среда, 9. септембар 2020.

Milivojević: Vučić u Vašingtonu pozvao Izrael da prizna Kosovo

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je za agenciju Beta da se u sprskoj politici "upravo desilo nešto loše", misleći na prošlonedeljni sastanak u Vašingtonu. Tamo je, kako je rekao, "sama Srbija, odnosno njen predsednik Aleksandar Vučić koji se samoproglasio za pregovarača, bez ičijeg mandata, pozvao Izrael da prizna Kosovo, iako 12 godina ta država odbija da to učini".
Kako je rekao, Vučić je istovremeno dobio "naređenje da preseli Ambasadu (Srbije) u Jerusalim, čime je stavio prst u oko islamskim zemljama koje su do sad odbijale da priznaju Kosovo".
On je dodao da se Srbija našla u "mazohističkoj poziciji" svojim postupkom iz Vašingtona, ali je naveo i da potpis Vučića ne može da se definiše kao obaveza Srbije sa stanovišta međunarodnog prava, jer to nije nikakav ugovor ili sporazum.
Uz to, rekao je Milivojević, "mi sada više nemamo ne samo političko, već ni moralno pravo da od tri pobedničke liste (na izborima u Crnoj Gori) tražimo da povuku priznanje Kosova jer smo sami otvoreno uputili poziv svima da priznaju Kosovo".
Crna Gora neće tražiti povlačenje priznanja Kosova
Milivojević je izjavio je da su predstavnici tri pobedničke liste na izborima u Crnoj Gori "postupili kao odgovorni ljudi i potražili najmanji zajednički sadržalac" prilikom današnjeg zaključenja koalicionog sporazuma u kojem navode i da neće tražiti povlačenje priznanja Kosova. 
"Logično je, najnormalnije, da prave koaliciju na bazi najmanjeg zajedničkog sadržioca, onog što spaja, i da ne unose tačke koje ih razdvajaju", rekao je Milivojević za agenciju Beta, navodeći da ih spaja to što jeste unutrašnja politika u Crnoj Gori.
Kako je objasnio, "spaja ih želja da ode režim" Demokratske partije socijalista (DPS), da promene Zakon o slobodi veroispovesti, da uđu u borbu s kriminalom i korupcijom.
Po njegovoj proceni, razdvajala bi ih tačka o "otpriznavanju" Kosova ili, što bi verovatno deo stranaka u prosrpskom bloku hteo, pokretanje procedure za izlazak iz NATO saveza.
"S obzirom da su sebe definisali kao prelaznu vladu, logično je da tu temu neće otvarati dve godine koliko će verovatno da je oroče", rekao je Milivojević.
Govoreći o onome što je bitno sa stanovišta Srbije, Milivojević je naveo da će buduća vlada Crne Gore neće voditi "neprijateljsku politiku prema Srbiji".
"Mislim da je to sasvim dovoljno", rekao je Milivojević, dodavši da DPS ne samo što je priznao Kosovo, već je lobirao da ono bude primljeno u UNESKO i INTERPOL. (Beta, www.beta.rs, www.rs.n1info.com, 9.9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар