уторак, 15. септембар 2020.

Zašto Stefanović kritikuje Dačićeve rezultate na mestu ministra policije?

U danu kada je usred Beograda usred bela dana izvršeno ubistvo u automobilu ispod kojeg je bila postavljena bomba oglasio se ministar policije Nebojša Stefanović, koji je saopštio da je policija efikasnija nego pre devet godina. Tada je na čelu policije bio upravo devetogodišnji koalicioni partner Srpske napredne stranke Ivica Dačić.
Šta tačno Stefanović Dačiću zamera dok je bio na čelu policije građani nisu saznali. Ministar je pokušao da umiri građane rečima da policija intenzivno radi na rešavanju slučajeva koji su u prethodnim danima uznemirili sve.
"Svakako da nije dobro kada se u našoj zemlji dogode teška krivična dela, ali je svakako i činjenica da je policija danas daleko efikasnija nego u vreme bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i ostalih koji dele lekcije", rekao je Stefanović.
"Činjenica je da su u to vreme bili uhapšeni i Joca Amsterdam i podignuta je optužnica protiv Caneta Subotića, protiv Šarićeve grupe, da je cela grupa uhapšena, svi osuđeni i broj ubistava na ulicama Beograda i Srbije sada se povećao pet puta, govorim o mafijaškim ubistvima, to su zvanični podaci, imate ih čak i u onoj KRIK-ovoj studiji", kaže predsednik SSP Dragan Đilas.
Direktor policije ima drugačije brojeve koji ukazuju da je Srbija bezbedna zemlja na nivou nekih evropskih država.
"U Srbiji se u proteklih nekoliko godina beleži oko 100 ubistava godišnje, te brojke ranije su bile znatno veće. U 2007. godini bilo je 173 ubistva… Pa su očigledne razlike. Kada se izračuna broj ubijenih na milion stanovnika, Srbija je bezbedna zemlja… U nivou Francuske i Velike Britanije", kaže direktor policije Vladimir Rebić.
Ministar policije saopštio je i da je broj teških krivičnih dela u 2019. godini bio 94, dok analitičari upozoravaju i na političke akcije koje su se, kako kažu, rešavale korišćenjem policije da su te akcije izbačene u prvi plan.
"Policija je nekoliko sjajnih akcija odradila, u julu je, ne zaboravite, sprečila rušilačke proruske demonstracije, sprečila državni udar koji je bio u najavi, ne zaboravite lokalne izbore u Lučanima gde je policija sprečila opoziciju da učestvuje u njima i postigne neki uspeh, ima tu rezultata", kaže politikolog Cvijetin Milivojević.
Aktuelna vlast koju već devet godina imaju naprednjaci i socijalisti za svaki problem koji postoji u Srbiji okreću se u period kako je to izgledalo sada već pre čitavu deceniju.
"Ne treba obraćati pažnju na ono što pričaju današnji funkcioneri vlasti kada porede vremena pre 10 godina i sada, jer je to toliko besmisleno, na kraju sam ja ispao kriv i za ovaj Novi Sad da pravim aferu od toga, a nisam do juče u podne ni znao da se to desilo", kaže Đilas.
"Najtužnija priča u svemu evo koju mi slušamo već osam godina, ubistvo nesrećnog Ranka Panića, za šta se optužuje Boris Tadić i kako kažu "žuti", iako je predsednik SPS-a tada bio ministar policije, ako uopšte postoji odgovornost policije i ako je zaista reč o akciji da se čovek liši života, onda valjda ide odgovornost sa vrha policije", kaže Milivojević.
Ministar Stefanović i direktor policije saglasni su u tome da MUP danas rešava 95 odsto najtežih zločina na godišnjem nivou. (TV N1, www.rs.n1info.com, Žaklina Tatalović, 14.9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар