недеља, 6. септембар 2020.

"DVA LICA": "Đukanović demokratu glumi samo pred strancima"

Milo Đukanović u nastupima za strane medije djeluje moderno i evropski, što mogu da povjeruju oni koji ne znaju da je došao na vlast silom, tvrdi Cvijetin Milivojević. Na domaćem terenu Đukanović vodi drugu bitku - da očuva supstancu partije koju vodi, kaže Boris Marić
Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović strancima se predstavlja kao demokrata koji priznaje poraz na izborima, dok spinovanjem i propagandom, protivno izbornoj volji građana, pokušava da zadrži vlast, ocijenili su analitičari u razgovoru za “Vijesti”.
Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević, kaže da su ljudi koji su gledali istupe Đukanovića, prvo na TV Newsmax Adria, bili fascinirani njegovom mirnoćom, uzdržanošću.
“Djelovao je moderno, evropski, bez ostrašćenosti, kao neko ko može bez problema da preda vlast iako može nekoga da prevesla, da potkupi i slično. To mogu da tvrde oni koji ne znaju način na koji je Đukanović došao na vlast. Nije on došao na vlast na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori 90-ih, nego revolucijom, ilegalno, poslije Žute grade, dakle silom”, rekao je Milivojević.
Đukanović je u intervjuu za Newsmax Adria priznao poraz na izborima održanim u nedjelju, a u intervjuu za austrijsku ORF televiziju rekao da je DPS spreman da bude najjača opoziciona partija, tvrdeći da je čestitao pobjednicima.
U izbornoj noći, međutim, čestitao je “svim učesnicima ovih izbora na ostvarenom izbornom rezultatu”, ali istovremeno poručio da se ne zna ko će na kraju imati 41 mandat.
S druge strane, DPS, na čijem je čelu, u saopštenjima poručuje da “Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu”.
Ta partija preko Vajbera i društvenih mreža poziva građane na kontramitinge, koji su nazvani patriotskim skupovima, iako tvrdi da nije organizator. Prvi takav skup organizovan je u četvrtak na Cetinju, a drugi je zakazan za 6. septembar u Podgorici.
Iz DPS-a nedavno su poručili i da očekuju da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori.
Đukanović je prije izbora pozivao na mir i suzdržanost, ali te riječi nije ponovio poslije izbora i niza incidenata u mnogim crnogorskim opštinama.
Politički analitičar Boris Marić ocijenio je da je dio strategije da se Đukanović inostranstvu predstavi kao demokratski lider, a da na domaćem terenu vodi drugu bitku, odnosno da očuva supstancu partije koju vodi.
Marić je dodao da se izborni rezultati moraju prihvatiti kako bi došlo do mirne tranzicije vlasti.
 
 “Mislim da je u tom smislu priča gotova i da je Đukanović svjestan toga. Čak i pokušaj da objedini 40 mandata demantovao je SDP koji autorizuje svoja dva mandata”, kazao je Marić.
Iz SDP-a juče su saopštili da je “aktuelna vlast na izborima dobila 38 mandata i niti jedan više”.
Tri opozicione liste (“Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”) zajedno imaju 41 mandat.
Izvršna direktorka NVO Politikon Jovana Marović, ocijenila je da se Đukanović u zavijenoj formi obratio opoziciji i priznao rezultat, ali još ne i konačnu pobjedu, nadajući se da njegova partija ipak može zadržati vlast.
“Đukanović traži sve moguće načine da situaciju okrene u svoju korist, pa otuda i šalje poruke URA-i i ukazuje na razlike između opozicionih partija”, kazala je Marović.
Dodala je da poruka koju je DPS poslala međunarodnoj zajednici nije diplomatska i da je nervoza izazvana izostankom reakcije koju je Đukanović želio da vidi:
“Kada je riječ o međunarodnoj zajednici, Đukanović nema veliki prostor za manevar, jer je sa gotovo svih adresa stigla potvrda rezultata, ocjena da su izbori protekli u demokratskoj atmosferi i najavljena saradnja sa novom vladom”.
Istakla je i da je Đukanović kroz izjave pokazao da je svjestan situacije, ali je još uvijek nejasno da li ima skrivenu agendu.
Milivojević konstatuje da se pravi Milo Đukanović vidi u pozivima na kontramitinge.
“Đukanović pokušava da testira da li ima šanse da ipak, protivno izbornoj volji građana, on formira vlast. Vjerovatno je ono na Cetinju prva taktička pokazna vježba i pokazala je da je to tanka podrška, s obizrom da je riječ o gradu gdje DPS ima jako uporište”, kazao je Milivojević.
Pitanje je, kako kaže, kakva će biti podrška u Podgorici, da li će se autobusima učesnici dovoziti organizovano, kao što se dešava u Srbiji ili će biti spontana podrška.
Milivojević kaže da se radi o paralelnoj priči koja se vodi na terenu i vrlo je jasno da se radi o klasičnom spinovanju i da kreće propaganda.
“Podgrijavaju se priče o, na jednoj strani o Dritanu Abazović, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, Nebojši Medojeviću i njima se dovode u pitanje ne samo politički i građanski integritet nego i privatni identitet, onda je to vrlo opasna stvar”, ocijenio je Milivojević.
Tvrdi i da pismo ambasadora Crne Gore u Prištini Ferhata Dinoše upućeno Abazoviću, predstavlja staru propagandnu priču - “da li je Abazović dobar Albanac, jer dobar Albanac treba da bude na strani DPS-a”, kao da već ne postoji dogovor tri opozicione kolone.
Milivojević dodaje i da se pokušava satanizovati mitropolit Amfilohije, a prenebregava se činjenica da je zahvaljujući tom mitropolitu, na neki način, Crna Gora bez problema sprovela referendum, a takođe on je pomogao Đukanoviću da 1998. godine pobijedi na predsjedničkim izborima.
“To je isti rukopis kao u Beogradu. Propaganda koja se vodila i prije izbora u Crnoj Gori bila je iz linija DPS-a klasična antisrpska propaganda, kao što smo iz Beograda imali jednu anticrnogorsku propagandu i što je najtužnije, glavni pisac je jedna te ista ličnost i njegov štab - zajednički prijatelj Đukanovića i Aleksandra Vučića”, tvrdi on.
Normalno je da su stranke manjina uz vlast
Milivojević ukazuje da Đukanović govori o prirodnim partnerima DPS-a, misleći na poslanike partija nacionalnih manjina.
“Pa svuda u svijetu je normalno da su poslanici stranaka nacionalnih manjina uz vlast, jer jedino iz pozicije vlasti mogu da ostvare benefite i korist za svoju nacionalnu manjinu. Nigdje u svijetu oni ne presuđuju ko će formirati vlast nego nakon što vide ko će formirati vlast, pregovaraju s tom pobjedničkom stranom o uslovima pod kojim će oni ući u tu vlast”, rekao je Milivojević.
Podsjeća da je na Kosovu, Srpska lista u vlasti, predstavnik Samostalne srpske stranke u Hrvatskoj je potpredsjednik Vlade, a bili su svojevremeno i u Vladi SDP-a Zorana Milanovića.
“Jedino u Crnoj Gori možete čuti od predsjednika - da su stranke nacionalnih manjina isključivo i jedino partner DPS-a”, kazao je Milivojević. (Vijesti, Podgorica, www.vijesti.me, Biljana Matijašević, Alisa Hajdarpašić, 5.9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар