четвртак, 22. јун 2023.

Milivojević: Retorika vlasti u Skupštini je takmičenje u poganim jezicima

 


Pritisci koji dolaze sa protesta imaju efekat i to se vidi iz toga što vlast zaoštrava retoriku u Skupštini, u tome prednjači predsednik Skupštine, a za njim ostali predstavnici vlasti, izjavio je za N1 politikolog Cvijetin Milivojević.

„To je jedno ozbiljno verbalno nasilje, u Skupštini  i to je takmičenje u poganim jezicima. Neverovatno je da predsednica Vlade vređa prorektora Beogradskog Univerziteta koji nije ni političar ni poslanik, to je neverovatna stvar, a onda nastavi da vređa građane. Način na koji brane Gašića je kontraproduktivan, ja da sam Gašić podneo bih ostavku i rekao nemojte više da me branite“, izjavio je u Novom danu Milivojević.

On je rekao da svi zahtevi sa prvog protesta „Srbija protiv nasilja“ moraju biti ispunjeni jer su to građanski zahtevi.

“ Ni jedan od tih zahteva nije politički. Šta je problem da se privedu poznavanju prava dva medija sa nacionalnom frekvencijom koji bljuju vatru svakog dana protiv neistomišljenika i targetiraju ih. Šta je problem da se pita Željko Mitrović posle pet godina ko je kreator, ko je naručio i finansirao spot o Oliveru Ivanoviću. Zakon kaže, ko odbije da saopšti te informacije biće kažnjen prestankom emitovanja programa, a on, odgovorno lice, vršenjem delatnosti od 6 do 12 meseci. I šta je onda problem u zahtevu da se smeni REM? Kada vlast ispuni građanske zahteve onda može da se ide dalje u dijalog, da se govori o izborima“, naveo je politikolog.

On je izjavio i da prema njegovim saznanjima niko od opozicije nije dobio nikakav zvaničan poziv za razgovore od predsednika Aleksandra Vučića kao i da sa njim nema o čemu razgovarati pre nego što ispuni zahteve građana.

„A ako Vučić već nudi izbore, neka prvo raspiše vanredne beogradske koje je obećao i neka oni  budu test i neka pokažu kako bi izgledali vanredni parlamentarni izbori“, smatra Milivojević.

Kada je reč o krizi na severu Kosova, politikolog smatra da je međunarodna zajednica učinila ustupke i jednoj i drugoj strani.

„Ali,sve i da se Vučić i Kurti danas dogovore mi nemamo ozbiljno rešenje sve dok neki posrednik iz međunarodne zajednice ne izađe sa kompromisnim predlogom posle kojeg će se i jedna i druga strana osećati i kao dobitnici i kao gubitnici“, rekao je Miivojević.

On takođe smatra da EU treba da izvrši veći pritisak na Vučića koji je izašao iz svih ustavnih ovlašćenja, a ne da „ga trpi, znajući činjenicu da imamo razorene institucije“ i sve drugo.

„Kako imaju alat da pritiskaju Vučića da prizna francusko-nemački plan, a za drugo nemaju. I on i Kurti su danas u Briselu kako bi kupili vreme. A Srbi na Kosovu su prevareni i to od prištinskih vlasti, međunarodne zajednice, a najviše od srpske vlasti. Neko ih je pozvao da izađu na barikade, pa su uhapšeni, a sada ih poziva na izbore“, rekao je Milivojević.

On je naveo i da Eskobar „hendluje krizu“, da je pritisnuo Vučića da povuče vojne snage i vrati Srbe u institucije, a Kurtija da postepeno povlači policiju.

„Znači postoji neko koga poštuju obojica i taj neko treba da uloži malo više napora“, zaključio je Milivojević. (www.rs.n1info.com, TV N1, “Novi dan”, voditelj Vojislav Stevanović, 22.6.2023)

https://n1info.rs/vesti/milivojevic-retorika-vlasti-u-skupstini-je-takmicenje-u-poganim-jezicima/


Нема коментара:

Постави коментар