четвртак, 6. октобар 2022.

Cvijetin Milivojević: Vučić nema moć da sruši Dodika

 Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne poseduje moć za rušenje Milorada Dodika, ali da je cilj Beograda na izborima u Bosni i Hercegovini (BiH) bio pasiviziranje vodećeg političara iz Republike Srpske (RS).
Milivojević je agenciji Beta kazao da odnosi izmedju vlasti u Srbiji i Srpskoj nisu na zavidnom nivou već duže vreme.
"Vučić je, kao i na svim prethodnim izborima u BiH i RS od 2012. godina, radio na obe strane. Na izborima održanim 2014. godine, Vučićevi propagandni savetnici su bili kreatori kampanje stranke Milorada Dodika i kampanje najaće opozicione partije Srpske demokratske stranke (SDS). Medjutim, na upravo održanim izborima je otišao korak dalje u podršci Dodikovim političkim oponentima u RS", ocenio je Milivojević.
Po njegovim rečima, Vučić je obećao Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da će u zamenu za nepritiskanje za neuvodjenje sankcija Rusiji pasivizirati Dodika.
"Vučićev cilj je bio da se Dodiku izmakne jedna fotelja, ali rezultati izbora su pokazali da je to u ovom trenutku nemoguća misija. U dogovoru sa SAD, Vučić je pokušao da onemogući Dodika da postane predsednik RS, a da na čelo entiteta dodje Jelena Trivić iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP), kao i da za formiranje vlade RS Dodik zatraži pomoć opozicije. Medjutim, Dodik i SNSD su i pored opstrukcija iz Beograda ostvarili ubedljive pobede na svim nivoima", kazao je politikolog.
Milivojević je dodao da Dodiku nisu odmogli ni Vučićevi "operativci" i "SNS logistika" u RS, poput sina bivšeg ministra, a sadašnjeg biznismena Momčila Mandića.
"Dodik je imao dojavu da će SNS logistika raditi protiv njega i u tome ih je sprečio čak i privodjenjem pojedinih SNS operativaca", rekao je.
Ocenio je da je Dodik shvatio da mu Vučić ne može biti garant za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj predvidjenih Dejtonskim sporazumom.
"Vučić se čak u više navrata isticao u zaštiti daljeg derogiranja onog što su nadležnosti entiteta prema Dejtonskom sporazumu", naglasio je Milivojević.
Dodao je da je do mimoilaženja izmedju Dodika i Vučića došlo i kada se pre dve godine predsednik Srbije nije dovoljno založio da se ne ukine policija entiteta.
"Od tog trenutka, Dodik je počeo da traži garanta za opstanak Republike Srpske u Rusiji. Bliskost izmedju Dodika i predsednika Rusije Vladimira Putina je značajno oborila Vučićevu poziciju koji se hvalio da je nogama otvarao vrata u Kremlju. Dva ovogodišnja susreta Dodika i Putina, Vučić je doživeo kao zabadanje prsta u oko", ocenio je politikolog.
Naveo je i da predsednik Srbije ima stalnu komunikaciju s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom čiju legitimnost Republika Srpska i vodjstvo HDZ-a osporavaju jer nije izabran na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Na pitanje Bete da li će nakon izbora Milorad Dodik ipak biti pasiviziran, Milivojević je rekao da Vučić nije uspeo ni da "načne" budućeg predsednika RS.
"Koliki je bes kod predsednika Vučića zbog ogromne podrške koju su Dodik i SNSD dobili na izborima, govori i činjenica da im niko od predstavnika vlasti u Srbiji nije čestitao na izbornoj pobedi. Čak i u režimskim medijima, koji su do juče dizali Dodika u zvezde, danas je Dodik zabranjena reč. Takodje i desno orijentisana opozicija ne sme da čestita Dodiku na pobedi. Do sada su čestitke uputili samo Miloš Jovanović (Novi DSS) i Milan Stamatović (Zdrava Srbija)", kazao je politikolog.
Milivojević je istakao da Srbija dobija veliku količinu električne energije iz Republike Srpske nakon kolapsa EPS-a i da nisu tačne tvrdnje da novac ide samo u jednom pravcu – iz Srbije u Srpsku.
"Rušenje Dodika bi srušilo i uvoz struje iz Republike Srpske. Dakle, Vučić nije mogao da sruši Dodika iz više razloga, a jedan je i taj što je Dodik i formalno ruski štićenik", zaključio je politikolog Cvijetin Milivojević. (www.beta.rs, 6.10.2022)

Нема коментара:

Постави коментар