четвртак, 6. октобар 2022.

S više prava možemo da se nazovemo „Srpski blok“, a taman je SNS hteo da uzurpira to ime: Zašto parlamentarna desnica smeta vlasti?

Ako nešto jeste većinski srpski stav, onda je to upravo Deklaracija za reintegraciju Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije u kojoj se ističe poštovanje Ustava Srbije i međunarodnog prava, pa nije razumljiva hiterična i agresivna reakcija vlasti. Očigledno je da smo pogodili pravi trenutak i vlast boli i to što je počela da se kristališe grupacija partija, činilaca građanskog društva i pojedinaca nacionalne orijentacije koja sa mnogo više prava od SNS-a sa satelitima, može da se nazove „Srpski blok“, a taman je SNS establišment hteo da uzurpira to ime.
To kažu za Danas Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS i Dragomir Anđelković, politički analitičar, komentarišući oštre napade vlasti na one koji su podržali deklaraciju koja je juče predstavljena javnosti.
Uz Novi DSS tu su i Narodna stranka, Dveri, Zavetnici, četiri parlamentarne stranke desnice tu je i grupa profesora i akademika, koje pripadnici vlasti očigledno vide kao konkurenciju, a politikolog Cvijetin Miliovjević smatra da su napadi moguće zbog upozorenja desnici da ne zalazi na njihovu teritoriju.
Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS, za Danas kaže da ga brine histerična reakcija vladajuće većine na nešto elementarno što je rečeno, da se poštuje Ustav Srbije i međunarodno pravo, prvenstveno Rezolucija 1244.
– Ako na takav dokument reaguju ovako, postavlja se pitanje da li su za kršenje Ustava i priznanje secesije Kosova. Ako jesu, bilo bi vreme da to kažu jer bi imali jasnu sliku političke scene. Imate proevropske stranke koje smatraju da je EU važnija od Ustava, Kosova i pravne države i one nacionalne i partiotske stranke i pojedince od kojih je potekla deklaracija i proglas – kaže Jovanović.
Kako dodaje, zanimljivo, u negativnom smislu, je da su se u istom košu našli i režimski i antirežimski mediji jer kritike pljušte sa svih strana.
– Nemam problem s napadima, ali nas zabrinjava takva situacija u kontekstu sudbine zemlje. Ali možda nije loše da se pročisti situacija i da sledeći put građani znaju za koga glasaju – navodi on.
A na pitanje da li desnicu deklaracija obavezuje na dublju saradnju i u buduće, odgovara da nije stvar u tome već da je trenutak je bio kritičan.
– Geopolitička situacija je sve komplikovanija, pritisci na Srbiju su veliki, a manevarski prostor sužen. Postoji želja da se stvar oko KiM ubrza. Podsetiću na reči nemačkog kancelara koji je rekao da se očekuje od Srbije priznanje Kosova. Očigledno je da smo pogodili pravi trenutak da kažemo da to za Srbiju nije prihvatljivo. Ako nešto jeste zaista većinski srpski stav, onda je to upravo ova deklaracija – zaključuje on.
Upitan da li je to možda razlog za napade, kaže da se plaši da nije to razlog, te da je na vlasti da odgovori čemu histerični napadi na nešto što se podrazumeva. On najavljuje nastavak akcija povodom ovog konktetnog pitanja koje je, kako kaže, nadstranačko.
A istoričar i politički analitičar, Dragomir Anđelković, navodi za Danas da je režim, kako direktno, tako i preko svojih medijskih jurišnika i političkih ekspozitura, reagovao histerično i primitivno na deklaraciju.
– Ona se lažno predstavlja kao poziv na sukobe, čime se plaše građani, a zapravo je samo zahtev da se ustavni položaj južne srpske pokrajine razradi u duhu suštinske autonomije. Time bi svima bila poslata poruka da Srbija nije spremna da se odrekne tog dela teritorije. Izgleda da baš takav stav plaši vlast. Ona se pozerski kune u svoj patriotizam, a zapravo iza kulisa prepušta Kosovo albanskim separatistima, čime kupuje opstanak na vlasti – navodi Anđelković.
Prema njegovim rečima, SNS režim je svestan da je njegov način vladavine suprotan svim demokratskim normama i principima pravne države, i uz to je opterećen brojnim sistemskim devijacijama, od korupcije do kriminala, te da stoga nečim velikim mora da plaća Vašingtonu, Briselu, Berlinu, svaki dan opstanka na vlasti.
– Toleranciju za ono što se u uređenom svetu ne toleriše, zvanični Beograd kupuje odricanjem od vitalnih sprskih interesa. Opet, Zapad polazi od toga da mu je sada najpreče da zaokruži svoje geopolitičko prisustvo u našem regionu, pa privremeno prelazi preko onoga što je za svaku osudu. U takvoj prljavoj igri ovdašnji režim se sukcesivno odriče Kosova. Ustupke daje fazno, ne kako bi nešto sačuvao za Srbiju, već da bi duže mogao da kupuje svoj opstanak. Pri tome narodu lažno sve predstavlja kao da je svaki njegov otpor Zapadu – koji je zapravo samo cenkanje da ne da sve što se traži odmah kako bi imao šta da prepusti sutra – čin patriotske borbe za Kosovo. Pomenuta Deklaracija to jasno prepoznaje i traži pravni lek za tu bolest. Zahteva se povlačenje odlučnih (zakonskih) poteza kojima bi bilo sprečeno manipulativno davanje novih ustupaka. Uplašena zbog toga, vlast je prinuđena da reaguju agresivno. Jer, kako bi onda kupovale svoj opstanak? U Republici Srpskoj nije uspela da sruši Dodika i njegovom glavom plati još neko vreme za nastavak svoje autoritarne vladavine, a sada joj se još traži i da prestane da prodaje Kosovo na „komad“ – objašnjava Anđelković.
Kako dodaje, vlast boli i to što je počela da se kristališe grupacija partija, činilaca građanskog društva i pojedinaca nacionalne orijentacije koja sa mnogo više prava od SNS-a sa satelitima, može da se nazove „Srpski blok“.
– A taman je SNS establišment hteo da uzurpira to ime, koje bi mu olakšalo da se uz mnogo lažne patriotske patetike površinski prepakuje, i uspori sve značajniji pad popularnosti svoje stranke, koja je umnogome istrošena svim onim što je učinila na uštrb demokratije, građanskih normi, nacionalnih vrednosti, ekonomske budućnosti Srbije; ukratko svega čega se u svom „catch-all“ pristupu dotakla – analizira Anđelković.
Politikolog Cvijetin Milivojević za Danas kaže da samo vlast zna razloge za napad na desnicu.
– Slutim da, ako hoće da prave srpski blok, da će ga onda praviti sa ovima koji su za uvođenje sankcija Rusiji. Ovi, koji su protiv sankcija Rusiji i priznanja Kosova, sudeći po biračkom telu SNS, su im se namestili da budu podrška srpskom bloku. Ništa logičnije od toga, a oni ih na ovaj način napadaju. Očigledno da u glavi onog ko odlučuje, još nije do kraja odlučeno da li će praviti srpski blok na platformi podrške uvođenja sankcija Rusiji ili na platformi protiv tog – kaže Milivojević.
Kako dodaje, moguće da su napadi i zbog upozorenja desnici da ne zalazi na njihovu teritoriju.
– Nemojte da ulazite u zabran, jer je to naše. Može da bude i strah od toga da će im ući u zabran jer su 80 odsto biračkog tela SNS veći nacionalisti od onih koji u pristalice ove četiri stranke parlamentarne desnice – zaključuje Milivojević. (www.danas.rs, list Danas, Lidija Valtner, 6.10.2022)

Нема коментара:

Постави коментар