уторак, 13. јун 2023.

Ђоковић успјесима разоружао дежурне критичаре Срба и Србије

Београд, 13. јуна /СРНА/ - Маркетиншки стручњак Цвијетин Миливојевић сматра да је Новак Ђоковић титулом на Ролан Гаросу и освајањем рекордне 23. титуле на грен слем турнирима ућуткао, не само критичаре његовог лика и дјела, него и оне који константно износе замјерке на рачун Србије и Срба у цјелини.

Говорећи о Ђоковићевом подвигу, Миливојевић је истакао да ће наступ најбољег свјетског тенисера у Паризу, осим фантастичног спортског резултата, остати запамћен и по томе што је Ђоковић два пута на камери исписао поруку "Косово је срце Србије", што је изузетна храброст.

"Ђоковић је данас у ситуацији човека који је фактички тениски и један од спортских владара света. Његов ауторитет, не само у свету тениса, него и спортске дипломатије, такав је да се о њему и не размишља о могућности да се санкционише због, како челници међународних спорстких асоцијација кажу, изношења политичких ставова", изјавио је Миливојевић Срни.

Подсјетивши да су Ђоковићеве поруке о Косову прошле уз образложење организатора да протокол и правила Ролан Гароса нису предвидјели могућност санкција, Миливојевић је нагласио да се више не може поновити оно што се десило пливачу Милораду Чавићу, који је дисквалификован са европског шампионата због поруке "Косово је Србија".

Према његовим ријечима, више је него јасно да су двије Ђоковићеве поруке о Косову иритирале, не само представнике косовских Албанаца, због чега су медији у Приштини углавном игнорисали његов успјех, него и све њихове менторе у свијету.

"Међутим, јасно је и да је снага Ђоковића у овом тренутку таква да се није добро качити са њим, јер његови фанови нису само они који долазе из малих земаља, који су стално имали фрустрацију због тог неког `великог света`. Међу његовим фановима је и све више људи из САД, земаља НАТО-а и земљаа које се понашају као модерни светски полицајци. То је снага тих Ђоковићевих порука", оцијенио је Миливојевић.

Он је указао да је значајно и то што је Ролан Гарос једини од четири грен слем турнира на којем се интонира химна земље из које долази побједник и подиже њена застава.

"Замислите који је ефекат кад се у Паризу подиже застава Србије, уз њену химну, коју Ђоковић пева као освајач 23. грен слем турнира", истакао је Миливојевић.

Миливојевић је указао да се дошло у ситуацију да је због успјеха Ђоковића, али и достигнућа кошаркаша Николе Јокића, чак и свијет који углавном нема ништа добро да каже о Србима и Србији - почео да рачуна како је могуће да из земље која броји 0,5 одсто становника планете долазе два тренутно највећа играча у четири најконкурентнија спорта у свијету.

Коментаришући ефекат теорија које је у "Гардијану" изнио бивши тенисер и професор филозофије Бен Брамбл, према којима су титуле Роџера Федерера вредније од Ђоковићевих иако их Швајцарац има мање, као и прећуткивање Ђоковићевог успјеха у приштинским медијима, Миливојевић сматра да ће то само додатно инспирисати највећег свјетског тенисера да крене у поход на нове трофеје.

"Овај аутор текста у `Гардијану` и слични типови су анонимуси који на текстовима против Ђоковића покушавају да изграде неко име и презиме. На другој страни су људи са именом и презименом попут /бившег шведског тенисера/ Матса Виландера, који су раније били веома критични и необјективни према Ђоковићу", објаснио је Миливојевић.

Он је истакао да су Виландер и Ђоковић у међувремену постали, не само пријатељи, него и нека врста партнера у Новаковим походима на нове трофеје, које планира.

"Са друге стране, постоји група људи, који су нека врста завјереника против Ђоковића. Они су, првенствено, против Ђоковића као симбола једног малог света као што су Србија и сличне земље из којих долазе успешни спортисти", закључио је Миливојевић.

Српски тенисер Новак Ђоковић освојио је у недјељу, 11. јуна, Ролан Гарос и постао први тенисер у историји са 23 грен слем титуле. До треће титуле на Ролан Гаросу Ђоковић је стигао побиједивши у финалу Норвежанина Каспера Руда са 3:0, по сетовима 7:6 /7:1/, 6:3, 7:5. (www.srna.rs, новинска агенција Срна, 13.6.2023)

http://89.111.245.20/srna/novost/1110227/djokovic-uspjesima-razoruzao-dezurne-kriticare-srba-i-srbije

Нема коментара:

Постави коментар