interesantno je da je za vreme demokratske vlasti u Srbiji, koja deli slična načela sa Milovim DPS-om, odnos između dve države bio lošiji nego u vladavini SNS. Milo i Vučić su bili u vrlo dobrim odnosima, tome u prilog idu priče da je crnogorski predsednik potpomogao formiranje SNS. Pokretanje pitanja Srba u Crnoj Gori, uvlačenje crkve i na kraju sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, odnosi su se iskomplikovali. Vučić je direktno podržao SPC i Milo je tu u pravu, mešao se Vučić u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali to nije prvi put”, navodi Popov za Nova. rs.

Čak i da ima sukoba između dvojice predsednika, što bi suštinski moglo zaoštriti odnose dveju država, Popov je uveren da od njih zapravo u tom smislu više ne zavisi ništa.

“Mislim da realno od njihovih odnosa sada više ne zavisi ništa, već od nove vlasti u Crnoj Gori. Koliko će trenutna idila te tri pobedničke kolone potrajati videćemo, ali nije isključeno da Demokratski front pokuša uz pomoć crkve u nekom trenutku da ostvari svoju agendu. Od svega toga će zavisiti neki budući odnosi. Ako se bude krenulo sa isticanjem pravoslavlja, srpstva i sličnih stvari, bojim se da bi moglo da dođe do narušavanja jednog visokog nivoa tolerancije u kojoj su Srbi i Crnogorci živeli u Crnoj Gori do sada. Iskreno, veoma dobro poznajem tamošnje prilike i znam da su priče o ugroženom položaju Srba u velikoj meri preuveličane”, kaže Popov.

Zajednički projekti

Da su Đukanovićeve optužbe na račun Vučića običan spin uveren je i analitičar Cvijetin Milivojević.

 “Retoričko pitanje je zašto sad Milo? Jer, nije mu smetalo kad se u jesen 2016. Vučić uključio na programe nacionalnih frekvencija koje su prenosili i u Crnoj Gori i upozorio na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, od strane nekih Srba i Rusa. Upravo zbog toga su uspavani glasači DPS pohrlili na birališta pet sati pre zatvaranja da se ne bi nešto loše desilo Crnoj Gori, pa smo na kraju imali tesnu pobedu Đukanovića. Zahvaljujući lično Aleksandru Vučiću. Ovog puta Đukanović nije u pravu, jer Vučić nije nešto pohrlio da pomogne opoziciji”, smatra Milivojević i dodaje da njih dvojicu i dalje povezuje čitav niz zajedničkih prohekata.

“Njihovi  odnosi su bez sumnje i dalje partnerski. Najbolji primer toga je saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa sam Milo je govorio da je on lično spojio Vučića sa njihovim investitorima. Ne verujem da će ovaj nazovi sukob biti na štetu odnosa dve države, jer se od nove vlasti možemo očekivati da se ukinu sporne odredbe Zakona o veroispovesti, da stane antisrpska kampanja i da se popravi status Srba koji u Crnoj Gori čine 30 odsto stanovništva. To znači da idemo samo na bolje”, tvrdi Milivojevć.

Nestaju čvrste granice

Sa druge strane, predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić uveren je da je Đukanović nacrtao metu na čelo Vučiću.

 “Mislim da je to opasna poruka kojom se poručuje građanima Crne Gore koji su na izborima svojom voljom odlučili da promene vlast. Neko ko se predsatvlja kao predsednik Crne Gore ne želi da im prizna to pravo nego da je to uradio neko sa strane. To je vređanje većine sa jedne strane, a sa druge pokušaj uvlačenja Vučića u nešto sa čime nema veze. Ovde nije glasao ni on, nit građani Srbije, već građani Crne Gore. Vučić se ni najmanje nije mešao u izbore, već je sve vreme pozivao na toleranciju, dok je Edi Rama direktno pozvao ljude da glasaju za Mila. Ne znam zašto je Milo fiksirao Vučića ni zašto ga žigoše na ovaj način, ali to nije ni prijateljski ni dobronameran gest” ocenio je Mandić u izjavi za Nova.rs.

Ipak, uveren je da će odnosi Srbije i Crne Gore ići samo uzlaznom putanjom.

“Naravno da će se promeneniti odnosi Srbije Crne Gore, to je u samom vrhu programa buduće vlade. Crna Gora će imati najbolje moguće odnose sa Srbijom i sa ostalim zemljama u regionu. Radićemo na tome da najčvršća granica u Evropi, ona između naše dve zemlje, postane samo administrativna linija sa slobodnim protokom ljudi, robe, usluga. Zakon o slobodi veroispovesti više neće postojati u ovom obliku, neće se više diskriminisati ni vređati SPC, a potrdudićemo se da Srbi imaju prava kao i svi ostali građani Crne Gore. U smislu da se taj stav prenese i na zapošljavanje u javnoj upravi, državnim preduzećima… “, zaključio je Mandić. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 2.9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар