недеља, 30. октобар 2022.

Provučićevska vlada



Ana Brnabić nije po treći put premijerka, već je njoj tri puta "sastavljalo Vladu", a ona je potpisivala ko će biti ministri, izjavio je politikolog Cvijetin Milivojević u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.
On je u razgovoru s Tamarom Skrozza ocenio da ova Vlada, suprotno najavama, nije ni proamerička, ni proruska, ni prosrpska, već provučićevska.
Da nije tako, po Ustavu, on ne bi smeo ni da se meša u formiranje Vlade, ukazuje Milivojević, objašnjavajući da se posao predsednika završava posle konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i pošto konstatuje ime mandatara.
Umesto toga, kako je predočio, "on bira Vladu, imenuje ministre i faktički pravi od premijerke klovna”.
Milivojević tako zaključuje da se o Vladi ne pitaju ni predsedništvo stranke, ni koalicioni partneri, već isključivo Vučić u funkciji predsednika Republike, predsednika stranke i faktičkog predsednika te Vlade.
Zato je, napominje, nevažno ko je zapravo ministar, koliko je iz Vlade ispalo i u nju ušlo američkih ili ruskih kadrova, pa i da li će trajati godinu dana, tri godine, ili pun mandat.
Kako ukazuje, jedan od kvaliteta koji Anu Brnabić kvalifikuje za posao koji obavlja, jeste i to što je iskrena u tome da neke stvari ne zna i ne razume.
Sagovornik FoNeta to ilustruje činjenicom da Brnabić u ekspozeu nije pomenula Kosovo, ali i njenim odgovorima na pitanja o politici Vlade za Kosovo.
”U vreme prošlog mandata, dva puta su je novinari pitali o tome, a ona je dva puta odgovorila isto - ja ne znam, ali znam da predsednik Republike zna šta je najbolje za Srbiju i za Kosovo”, podsetio je Milivojević.
Iako je bivša ministarka Zorana Mihajlović iznela ozbiljne optužbe na račun Vlade, on ne misli da je to kraj njene političke karijere.
Po njemu, Vučić pravi izlaznu strategiju i u okviru takozvanog srpskog bloka pristojnih ljudi koji nastaje.
Razmišlja, pri tome, o dva moguća bloka: za slučaj A, blok koji bi činio deo SNS i stranaka nacionalne desnice koje su čvrsto protiv uvođenja sankcija Rusiji, a za slučaj B opet deo SNS i deo stranaka koje su za uvođenje sankcija, protumačio je Milivojević.
”On očigledno gospođu Mihajlović vidi u tom bloku B. On je to tako i napravio, čitav sistem strukture SNS je takav bio do sada”, objašnjava Milivojević u razgovoru za FoNet. (www.fonet.rs, serijal emisija “Kvaka, 23” zvs/ts, Tamara Skrozza, 30.10.2022)

https://fonet.rs/produkcija/kvaka23/36217346/provucicevska-vlada.html

Нема коментара:

Постави коментар