понедељак, 15. мај 2023.

Ponuda vanrednih septembarskih izbora radi dezavuisanja konkretnih opozicionih zahteva

Politički analitičar Cvjetin Milivojević je danas ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nudi vanredne izbore u septembru" da bi "spinovao i dezavuisao" konkretne zahteve sa protesta "Srbija protiv nasilja".

On je za agenciju Beta kazao da se "Srbija pretvorila u jednu veliku proročicu" koja, kako je naveo, gleda "u to šta je i da li je Vučić odlučio da o nečemu odluči, a što nije u opsegu njegove funkcije".

"Sada, ne samo mi kao građani nego i kao politička opozicija, 'gledamo u pasulj' da li će Vućić odlučiti da bude vanrednih prevremenih izbora ili neće", kazao je Milivojević, te podsetio da to "nije nadležnost predsednika i on već time krši Ustav Srbije".

Ocenio je da "niko živi sem Vučića nema pojma da li će biti izbora i kakvih", te dodao da misli da to "ne znaju ni njegovi najbliži saradnici a ni lideri opozicije".

"Svi smo pomalo zaboravili i da je Vučić nešto obećao delu opozicije u zamenu za priznavanje njegove navodne pobede (koalicije oko Srpske napredne stranke) na beogradskim izborima pre godinu dana, kada je opozicija osvojila 70.000 glasova više", rekao je Milivojević.

Podsetio je da je tada "jedan lider opozicije (Dragan Đilas) otišao kod Vučića" i, kako je dodao, "u zamenu za to što je Vučić rekao „Biće vanrednih beogradskih izbora najksnije u martu, a možda i u decembru ali prošle godine", prihvatio da je Vučić pobedio i u Beogradu.

"I vidite, ko sad pominje beogradske izbore, pa niko", rekao je Milivojević.

Napomenuo je da se "sad odjednom uvodi neka druga priča: 'Biće možda i beogradskih vanrednih, ali će biti možda i vanrednih parlamentarnih izbora' ", te ukazao da "na vanredne parlamentarne izbore u danu kada se održavaju lokalni izbori može da poziva samo neko ko navija za vlast".

Po rečima Milivojevića, opozicija "nema nikave šanse" na lokalnim izborima koji će bi "naciljani" nekim parlametarnim izborima, odnosno održani istovremeno.

"Da li Vučić kupuje nešto u vezi s Kosovom i raspisuje neke vanredne izbore, ili time faktički 'baca kosku' opoziciji da se, i u vezi s tim, zakrvi, da li smiruje svoje simpatizere koji se plaše njegovog eventualnog odlaska s mesta predsednika stranke... svi se zapravo bavimo nečim na šta, nažalost, niko osim njega ne može da utiče", kazao je on.

Milivojević je ocenio da su "na mestu" zahtevi s protesta "Srbija protiv nasilja", te ukazao da su to zapravo "gradjanski zahtevi" ali su i, kako je kazao, to delimično i zahtevi opozicije.

Napomenuo je da je iza protesta "pro forme" stala proevropska opozicija, a da su učesnici bili građani "nezavisno od političke opcije".

"Bilo je tu i pripadnika i aktivista i nacionalne i leve opozicije, ali i ljudi koji apsolutno nisu zainteresovani u partijskom smislu reči", kazao je on.

Kazao je da mu je jedino bio "pomalo besmislen" zahtev za ostavku predsednika Srbije, te podsetio da je predsednik Republike po Ustavu protokolorana ličnost.

"Mislim da bi na mestu bio poziv institucijama koje mogu da utiču na njega, pre svega Ustavnom sudu, ali i drugim da ga privedu poznavanju prava", kazao je Milivojević.

Dodao je da Vučić, kao predsednik Srbije, "ne može da bude istovremeno i premijer i da odlučuje kada će biti izbori i da bude ministar unutrašanjih poslova, predsednik Fudbalskog saveza, 'rezervni patrijarh'...".

Milivojević smatra da su ostali zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja" na mestu, te dodao da "postoji valjda i morala odgovornost za sve, i u ministarstvima i institucijama" zaduženim za oblasti relevantne posle dva masovna ubistva u Srbiji.

"Kada je reč o vanrednim izborima, nisam razumeo da ih je opozicija, ali Vučić ih nudi 'na neviđeno'.... pa upravo iz razloga da potpuno spinuje i na neki način dezavuiše ostale konkretne zahteve", rekao je analitičar za Betu.


Нема коментара:

Постави коментар