четвртак, 29. јун 2023.

Budućnost protesta: „Treba da prerastu u pokret i izađu na izbore“


Profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić smatra da protest Srbija protiv nasilja treba da preraste u pokret, "da ljudi od integriteta u pokretu osnuju neko koordinaciono telo i uz organizacionu podršku opozicije izađu na izbore".

„Morate imati neku vrstu depersonalizovane strukture koja ima integritet i koja će se pojaviti kao opozicija Aleksandru Vučiću“, ocenjuje on u Novom danu na TV N1.

Misli da bi ta lista imala jako dobre izgleda i da bi trebalo da oroči svoje političko delovanje i nakon šest meseci ponovo raspiše izbore.

„Postojeća opozicija u velikoj meri, njihova reputacija u širem javnom mnjenju je toliko narušena da je vrlo teško da iznesu sledeće izbore sa nekim boljim rezultatom“, kaže Bešić.

Politikolog Cvijetin Milivojević da je čitava ta ideja je u redu ako nema pretnje nekim brzim izborima.

Govoreći o odlaganju Vučića da osnuje najavljeni Narodni pokret za državu, podseća da ga Vučić nije definisao na sinoćnjem koktelu povodom Vidovdana, već u kasnijoj objavi, rekavši da će se on zasnivati na borbi za spas, opstanak i napredak.

Ističe da mu taj pokret više liči na pokret za blanko podršku Vučiću ma šta o bilo čemu da on odluči, pitajući „da li postoji neka politička stranka koja je spremna da da podršku, a ne zna za šta“.

„Deo vladajuće koalicije nije bio spreman da pozajmi svoj identitet Vučiću za nešto što je neizvesno“, ukazuje Milivojević.

Bešić smatra da je taj pokret podrška za ostanak na vlasti.

„Kada se gleda srpska politika, ciklusi vladavine jedne partije traju desetak godina i to sad ističe za SNS i potrebno je rebrendiranje, rebrendiranje jedne stare strukture vlasti, da se kreira privid da imate novu ponudu. Napraviće se distanca prema nepovoljnim delovima u SNS. Pravimo novi pokret, sve dobro ćemo zadržati, loše ćemo eliminisati. Nema nikakve sumnje da je entuzijazam za podršku ovoj strukturi vlasti u padu“, ocenjuje Bešić.

Milivojević kaže da nije reč o rebrendiranju SNS, „već možda o rebrendovanju Vučića“.

Dodaje da SNS od osnivanja nema nikakvu ideologiju, kao i da već niz godina na izbore ne izlazi pod svojim imenom.

Kaže i da je u pitanju pokušaj puštanja niz vodu SNS, za slučaj da uspe pokret.

Vučić je sinoć kazao da je „Sloboda zajedničko ime i pokreta koji će biti osnovan i Srpske napredne stranke“. (www.rs.n1info.com, TV N1, emisija „Novi dan“, voditeljka Nataša Miljković, 29.6.2023)

https://n1info.rs/vesti/buducnost-protesta-treba-da-prerastu-u-pokret-i-izadju-na-izbore/


Нема коментара:

Постави коментар