четвртак, 13. октобар 2022.

I jedni i drugi čekaju čestitku od Aleksandra Vučića: Kakve su poruke poslali Dodik i opozicija iz Beograda

I dok se u Republici Srpskoj i dalje iščekuju zvanični podaci CIK BiH o tome ko je pobjednik u trci za predsjednika Srpske, i vlast i opozicija pohrlili su u Beograd kako bi održali konferenciju za medije i objasnili javnosti ko je gubitnik, a ko pobjednik izbora.
Samo dan nakon što je kandidat za predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik u ponedjeljak održao konferenciju za novinare u srpskoj prestonici, put Beograda uputila se i njegova protivkandidatkinja iz PDP, Jelena Trivić, koja je sa partijskim šefom i predstavnicima SDS održala konferenciju za medije na istom mjestu, gdje i lider SNSD dan ranije.
Zvanično obrazloženje i jednih i drugih bilo je da se žele obratiti javnosti u Srbiji i objasniti šta se dešava u Republici Srpskoj, nakon izbora.
Dodik je na konferenciji za medije sebe proglasio pobjednikom izbora, a dotakao se i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za kojeg je rekao da imaju dobre odnose i da se često čuju.
Na konferenciji je iznio i neke ekonomske i statističke pokazatelje iz kojih je izvukao zaključak da je Republika Srpska stabilna. Najviše vremena je posvetio izborima u BiH i Srpskoj. Naveo je da je SNSD apsolutni pobjednik izbora, te da je razlika u glasovima između njega i Trivićeve nedostižna za nju.
Dan kasnije, iz Beograda su se oglasili i PDP i SDS, predvođeni Trivićevom. Govorili su o „brutalnoj“ krađi glasova na izborima. Iznijeli su podatak da je oko 65.000 glasova građana „ukradeno“ na izborima u korist Dodika.
– Bitno je da se čuje istina, jer je Dodik juče u Beogradu govorio drugačije stvari – naveo je lider PDP, Branislav Borenović, koji je poručio srpskoj javnosti da je Trivićeva pokradena na izborima.
Opozicionari su uvjeravali javnost u Srbiji da imaju dokaze o izbornoj krađi, snimke, pa i „batinaše koji su uticali na rezultate izbora“.
Šta je pravi razlog zbog kojeg su Dodik, a dan kasnije i Trivićeva sa kolegama iz PDP i SDS, pohrlili u Beograd da održe konferenciju za medije, i kome su se, ustvari, obraćali – javnosti u Srbiji ili Aleksandru Vučiću?
Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević, ističe da je dolazak opozicije u srpsku prestonicu vjerovatno bila reakcija na Dodikovo obraćanje, dan ranije.
U principu, kako dodaje on, i Dodik i opozicija su došli u Srbiju zbog Vučića, a ne zbog javnosti.
Milivojević ističe da je Dodikovo obraćanje javnosti u Beogradu bilo jedna vrsta „kucanja na vrata Vučiću“, koji od izbora u BiH ćuti i ne pruža zvaničnu podršku nikome.
– U međuvremenu, mogli su se čuti glasovi onih koji osporavaju Dodikovu pobjedu na izborima, kao i onih koji mu čestitaju na pobjedi, od Viktora Orbana do nekih opozicionih političara u Srbiji. Međutim, Vučić se još ne oglašava već, kako je rekao, čeka da CIK BiH zvanično proglasi pobjednika – ističe Milivojević za Srpskainfo.
On kaže da je, očigledno, Dodik svojim dolaskom u Beograd htio da podsjeti Vučića da je on, ipak, pobijedio na izborima, pa makar na tri nivoa, ako je ovaj četvrti za predsjednika Srpske, sporan.
– Dodik je želio da pošalje poruku Vučiću da je uprkos miješanju ljudi iz SNS u izbore u Srpskoj, on opet pobijedio i da će njih dvojica, voljeli se ili ne, morati da komuniciraju kao predstavnici Srbije i Republike Srpske – tvrdi Milivojević.
On ističe da je Dodik vjerovatno želio da podsjeti Vučića da ga je sve godine podržavao na izborima u Srbiji, te čak lično dolazio na izbore i glasao za njega i njegovu stranku.
Milivojević kaže da je opozicija, ponukana Dodikovim obraćanjem iz Beograda, odlučila da učini isto i da podsjete javnost u Srbiji da i oni postoje.
– Iz onog što je govorila Trivićeva na konferenciji za novinare u Beogradu čini mi se da je i ona na neki način dala zakletvu Vučiću u smislu da, ako bude predsjednica Srpske, neće „skrenuti s njegovog puta“ – tvrdi Milivojević.
On podsjeća da je i Trivićeva prethodnih godina davala otvorenu podršku Vučiću na izborima u Srbiji, te da je čak i dolazila u Srbiju kako bi glasala za njega i SNS.
– Čini mi se da je ona prekjuče došla u Beograd, između ostalog, i zbog toga da kaže Vučiću: „eto, nemoj da se plašis, čak i ako mene proglase za pobjednika neću skrenuti sa tvoga puta – kaže Milivojević.
On dodaje da se sada čeka koji potez će Vučić da povuče.
Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušan Janjić, smatra da je dobro što su i Dodik i opozicija došli u Beograd da se obrate javnosti.
On vjeruje da opozicija traži od Vučića da ih tretira jednako kao i Dodika, te da je to jedan od razloga njihovog dolaska u srpsku prestonicu.
Janjić, takođe, vjeruje da je Dodik održao konferenciju za medije u Beogradu s jasnim ciljem da pošalje poruku Vučiću kako nije poražen.
– Nadam se da je motiv opozicije bio da obavijeste javnost Srbije o izbornim nepravilnostima u BiH. Konferenciju za novinare u medija centru može da održi ko hoće, samo je potrebno da plate termin. Dodik se, inače, ne pojavljuje u takvim prostorima, a sad se pojavio, što je je dokaz da mu je bilo jako bitno da dođe, oglasi se i pošalje poruke koje je poslao – ističe Janjić za Srpskainfo.
On kaže da u Srbiji živi na desetine hiljada birača iz Republike Srpske, te da s te strane nije nikakvo iznenađenje što je i Dodiku i opoziciji bitno da budu prisutni i u javnosi u Srbiji. Janjić ističe da je opozicija ostvarila veliki uspjeh jer se izborila za prebrojavanje svakoga glasa, ali i jer se izborila za to da se Vučić na kraju izjasni i saopšti da će čestitati pobjedniku tek kada CIK BiH proglasi pobjednika.
PUTIN
Na pitanje zbog čega se Vučić, za razliku od prethodnih izbora, drži po strani i ne pruža otvorenu podršku Dodiku, Janjić ističe da predsjedniku Srbije ne odgovara to što ga lider SNSD „uvlači u još dublju sukob za Zapadom“.
– To stalno isticanje Putina je postalo teret za vlast u Srbiji jer Dodik svojom politikom šteti Srbiji, ali i spriječava srpsku vlast i Vučića u politici da balansiraju i nađu nekakav izlaz iz problema u kojima se ova država našla – smatra Janjić. (www.srpskainfo.com, EuroBlic, Snježana Karić, 13.10.2022)

Нема коментара:

Постави коментар