среда, 19. октобар 2022.

„Politički manir Ćute je da solira“

Sagovornici Danasa o „podeli“ u organizaciji „Zajedno“ oko podrške vlasti da uvede sankcije
Različiti navodi dvojice kopredsednika stranke Zajedno Aleksandra Jovanovića Ćute i Nebojše Zelenovića za politikologa Cvijetina Milivojevića predstavlja dokaz da „Zajedno“ trpi različito mišljenje i ima princip tolerancije.
– Ćuta neće da ćuti u skladu sa svojim političkim imidžom. Koliko ja znam, ta koalicija stranaka i pokreta koja je izašla na izbore nije obećala sankcije Rusiji iako je nekih pojedinačnih glasova bilo, oni se sa obećanjima da će uvesti sankcije u parlament nisu uveli i nisu mandat građana za to dobili, kaže Milivojević.
Dodaje da se ni Zelenović u svom, kako kaže, odgovoru na odgovor Ćute nije „nešto ražestio“.
– Očigledno, deo koalicije imaće pravo na autonomni stav i to mi se sviđa. To i jeste poštovanje glasova građana, jer je i tokom kampanje bilo samo pojedinačnih reči o uvođenju sankcija, kaže ovaj politikolog.
Šef poslaničke grupe „Zeleno-levog bloka“ iz udruženja „Ne davimo Beograd“, koje je bilo u koaliciji „Moramo“ sa Jovanovićem i Zelenovićem, Radomir Lazović, kaže da je siguran će njihov koalicioni partneri razjasniti sve nesuglasice ili eventualna moguća tumačenja izjava u medijima.
Nerazumevanja su izvesna kada radite zajedno, a razgovor i dogovor neophodan i ne sumnjam da će se to i desiti, navodi ovaj šef poslaničke grupe.
– Ne želim da komentarišem unutrašnja dešavanja drugih organizacija i njihovih stavova. Ono što jeste bitno u ovom trenutku jeste da se Srbija usaglasi sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i to očekujem od nove Vlade da uradi u što bržem roku. Izuzetno je bitno da Srbija nastavi svoj evropski put i da se što pre iskreno posveti evropskom putu, navodi za Danas poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari.
Politički manir Aleksandra Jovanovića Ćute je da solira, ocenjuje politički konsultant Dušan Lj. Milenković.
– Rekao bih da sigurno postoji neka vrsta dogovora sa Nebojšom Zelenovićem oko toga i ovo ne bih gledao kao eksces, već kao nešto što možemo očekivati da se ponovo dešava, navodi Milenković.
Moj poziv čitavoj opoziciji je da se zauzme jedinstven stav da nema podrške bilo kojoj inicijativ koja dolazi od Vučića, smatra predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović.
– Njemu sada trebaju saučesnici i niko da mu da legitimitet. I to mu ne treba dati već ga treba pustiti da se udavi u sopstvenom brlogu. Iz ličnog iskustva znam da je on politički vampir koji isisava život iz svakoga, a sada će mu glavna meta biti politički centar i tzv. građanske političke opcije jer u nacionalni spektar više ne sme da zalazi zbog zategnute međunarodne situacije, ocenjuje Parović.
Mlađan Đorđević, predsednik udruženja građana „Pokret Oslobođenje“, smatra da koalicija i kojoj su Ćuta i Zelenović je „izašla na takozvane izbore sa platformom brzog rešavanja pitanja Kosova čitaj priznanje, evrointegracija i ulaska u NATO“.
– Nisu imali hrabrosti da se u kampanji zalažu za uvođenje sankcija Rusiji. Dali su legitimitet Vučiću za izdaju, pljačku i nedemokratiju. Sada odrađuju ono što stečajni upravnik Srbije gospodin Hil traži od njih i stav gospodina Ćute da neće podržati Zelenovića i Aleksandra Vučića u uvođenju sankcija Rusiji je iznenađenje i pozitivan korak svakako, navodi Đorđević.
Dodaje da je pitanje samo šta je stvarno njegov stav o sankcijama Rusiji ili je ovo samo mala porodična svađa i borba za liderstvo u okviru prozapadne političke grupacije.
– Svakako u interesu Srbije nije uvođenje sankcija Rusiji, jer ako je neko bio žrtva sankcija i NATO bombardovanja bez odluke Saveta bezbednosti UN, onda je to naš narod, navodi predsednik ovog udruženja.
Podsetimo da se Jovanović Ćuta ogradio od izjave Zelenovića koji je naveo da bi vlast podržao u uvođenju sankcija Rusiji. (www.danas.rs, Danas, Vojin Radovanović, 19.10.2022)

Нема коментара:

Постави коментар