понедељак, 3. октобар 2022.

Milivojević: Trivić bi mogla da prođe kao Stanivuković – zvezda za jedno leto

Politički analitičar Cvijetin Milivojević i novinarka iz Sarajeva Senka Kurt ocenili su u emisji "Newsnight" TV N1 da rezultati opštih izbora u BiH nisu iznenađujući, te da će izvršna vlast i dalje biti u rukama tri najveće stranke: SDA Bakira Izetbegovića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.
Kurt je rekla da je očekivala da Bakir Izetbegović izgubi na izborima za Predsedništvo BiH zbog, kako je rekla, pogubne politike koju već godinama vodi i afera koje se vezuju za najveću bošnjačku stranku, poput kupovine neispravnih respiratora za 10 miliona KM ili trgovine glasovima na lokalnom nivou.
Uprkos tome, Izetbegovićeva SDA ostvarila je, kako je rekla, istorijski rezultat na parlamentarnim izborima, i na entitetskom i na državnom nivou.
„Izvesno je da je vlast u rukama SDA koja je apsolutni pobednik izbora, SNSD-a i HDZ-a koja takođe beleži istorisjki rezultat. (Borjana) Krišto nije ostvarila pobedu, ali stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog saobora (HNS) beleže odlične rezultate. Sad se čini potpuno apsurdnim, ali najveći pobednik biće HDZ, jer će biti u prilici da bira koga će da ima za koalicionog partnera na federalnom nivou“, ukazala je Kurt.
Dodala je i da je sa uživanjem slušala obraćanje novoizabranog člana Predsedništva iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića, ističući da član Predsedništva ne može previše uticati na važne stvari, ali ih može pokvariti, što se i videlo u prethodnom mandatu.
Dodik ipak bio preveliki zalogaj za Trivić
Milivojević je, osvrćući se na rezultate izbora u RS, rekao da ga ne iznenađuje pobeda Željke Cvijanović za članicu Predsedništva BiH, ali da ga iznenađuje ubedljivost te pobede.
S druge strane, podsetio je da je Milorad Dodik neko ko je od devedesetih na političkoj sceni BiH i ima toliko iskustva da je ipak bio preveliki zalogaj za opozicionu protivkandidatkinju na izborima za predsednika RS, Jelenu Trivić.
„Njen rezultat je zaista uspeh. Ne prate ga rezultati stranaka koje su nju podržali. Ona je kao novo lice napravila taj uspeh“, ocenio je Milivojević, ali je upozorio da bi to moglo da se završi kao slučaj Draška Stanivukovića koji je, kako je istakao „bio zvezda za jedno leto“, iako je zaista napravio podvig i u Banja Luci pobedio Dodikov SNSD.
Kazao je i da ga iznenađuje ubedljiva pobeda SNSD-a na parlamentartnim izborima, i na entitetskom i na državnom nivou, naročito imajući u vidu da se „dobar deo javnosti kladio da su ovo poslednji izbori na kojima će Dodik napraviti rezultat“.
Izetbegović nikome ne bi poklonio glas
Govoreći o rezultatima u Federaciji, Milivojević je mišljenja da je Izetbegović „pristao da bude žrtva izbornog inženjeringa“, odnosno toga što je njegovim biračima signalizirano da je od njegove pobede važnija pobeda Željka Komšića nad Borjanom Krišto.
Kurt se nije saglasila sa takvom ocenom, ističući da poznavajući Izetbegovićeve političke ambicije, on se nikad ne bi žrtvovao za Komšića, niti bi poklonio nijedan glas koji smatra da njemu pripada.
„Ono što je koštalo Izetbegovića je njegova samouveronsost, silina kojom je nastupao protiv Bećirovića“, ocenila je sagovornica iz Sarajeva.
Dodala je i da joj je nije jasno zašto je PDP proglasio pobedu Jelene Trivić u RS dok je „zec još bio u šumi“, ističući i da joj uostalom nije jasno zašto bi iko slavio pobedu na izborima u BiH gde ima toliko problema, gladnih i obespravljenih.
Gosti „Newsnighta“ prokomentarisuli su i promene Izbornog zakona koje je sinoć nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit. Dok je Kurt mišljenja da je „potpuno blesavo“ nametati promene Izbornog zakona sat i po vremena posle zatvaranja birališta, Milivojević ih vidi kao utešnu poruku predstavnicima HNS-a, odnosno HDZ-a koji je izgubio mesto u Predsedništvu, ali je dobio priliku da ozbiljno utiče na formiranje izvršne vlasti. (www.rs.n1info.com, TV N1, 3.10.2022)

https://rs.n1info.com/region/milivojevic-trivic-bi-mogla-da-prodje-kao-stanivukovic-zvezda-za-jedno-leto/

Нема коментара:

Постави коментар