субота, 5. септембар 2020.

Analitičar o sporazumu Prištine i Beograda: Ozbiljna poruka SAD prema EU

"Sporazum se predstavlja kao ekonomski, ali mozete vidjeti neke odrednice koje su političkog karaktera", kazao je za N1 Cvijetin Milivojević, politički analitičar iz Beograda.
"Riječ je o dogovoru koji je rezultovao sporazumom iza kojeg ne stoji EU, nego vašingtonska administracija u trenutku kada je intenzivirana kampanja za izbore u SAD. Beograd i Priština su prihvatili da na neki način učestvuju u toj igri", kazao je za N1 Cvijetin Milivojević, politički analitičar.
"Mnoge od zemalja koje ne priznaju Kosovo su islamske zemlje, bivše zemlje pokreta Nesvrstanih iz doba SFRJ. Izmještanje ambasade Srbije u Jerusalem bi bilo prst u oko tim zemljama. Onda, imate da se srpska strana obavezuje na moratorij o nevođenju aktivnosti protiv nezavisnosti Kosova. Zauzvrat, promotori kosovske nezavisnosti ne bi vodili kampanju za učlanjenje Kosova u neke evropske organizacije", dodao je.
"Imate ispunjavanje nekih geostrateškh planova i ciljeva SAD, što im prija zbog izbora. Ta priča o slobodnoj konkurenciji o otvaranju 5G mreži na ovim prostorima bi mogla biti poruka Kini, koja je u prijateljskim odnosima".
"Kad slušate predsjednike o tome kako pričaju o "mini-šengenu", to zvuči lijepo. Izgleda divno i niko ne bi imao ništa protiv ukoliko ne slijede neke političke poruke. A zapravo ovo je ozbiljna poruka sadašnje američke administracije prema EU kako je ona nesposobna i kako oni sada ubrzavaju stvari", smatra on.
Na pitanje da li je na sceni "zamrznuti konflikt", kazao je:
"Gospodin Vučić kao predsjednik Srbije stalno vodi unutrašnji politički rat protiv opozicije, zamrznuti konflikt. Uvijek sam navodio primjer Kipra, djelimično se to može prenijeti i na albansku stranu". (TV N1 BiH, www.ba.rsn1info.com, 5.9.2020)

Нема коментара:

Постави коментар