уторак, 1. септембар 2020.

"Milo je ispunio misiju, EU više nije potreban"

Milo Đukanović je preko glave Evropskoj uniji. On je svoju misiju ispunio, uspevši da uvede Crnu Goru u NATO bez referenduma. On nije neko čime se Brisel i Vašington mogu dičiti, i dalje je poslednji najdugovečniji diktator u Evropi - kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević za Direktno.rs.
Milivojević podseća kako je Aleksandar Vučić 2016. godine, pomogao Đukanoviću da sačuva vlast, iako je opozicija bila blizu pobede.
- Vučić se 2016. direktno umešao u crnogorske izbore i priznao da su, navodno, Rusija i neki ljudi u Srbiji, pokušali da izvedu državni udar. To je mobilisalo DPS birače, a uplašilo opozicione, koji su ostali kod kuće - kaže Milivojević.
On kaže da buduća crnogorska vlast ne može direktno da utiče na unutrašnje političke prilike u Srbiji.
- Kad naprave prelaznu vladu, očekujem da ne prave neprijatelja od Srbije. Ne verujem da će povući priznanje Kosova, ali očekujem da prestanu da okrivljavaju Srbiju za sve što se dešava u regionu.
Milivojević je mišljenja da crnogorska situacija nema mnogo paralela sa srpskom, jer je vlast u Crnoj Gori pala posle 30 godina, a da je srpska opozicija u međuvremenu imala određenih uspeha, prvenstveno DOS, koji je srušio Miloševića.
- Mi sad imamo Vučića kao zaštićenog političara od strane Brisela i Vašingtona, prvenstveno zbog Kosova. EU se nije nešto pretrgla da ga kritikuje zbog nedostatka demokratije u zemlji - smatra Milivojević.
On kaže da ne bi bilo uspeha crnogorske opozicije da nije bilo tri kolone, čime je izbegnuto gubljenje glasova.
- Mi to nismo viđali u Srbiji. Sve je bilo veštački i pravile su se raznolike koalicije.
Na kraju, Milivojević objašnjava razliku između Đukanovića i Vučića:
- Đukanović je vezao sudbinu Crne Gore za sebe, izmišljajući neprijatelje koji bi uništili Crnu Goru ako bi uklonili njega. S druge strane, Vučić je stvorio stereotip da je uvek u pravu, da će istovremeno sačuvati Kosovo i ući u EU. Naravno, sve je to deo režimske propagande - zaključuje Milivojević. (www.direktno.rs, I. Maksimović, 1. 9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар