понедељак, 1. мај 2023.

Prst na čelo - došlo vreme da menjamo nešto u diplomatiji?

Licemerna strana Zapada

Srbiji je ponovo stavljeno do znanja da je najveći deo Evrope rešen da privede kraju ono što je NATO započeo 1999. godine. Pod taj deo Evrope ne treba više svrstavati samo one uz koje ide prefiks "zapadne sile“, već i one mnogo manje silne, koje se nalaze u našem komšiluku.

Odnos Evrope prema Srbiji najbolje će se opisati ukoliko se osvrnemo na događaje koji su obeležili poslednjih desetak dana. U ovom kratkom vremenskom periodu Kosovo je dobilo viznu liberalizaciju, na korak je od pristupanja Savetu Evrope i aminovano mu je organizovanje izbora u četiri opštine sa srpskom većinom bez učestvovanja srpskih predstavnika. U istom vremenskom periodu obeleženo je tačno 10 godina od kako na istom tom Kosovu nije formirana Zajednica srpskih opština, na šta Evropa nije ni trepnula.

U istoj toj Evropi važe određena, odavno uspostavljena pravila, koja između ostalog kažu da je za pristupanje međunarodnim organizacijama potrebno da država bude priznata, da je priznaju UN, da ima priznat međunarodni suverenitet, odnosno da ima granice i sređen teritorijalni integritet. Da je Evropa spremna da pravila koriguje po potrebi, pokazalo je glasanje u Savetu Evrope.

Za predlog Kosova da pristupi Savetu Evrope glasale su čak 33 države, među kojima su Crna Gora i Severna Makedonija, dok je protiv predloga bilo ukupno sedam država, među kojima je i Srbija.

Ono što je verovatno najviše iznenadilo jeste to što su se među uzdržanim državama našle BiH, Grčka, Slovačka i Ukrajina. Ćutanje Ukrajine, koje je u ovom slučaju ekvivalentno saglasnosti, iznenađuje jer se upravo ova država u poslednjih godinu dana suočava sa kidanjem delova svoje teritorije. Uzdržanost Grčke i Slovačke trebalo bi da nas brine jer u neku ruku naglašava mogućnost promene stava oko priznanja nezavisnosti Kosova, dok iznenađenost potezom BiH ne treba posebno komentarisati.

Zbog svega navedenog, ali pre svega zbog nedavnog glasanja u Savetu Evrope, možda vreme je da se neke stvari u srpskoj diplomatiji promene.

Da bi u spoljnoj politici Srbije konačno moglo da dođe do određenog zaokreta najavio je nedavno Aleksandar Vučić koji je rekao da će „biti dubinskih i suštinskih promena“.

Šta bismo pod tim promenama mogli da očekujemo pitali smo politikologa Cvijetina Milivojevića, koji ističe da nema potrebe za bilo kakvom novom strategijom, već je dovoljno primeniti samo ono što bi primenila svaka normalna država.

"Svaka normalna država u strategiji svoje politike ima nešto što se zove pravilo reciprociteta. Pa šta Srbija treba da uradi na planu konačnog normalizovanja odnosa sa Crnom Gorom? Pa da stvari vrati na restart. Ukoliko je Crna Gora 2008. godine priznavanjem Kosova narušila teritorijalni integritet Srbije, ona faktički od tada ne priznaje Srbiju u njenom punom teritorijalnom integritetu. U najmanju ruku Srbija mora da uzvrati recipročnom merom i ne samo prema Crnoj Gori, već i prema nekim drugim državama. Razumem da ne možemo da povučemo recipročnu meru prema Amerikancima, ali postoje države poput Crne Gore koja je prva potrčala da glasa za ulazak Kosova u Savet Evrope. Ukrajina je glasala neutralno, zašto se onda Srbija pridružuje rezolucijama Generalne skupštine protiv Rusije? Poštujemo to što Ukrajina ne priznaje Kosovo, u redu, ne priznajemo ni mi rusku aneksiju Krima i Donbasa, ali Ukrajina je glasala onako kako je bilo neophodno da bi Kosovo ušlo u Savet Evrope. Dakle, na nama je da povučemo recipročni potez. Isto važi i za BiH“, kaže Milivojević za "Ekspres“.

