среда, 28. јун 2023.

Cvijetin Milivojević: Pokret za narod i državu još nije formiran jer nije dobio podršku koalicionih partnera SNS-a


Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je da je da do formiranja Pokreta za narod i državu, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nije došlo jer nije dobio "jednodušnu podršku" koalicionih partnera Srpske napredne stranke poput, kako je naveo, lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića.

"Ja sam tek danas saznao na Instagram nalogu predsednika Republike (Aleksandra Vučića) koji je popodne objavio konačnu definiciju tog pokreta i rekao da će to biti pokret za spas, opstanak i napredak. To prvi put čujemo za skoro godinu dana koliko se Pokret pominje kao ideja. Prema tome, ako u startu niste znali šta hoćete s tim pokretom i šta mu je ideja, onda je logično da imate rezervu ne samo kod dela koalicionih partnera nego i kod nadstranačkih organizacija i javnih ličnosti koji nisu stranački obojeni", rekao je Milivojević.

Milivojević je kazao da je razlog zbog čega Pokret za narod i državu još nije formiran i to što "predsednik Vučić još nije prelomio hoće li biti nekih 'brzih izbora'".

"Ja taj narodni pokret zovem 'pokretom za blanko podršku Aleksandru Vučiću o bilo čemu i bilo šta da odluči'. Zamišljam i mogućnost da postoji dva pokreta - jedan za situaciju 'A': ako Srbija uvede sankcije Rusiji i okrene se na stranu NATO i obrnuto - opcija 'B': ako se okrene na drugu stranu. Iz vlasti su računali da će i jedna i druga opcija imati u delu opozicije neku vrstu prirodnog saveznika, nezavisno da li je to proevropska ili nacionalna opozicija", naveo je Milivojević.

Milivojević je rekao da je dobra stvar je što je predsednik Vučić podneo ostavku na mesto predsednika stranke ali, kako je dodao, sa šest godina zakašnjenja.

"Sad treba da vidimo da li je u poziciji da stvarno bude predsednik građana. Ako sad izlazi sa mesta šefa stranke a formira nešto što je parapolitičko, nadstranačko onda opet nije u poziciji da bude predsednik svih građana", ocenio je Milivojević.

Govoreći o Skupštini Srbije, Milivojević je kazao da predstavnici vlasti vređaju "ljude koji veze s politikom nemaju, samo zato što su rekli nešto što se njima ne sviđa".

"To govori da je neko odlučio da ovu skupštinu pusti niz vodu, a taj neko je predsednik Vučić. Očigledno je to bio deo prvobitnog scenarija, da skupštinu ogadi ne samo normalnim građanima već i onim građanima koji su propagandno bliski njemu i njegovoj koaliciji i da u jednom trenutku, kao Slobodan Milošević 1993. kaže: 'Građani Srbije zaslužuju pristojniju skupštinu' i da idemo na nekakve vanredne izbore", naveo je Milivojević.

On je rekao da se priča o vanrednim izborima "očigledno nije primila" u opoziciji.

"Niko nije progutao taj mamac: 'Ne, nećemo da ispunimo građanske zahteve nego idemo na vanredne izbore pa da vidimo, opozicijo, smeš li izaći'. Pošto to nije prošlo, sada se traži neko drugo rešenje", ocenio je on.

U subotu će se protestovati ispred Pinka. Na pitanje koliko je legitimno protestovati ispred privatne televizije, Milivojević je odgovorio da je zgrada TV Pink privatna, ali da je nacionalna frekvencija javno dobro.

"U ovom slučaju nije reč o informisanju, već o propagandi koja je opasno oružje koje je u rukama televizije koja koristi nacionalno dobro zvano javna frekvencija. Dakle, sa stanovišta prava i pravde apsolutno je legitimno protestovati ispred televizije koja koristi javno dobro a nije legitimno i legalno upadati u privatni posed", naveo je on.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović reagovao je i rekao da on uređuje program, a ne "ulica i političari" te da njega institucije države treba da upozore ako nešto ne radi kako treba.

Milivojević je rekao da je institucija države u ovom slučaju Regulatorno telo za elektronske medije (REM), "koje ga nikada neće upozoriti a dobio je produženje licence nacionalne frekvencije na osam godina".

"Sticajem okolnosti sam čitao elaborat Pinka za prvu dodelu nacionalne frekvencije još  za vreme vlasti Demokratske stranke. Tu piše da je to televizija koja će ponuditi informativni program, edukativni i obrazovni program a nikako da će širiti mržnju, da će oglušiti o Zakon o oglašavanju koji kaže da ako neka televizija i njeno odgovorno lice odbije da saopšti ime naručioca, finansijera i kreatora televizijskog spota, u ovom slučaju poternice, koji rezultuje ubistvom jednog čoveka a zove se Oliver Ivanović, biva kažnjen zabranom emitovanja od šest od 12 meseci. Pošto je nama jasno da REM nikada neće reagovati na taj način iako ga Zakon o oglašavanju obavezuje, onda se gospodin Željko Mitrović kao privatno lice može pozivati: 'Eto, nije me država upozorila da radim ništa pogrešno", naglasio je Milivojević.

Govoreći o zahtevima protesta "Srbija protiv nasilja" koji nisu ispunjeni, među kojima je  i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Milivojević je rekao da se sa "zdravom logikom" kosi stav predsednika Vučića "da ne da Gašića, a daje celu Vladu u kojoj je i Gašić".

"Više ne možete brojati koliko je demonstranata - da li je 5, 10 ili 50 hiljada. Sada je reč o protestima u 30 gradova Srbije. Ljudi protestuju i traže ne da neko bude smenjen, na primer predsednik Republike ili predsednica Vlade, nego oni koji imaju direktnu ili moralnu odgovornost za one što se desilo u dva masakra budu smenjeni", naglasio je on.

Na pitanje da li vidi jedinstvo opozicije u slučaju da dođe do vanrednih izbora, Milivojević je rekao da najveći deo opozicije ne bi izašao na te izbore i dodao da je to raspisivanje izbora "ogroman rizik" za vlast da raspiše izbore koji mogu da liče na one iz 2020. godine, koje je deo opozicije bojkotovao.

"Mnogo je pametnije razmišljati o nekakvom dijalogu, koji opozicija ne želi pre nego što se ispune građanski zahtevi. Imate dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, posebno jednu koja se na dnevnom nivou ogreši o najmanje pet zakona. U čemu problem toj televiziji zabraniti da to radi, zakon vas obavezuje na to", dodao je on.

Na pitanje kako vidi razrešenje trenutne političke krize, Milivojević je rekao da treba ispuniti građanske zahteve i povesti politički dijalog na koji je pozvao predsednik Vučić.

"Opozicija zasad neće na dijalog dok se ne ispune građanski zahtevi a kad se ispune logično da hoće politički dijalog. Kao znak dobre volje jer se opozicija uvek plaši da će ih Vučić premantati, on je ozbiljan političar, evo rešenja - beogradski vanredni izbori a onda oni su test da li će parlamentarni izbori koje Vučić nudi biti pravi, ravnopravni i demokratski izbori", naglasio je Milivojević. (www.insajder.net, TV Insajder, emisija “Marker”, voditelj Branko Veselinović, 28.6.2023)

https://insajder.net/teme/cvijetin-milivojevic-pokret-za-narod-i-drzavu-jos-nije-formiran-jer-nije-dobio-podrsku-koalicionih-partnera-sns-a-video

Нема коментара:

Постави коментар