Promena stava definitivno je neophodna i prema dogovorima i dokumentima kojima je kumovao Zapad. Makar, dok iste te dogovore ne počne da poštuje i druga strana.

Pravo da u pitanje dovodi bilo kakav dogovor ili potpisani dokument koji je došao na predlog Amerike, Nemačke, Francuske ili Velike Britanije, Srbija je stekla odavno, međutim, nedavno održani lokalni izbori na Kosovu moraju da budu kap koja će konačno preliti čašu. Naročito ukoliko uzmemo u obzir da je izborima na Kosovu prethodila diplomatska ofanziva i forsiranje nemačko-francuskog predloga koji je, između ostalog, podrazumevao formiranje ZSO, na šta se čeka 10 godina.

Izbore koji su održani u četiri opštine sa srpskom većinom bojkotovali su srpski predsednici, a rezultat bojkota bio je takav da je glas za buduću vlast dalo svega 3,5 odsto birača. Uprkos ovakvoj izlaznosti, sa Zapada je ocenjeno da su izbori održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova. Takođe, izraženo je žaljenje zbog toga što nisu sve stranke i zajednice na njima učestvovale. Zapad je u ovoj poruci zaboravio da naglasi da je neučestvovanjem srpskih političkih predstavnika na ovim izborima prekršen Briselski sporazum koji predviđa integraciju Srba u kosovski sistem. A upravo iz tog sistema Srpska lista je izašla u jesen 2022. godine uz obećanje da će se u njih vratiti kada bude formirana Zajednica srpskih opština i kada se budu povukle specijalne jedinice Kosova iz opština na severu.

Sagovornik "Ekspresa“ nema sumnje da izbori na Kosovu, koji su organizovani na ovaj način i na kojima je izlaznost bila 3,5 odsto, nemaju legitimitet, ali u svom obrazloženju odlazi korak dalje.

"Naravno da o njima ne možemo da govorimo kao o legitimnim izborima, ali moj lični stav je da o njima ne možemo da govorimo ni kao o legalnim izborima. Koliko znam da čitam Ustav Republike Srbije i Zakon o lokalnim izborima Republike Srbije, obaveza predsednika Narodne skupštine Republike Srbije jeste da raspiše izbore na čitavoj teritoriji Republike Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju. Što je i činjeno sve do 2012. godine. Ono što je potom učinjeno, posle 2013. godine, jeste da se faktički deo suvereniteta Republike Srbije protivno volji građana, a protivno Ustavu Republike Srbije izruči Prištini. To govori da svi lokalni izbori koji su održani, pogotovo u srpskim sredinama, nisu bili legalni sa stanovišta zakona. Sada ulazimo u drugu opasnost. Oni jesu bili legalni sa stanovišta Ustava Kosova, ali koliko znam Republika Srbija ne priznaje Republiku Kosovo. Zato je moja prva reakcija bila, posle svega lošeg što se desilo Srbima na Kosovu, posle očiglednog bojkota koji je uspeo, da je već u ponedeljak predsednik Narodne skupštine Srbije morao da raspiše lokalne izbore u te četiri srpske opštine na Kosovu gde nije bilo valjanih izbora. Šta bi na to rekao neki Vašington, London ili neka druga prestonica NATO zemalja koje su izvršile agresiju na Srbiju 1999. godine, protivno odluci Saveta bezbednosti, a onda i okupirali Kosovo i Metohiju, to je druga stvar. Mislim da mi treba da se vodimo onim što je Ustav Republike Srbije pogotovo u situaciji kad je Srbija, po mom ukusu, bila i više nego konstruktivna. Ukoliko takva vrsta konstruktivnosti ne uspeva, onda se vraćate na nultu tačku, restartujete stanje pre Briselskog sporazuma“, ističe sagovornik "Ekspresa“.

Milivojević se, takođe, osvrće na još jedan problem koji bi mogli da izazovu nedavno održani lokalni izbori na Kosovu, a tiče se Zajednice srpskih opština.

"Ukoliko bi sada neko i ubedio Kurtija da formira ZSO kako je predviđeno, ona se ne može formirati iz tehničkih razloga. Zajednicu srpskih opština formira njih 10 opština, od toga su ove četiri velike na severu Kosova. Svaka od tih opština mora da inicira formiranje zajednice i da kaže da će ući u sastav ZSO. Ja ne verujem da će albanski gradonačelnici, predstavnici opština, inicirati da te četiri opštine ulaze u sastav opština“, smatra Milivojević.

Predstavnici Zapada su još jednom pokazali svoju licemernu stranu. Dok su im sa jedne strane usta puna normalizacije odnosa, već sa druge nisu ništa uradili da odlože održavanje izbora na kojima je unapred najavljen bojkot Srba ukoliko se stanje na terenu ne promeni i dok srpski narod ne dobije ono što mu je obećano pre 10 godina.

U takvoj situaciji nikoga ne bi trebalo da iznenadi ukoliko Srbi koji žive na Kosovu ponovo na neki način izraze nezadovoljstvo i otpor kada novoimenovani gradonačelnici četiri opštine budu želeli da pristupe novim funkcijama. Ipak, politikolog Milivojević ne misli da bi moglo da dođe do novih barikada.

"Niti ih prizivam, niti bih voleo da do njih dođe. Mislio sam da sa barikadama postoji neka vizija, ideja šta se želi s njima postići, međutim, ispostavilo se da ideje nema. Zato verujem da je jedino pravo rešenje koje je legalno, legitimno, kulturno, miroljubivo, koje poziva na mir i poštovanje, to da predsednik Narodne skupštine Republike Srbije što pre raspiše lokalne izbore u te četiri opštine. To je jedini način da se stvari vrate, što bi Ivica Dačić rekao, u predbriselsko stanje“.

Iza Beograda i Prištine je turbulentan period. Neće mnogo vremena proći niti će se strasti stišati, a doći će do novog susreta u Briselu u okviru nove runde dijaloga koja je zakazana za 2. maj. Ponovo će se, po ko zna koji put, razgovarati o Zajednici srpskih opština. Kao najavu nove runde dijaloga, Kristofer Hil je rekao da nakon ovog sastanka očekuje pomak u formiranju ZSO.

"Jako je važno da se nastavi sa dijalogom, dijalogu treba novi momentum, zadovoljan sam što imaju plan za 2. maj. Jasno je da je vreme za ZSO sada i da će se u tom smislu brzo dešavati“, izjavio je HIl.

Američki ambasador je, takođe, nedavno rekao da „njegova zemlja i mnoge druge zemlje smatraju da nije pravo vreme za izbore na Kosovu“, pa ipak njegova država i mnoge druge države nisu ništa učinile da odlože izbore, već su ih proglasile legitimnim.

Za razliku od Hila, koji deluje kao da je optimista pred nastavak dijaloga, sagovornik „Ekspresa“ ne očekuje mnogo od nove runde u Briselu, već ističe da „ne zna o čemu bi moglo da se razgovara drugog maja“.

Paket koji je poslednjih dana isporučen Kosovu u vidu liberalizacije viza, lokalnih izbora i Saveta Evrope u neku ruku je i poruka Srbiji. Na Beogradu je da stavi prst na čelo i izvuče zaključke. Jedan od onih koji se sigurno, u ovom trenutku, nameće jeste da sa Kurtijem i Zapadom nema dogovora. (www.ekspres.net, nedeljnik Ekspres, Mihailo Paunović, 1.5.2023)

Нема коментара:

Постави коментар